Lakkautamme OP-Venäjä-sijoitusrahaston

Muutamme OP-Venäjä-sijoitusrahaston varat rahaksi useammassa erässä. Niiden maksaminen osuudenomistajille voi kestää pitkään, sillä emme voi tällä hetkellä myydä venäläisiä osakkeita.

OP-Rahastoyhtiö Oy:n hallitus on päättänyt 17.6.2022 lakkauttaa OP-Venäjä-sijoitusrahaston. Rahaston kaupankäynti, merkinnät ja lunastukset ovat olleet keskeytettyinä helmikuun 28. päivästä alkaen.

Lakkauttamisen syy on Venäjän hyökkäys Ukrainaan. Sota ja sen aiheuttamat pakotteet estävät kaupankäynnin venäläisillä osakkeilla, minkä lisäksi tilanne vaarantaa rahaston luotettavan arvonmäärityksen ja rahasto-osuuksien yhdenvertaisen lunastamisen. 

Koska rahaston toimintaa ei käytännössä voi jatkaa, olemme todenneet rahaston lakkauttamisen parhaaksi vaihtoehdoksi. 

Mitä rahaston varoille tapahtuu

Rahaston lakkauttaminen ei edellytä osuudenomistajilta toimenpiteitä. Rahastossa on venäläisten yhtiöiden osakkeiden lisäksi varallisuutta, joka on jo käteisenä tai joka on mahdollista muuttaa rahaksi. Maksamme osuudenomistajille suoritukset ensin näistä varoista. 

Lopun varallisuuden realisointi voi kestää pitkään, sillä emme voi tällä hetkellä myydä venäläisiä osakkeita. Emme pysty myöskään arvioimaan osakkeiden arvoa myyntihetkellä. Realisoimme loppuosan, kun pystymme käymään kauppaa venäläisten yhtiöiden osakkeilla ja kotiuttamaan varat Suomeen.

Kun olemme realisoineet ja maksaneet rahaston varat osuudenomistajille, laadimme lakkauttamisesta lopputilityksen ja julkaisemme sen Rahastot-sivulla. Samasta paikasta löytyy myös tietoa prosessin etenemisestä.