Sijoittaja, muista maltti ja varo huijauksia!

Tällä hetkellä OP:n nimissä leviävässä huijaussähköpostissa yritetään saada henkilö ”uudelleenaktivoimaan Bitcoin Profit -tili”. Muunlaiset sijoitushuijaukset ovat myös nouseva trendi, ja uusia huijausmuotoja ilmenee jatkuvasti.

Internetissä saattaa tulla vastaan mainoksia, joissa näyttää siltä, kuin julkisuudesta tunnettu henkilö kehuisi uutta sijoitustuotetta. Joitakin on myös saatettu lähestyä puhelimitse tai sähköpostitse tarjoten sijoitustuotetta, jolle luvataan poikkeuksellisen suuria tuottoja.

Mainosta tukemaan on saatettu tehdä uutinen, joka äkkiseltään katsottuna näyttää jonkin tunnetun median julkaisemalta. Lisäksi huijarit ovat voineet tehdä jopa tekaistun verkkosivun, johon on väärennetty toteutuneita tuottoja sijoituksille. Todellisuudessa sijoitetut varat päätyvät huijareille ja rikollisen toiminnan rahoittamiseen, eikä maksettuja rahoja ole mahdollista saada takaisin.

Useissa tapauksissa huijarit pyytävät asentamaan etäyhteysohjelman tietokoneelle. Etäyhteyden saatuaan huijari pyrkii ohjailemaan sijoittajaa tekemään erilaisia toimenpiteitä, kuten paljastamaan henkilökohtaisia tietoja verkkopalvelussa. Jos huijarille antaa pääsyn tietokoneelle etäyhteyden avulla, voi tämä kerätä tietoa ja tehdä maksuja pankkitililtä verkkopalveluistunnon ollessa auki. 

Neuvoja huijausten välttämiseen:

  • Mikäli sinua lähestytään puhelimitse tai sähköpostitse tai näet verkossa houkuttelevan mainoksen sijoitustuotteesta, jolla voi saada poikkeuksellisen hyviä tuottoja, on tarjoukseen syytä suhtautua varauksella.
  • Vaikka mainoksessa olisi pankin tai muun luotettavan toimijan logo, kannattaa olla yhteydessä pankin tai toimijan omilta sivuilta löytyvään asiakaspalveluun ja varmistaa, että kyseessä on oikea toimijan mainos, eikä toimijan logoa käyttävä huijaus.
  • Ennen mihinkään sijoitustuotteeseen sijoittamista tarkista yrityksen tiedot ja varmista, että sillä on asianmukainen toimilupa eikä yritys ole Finanssivalvonnan varoituslistalla. Tästä pääset Finanssivalvonnan sivuille katsomaan listauksen 
  • Luotettavat toimijat eivät koskaan pyydä asentamaan etäyhteysohjelmistoa käyttämällesi tietokoneelle.
  • Jos epäilet tulleesi huijatuksi tai että tietokoneellesi olisi asennettu etäyhteysohjelma, ole välittömästi yhteydessä OP:n puhelinpalvelun numeroon 0100 0500. Puhelinpalvelun palveluajan ulkopuolella sulje tunnuksesi ja korttisi soittamalla Sulkupalveluun + 358 20 333 (24 h/vrk). Ilmoita tapahtuneesta myös puhelinpalveluun sen avauduttua.
  • Jos epäilet tietokoneellesi asennetun etäyhteysohjelman, puhdistuta se ammattilaisella ennen kuin käytät uusia tunnuksiasi laitteella.

Miten huijaukset muuttuvat?

Rikolliset keksivät jatkuvasti uusia keinoja huijatakseen ihmisiä. Todennäköisesti seuraavaksi nähdään niin kutsuttuja deepfake-videoita, jotka näyttävät siltä kuin julkisuudesta tunnettu henkilö lupaisi videolla poikkeuksellisen suuria tuottoja jollekin sijoitustuotteelle. Videot saattavat näyttää hyvin aidoilta, mutta eivät ole sitä.

Esimerkki huijaussähköpostista: