Placerare, håll huvudet kallt och undvik bedrägerier!

Skynda långsamt när du gör placeringar – lite sund misstänksamhet skadar inte heller. Som tumregel kan man ha det gamla talesättet som ungefär lyder: om ett placeringstips verkar vara för bra för att vara sant, så är det troligtvis inte sant.

Har du någon gång på webbsidor eller diskussionsforum sett lockande reklamer där en känd person ser ut att berömma en ny placeringsprodukt? Finns det dessutom intill reklamen en nyhet som verkar trovärdig och handlar om den fantastiska produkten? Eller har en entusiastisk säljare ringt dig för att berätta om en placeringsprodukt med exceptionellt god avkastning?

Placeringsbedragare opererar synnerligen yrkesmässigt. De är skickliga på att skapa fina bluffwebbsidor, falska e-postmeddelanden och olika kontaktkampanjer för att berätta om helt påhittad avkastning på påstådda men i själva verket icke-existerande placeringar. Ibland inför de också falska nyheter på sina bluffwebbsidor. Nyheterna kan se ut som om de var publicerade av en känd nyhetskanal.

Pengar som placeras via bedragare hamnar i verkligheten hos bedragarna själva, som ofta finansierar sin brottsliga verksamhet med pengarna. Pengar som betalats till bedragare får man vanligtvis inte tillbaka.

Hur känner man igen placeringsbedrägerier?

På basis av bedrägerier som avslöjats vet vi att placeringsbedrägerier har en del återkommande kännetecken. Om vi är medvetna om dem, kan vi bättre undvika bedragarnas lockande erbjudanden.

  • Avslöja inte dina bankkoder för någon – varken banken, myndigheterna eller någon annan pålitlig aktör frågar efter dina koder.
  • Förhåll dig med reservation till placeringsprodukter som utlovar sällsynt god avkastning. Och var skeptisk till reklamer, webbplatser och säljare som marknadsför sådana produkter.
  • Om en lockande reklam innehåller en banks eller någon annan pålitlig aktörs logo, är det bäst att kontakta aktörens kundtjänst för att säkerställa att det är fråga om en äkta produkt och reklam och inte en bluff som utnyttjar aktörens logo.
  • Innan du gör en placering, ska du ta reda på vissa uppgifter om företaget som erbjuder placeringsprodukten. Kontrollera att företaget har behörig koncession och att det inte finns med på Finansinspektionens varningslista.

Bedrägerierna finslipas hela tiden. I framtiden kommer vi sannolikt att se allt fler så kallade deepfake-videor. I videorna ser kända personer ut att utlova exceptionellt god avkastning på en placeringsprodukt. Deepfake-videorna kan se mycket äkta ut, men de är inte det.

Det lönar sig alltså att vara noggrann och skeptisk. I den digitala världen är inte allting vad det ser ut att vara.

Om du misstänker att du blivit lurad

Om du misstänker att dina bankkortsuppgifter eller OP:s koder har hamnat i fel händer, ska du omedelbart kontakta OP:s telefontjänst på numret 0100 0500. Då telefontjänsten inte har öppet spärrar du dina koder och ditt kort genom att ringa Spärrtjänsten +358 (0)100 0555 (24 h/dygn). Anmäl det som hänt också till telefontjänsten då den öppnat.

Om du misstänker att bedragare har installerat ett distansförbindelseprogram på din dator, ska du omedelbart kontakta OP:s telefontjänst på numret 0100 0500. Då telefontjänsten inte har öppet spärrar du dina koder och ditt kort genom att ringa Spärrtjänsten +358 (0)100 0555 (24 h/dygn). Anmäl det som hänt också till telefontjänsten då den öppnat. Låt en expert rensa datorn innan du använder dina nya koder med samma dator.