Tabletti kahlittu ketjulla ja lukolla.

Nätbrottslighet

Vad betyder phishing eller skadliga program? Den som känner till brottslingarnas knep är inte lätt att lura.

Vad är ett skadligt program och hur kan man upptäcka dem?

Ett skadligt program är ett program som installerats i datorn och som används av brottslingar. Det kan installeras i datorn till exempel då du laddar ner filer från internet eller e-posten eller då du klickar på länkar i sociala medier. Med hjälp av skadliga program försöker brottslingar samla in nättjänstkoder och nyckeltal eller förfalska betalningar.

Ett skadligt program kan fungera till exempel så här:

Programmet aktiveras då du loggar in i bankens nättjänst. Ett extrafönster eller en sida som imiterar bankens sida öppnas på skärmen. På sidan blir du ombedd att mata in ett eller flera nyckeltal. Brottslingarna försöker på det sättet komma över dina nätbankskoder.

Ett skadligt program kan också försöka förfalska bekräftelsesidan för en betalning och ändra betalningen så att den går till brottslingarnas konto.

Vad betyder phishing?

Phishing, dvs. fiskande efter koder, innebär att information samlas in för kriminella syften t.ex. med textmeddelanden, per e-post, i sociala medier, per telefon eller med förfalskade nätsidor.

Falska e-postmeddelanden eller textmeddelanden är meddelanden som brottslingar sänder t.ex. i bankens namn för att försöka komma åt kunders nättjänstkoder och/eller andra personliga uppgifter.

Man försöker kamouflera de falska meddelandena så att de verkar officiella, och de kan se ut att komma från Andelsbanken, OP Gruppen eller någon annan tillförlitlig avsändare. I falska e-postmeddelanden uppmanas du vanligen att gå till OP-nättjänsten via en länk i meddelandet och sedan på den falska sidan ge de uppgifter som man fiskar efter till brottslingarna.

Försäkra dig alltid om att du är inne i den riktiga tjänsten op.fi innan du matar in dina koder. I den riktiga OP-nättjänsten syns bankens certifikat i webbläsarens adressfält.

Nätbrottslighet på sociala medier

På sociala medier kan du råka ut för t.ex. ett falskt meddelande som ser ut som en Facebook-uppdatering från någon av dina vänner. Om en Facebook-uppdatering eller en reklam verkar tvivelaktig, klicka inte på den för länken kan installera ett skadligt program i den dator som du använder och uppdateringen kan sprida sig vidare. Den allmänna principen är att om till exempel ett erbjudande eller en reklam verkar för bra att vara sann, så kan det vara fråga om ett bedrägeri.