Rahasi kiinnostavat rikollisia – tunnistatko yleisimmät huijaukset?

Rahaliikenteen perässä verkkoon ovat siirtyneet myös rikolliset. Toimivin lääke nettihuijauksia vastaan on tieto. Vietämme kansainvälistä Fraud Awareness Weekiä 15.–21. marraskuuta, jolloin kerromme verkkohuijauksista tehostetusti netissä ja paikallisissa osuuspankeissa.

Suomenkielisiä kalasteluviestejä ja hakukonehuijauksia ilmenee aalloittain monta kertaa vuodessa. Pyrimme tiedottamaan ajankohtaisista huijauksista aina op.fi-palvelussa. 

Koska kaikkea tietoliikennettä ei voi valvoa eivätkä kaikki rikolliset jää viranomaisten haaviin, sinun kannattaa olla tarkkana. Rahoihin liittyviä huijauksia on monenlaisia – tässä niistä yleisimpiä. 

Huijausviesti pyrkii aiheuttamaan huolta

Huijausviestissä saattaa esimerkiksi lukea, että ”petos on havaittu” tai ”tilisi on estetty”. Viestit pyrkivät luomaan kiirettä ja huolta omista rahoista tai saatavista. Huijausviestistä on useimmiten linkki verkkopankin kirjautumissivun näköiselle sivulle. Älä klikkaa arveluttavia linkkejä, vaan ilmoita viestistä meille ja poista se. 

Hakukonehuijaus hyödyntää luottamusta Googleen

Verkkorikolliset onnistuvat toisinaan nostamaan huijaussivuja Googlen ja muiden hakukoneiden hakutulosten joukkoon. Tehokkain tapa välttää hakukonehuijaus on se, ettei mene verkkopankkiin hakukoneen kautta. Kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville. 

Valepoliisi soittaa usein ikäihmiselle

Valepoliisi varoittaa rikoksesta tai väittää selvittävänsä sellaista, minkä vuoksi hän kertoo tarvitsevansa verkkopankkitunnuksesi tai maksukorttisi tiedot. Valepoliisi saattaa myös kehottaa sinua siirtämään varasi poliisin tilille turvaan. Oikea poliisi ei koskaan toimi näin. Älä luovuta tunnuksiasi tai korttisi tietoja kenellekään.

Rakkaushuijaus 

Suomessa tehdään vuosittain satoja ilmoituksia rakkaushuijauksista. Rakkaushuijari iskee sosiaalisessa mediassa tai deittisivuilla, tekeytyy unelmien puolisoksi ja yrittää voittaa luottamuksesi. Sitten alkaa rahan pyytäminen milloin milläkin verukkeella. Älä koskaan lähetä rahaa kenellekään, jota et ole tavannut ja tunne hyvin. 

Sijoitushuijaus

Jos sijoitusvinkki vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti ei ole totta. Jos sinulle soittaa myyjä, joka kertoo poikkeuksellisen tuottoisasta sijoituskohteesta, kyseessä on todennäköisesti huijari. Sijoitushuijarit osaavat puhumisen lisäksi luoda uskottavia valeverkkosivuja ja sähköposteja. Varmista, että sijoitustuotetta tarjoavalla yrityksellä on asianmukainen toimilupa, ja että se ei ole Finanssivalvonnan varoituslistalla.

Voit lukea lisää eri huijaustyypeistä sivuiltamme.