Kärleken kan flamma upp på nätet – men tänk om din charmiga nya vän är en bedragare?

Kärlek kan uppstå när och var som helst: man kan finna sann kärlek också på nätet. Men människans längtan efter kärlek kan också utnyttjas av hänsynslösa nätbrottslingar. Hur kan man känna igen en kärleksbedragare och vad går kärleksbedrägerier riktigt ut på?

Kärleksbedragare spelar rollen av en drömpartner och försöker vinna sitt offers förtroende. När förtroendet har byggts upp börjar bedragaren med olika svepskäl be om pengar och på det sättet eftersträva ekonomisk nytta.

Vem som helst kan bli utsatt för kärleksbedrägeri, oavsett utbildning, yrke, kön eller ålder. Också i din närmaste krets kan det finnas någon som just nu blir bedragen.

Hundratals kärleksbedrägerier anmäls varje år

I Finland görs det årligen flera hundra polisanmälningar om kärleksbedrägerier. Det handlar alltså tyvärr om ett rätt allmänt fenomen.

Det finns inga exakta uppgifter om hur många kärleksbedrägerier som inte anmäls. Men vi vet att många offer skäms så mycket att de inte vill berätta om det skedda för polisen eller ens sina närmaste.

Kärleksbedrägerierna följer ett bekant mönster

Ett kärleksbedrägeri går vanligtvis till så här:

 1. Offret träffar en ny, intressant person på en dejtingsajt, sociala medier eller ett diskussionsforum på internet.
 2. Med tiden övergår småpratet till djupsinniga diskussioner. Offrets känslor väcks – kan det här vara den rätta? Nu följer en period av spänd väntan på meddelanden, förälskelse, kanske en spirande kärlek.
 3. Så ska det bli en första träff. Offrets förväntningar växer. Hen börjar kanske drömma om en gemensam framtid och ser ivrigt fram emot att träffas. Också föremålet för förälskelsen säger sig otåligt vänta på att få ses.
 4. Men strax före det avtalade mötet sker något tråkigt och oväntat: förälskelsen eller en närstående till hen råkar ut för en olycka eller blir sjuk, eller så förkommer hens pass.
 5. Motgången medför överraskande kostnader för förälskelsen. För de här kostnaderna behöver personen offrets hjälp: av någon anledning kommer hen nämligen inte åt sitt eget bankkonto. Förälskelsen lovar att betala allt tillbaka så snart som möjligt.

Om relationen med en ny bekantskap avancerar så här långt, lönar det sig att noggrant tänka igenom följande drag. Är det klokt att skicka pengar till en person som du aldrig har träffat?

Även om dina känslor är äkta, kanske föremålet för din förälskelse inte är det. Den du blivit förtjust i kan i själva verket vara en grupp av brottslingar som arbetar rätt så yrkesmässigt i skift och samtidigt lurar många olika människor.

Kärleksbedragarna agerar vanligtvis mycket systematiskt och yrkesmässigt. De gör anteckningar om sina diskussioner så att deras berättelse inte ska innehålla luckor eller motstridigheter. Med de pengar de får av offren finansierar de sin kriminella livsstil – och fortsätter med bedrägerierna.

Hur känner man igen en kärleksbedragare?

Här följer några tips på hur man kan känna igen en typisk bedragare på nätet.

 • Män blir vanligen kontaktade av kvinnor som bor i Östeuropa. De är ofta betydligt yngre än männen och mycket attraktiva. De lovar att komma och träffa mannen, men behöver först pengar till pass, visum, flygbiljetter och andra resekostnader.
 • Kvinnor brukar bli kontaktade av män som är militärer eller läkare, eller som arbetar på oljeplattformar. De påstår sig vara mycket förmögna och lovar betala alla kostnader tillbaka så snart de kan resa till Finland och det gemensamma livet kan börja.
 • En kärleksbedragare kan inte ringa videosamtal. Hens kamera är trasig eller så deltar hen i en hemlig militär operation och videosamtal är därför förbjudna.
 • En kärleksbedragare kan av någon anledning inte använda sitt eget bankkonto. Därför behöver personen ett lån för att kunna komma och träffa sitt offer – ett möte hen säger sig se otåligt fram emot.
 • Kärleksbedragaren ber offret sända pengar till en pålitlig persons eller ett ombuds konto. Personen säger sig vara i exempelvis Afghanistan, men kan be om en girering till ett konto i Belgien eller Nigeria.

Om du blir misstänksam, ska du kontrollera åtminstone följande om föremålet för din förälskelse:

Gör en omvänd bildsökning på ett foto av din förälskelse.  
 

Om du hittar samma bild med bildsökningen men namnet är ett annat eller det är en bild från en bildbank, är det säkert att det är fråga om en bedragare.
Ring ett videosamtal till din förälskelse. Du borde bli misstänksam om hen inte visar sitt ansikte för kameran.

Vad ska du göra om du misstänker att du blivit lurad?

 • Kontakta din bank utan dröjsmål, om du redan har hunnit överföra pengar till din förälskelse. Banken kan försöka få dina pengar tillbaka eller åtminstone försvåra bedragarnas verksamhet. Du behöver inte oroa dig för att kontakta banken. Det är inte bankens sak att kritisera eller ta ställning till vad du har gjort, utan att hjälpa dig att trygga dina pengar.
 • Gör en polisanmälan.