Fondplacering och fondsparande

Börja fondspara redan idag och hitta de bästa fonderna. Att spara och investera i fonder är ett enkelt och smidigt sätt att sträva efter vinst. Som ägarkund i OP kan du köpa och sälja nästan alla fonder avgiftsfritt.

 

Hur börjar jag fondspara?

Du kan börja enkelt i OP-mobilen eller i tjänsten op.fi genom att göra en engångsplacering eller genom att spara månatligen. Du kan ändra ditt sparbelopp, hålla paus i sparandet, byta fond eller sälja ditt fondinnehav. Normalt får du pengarna på ditt konto på 1–2 bankdagar. 

Lönar det sig att spara och placera i fonder?

Att spara och placera i fonder är bästa sättet att spara och placera om man inte vill följa med börskurser eller analysera aktier. Om du sparar på konto ger dina pengar ingen avkastning och inflationen minskar dina pengars värde.

Medel som sparas i fonder placeras på ränte- och aktiemarknaden och du kan räkna med avkastning på dina pengar på lång sikt. Bekanta dig med olika fonder och deras beräknade avkastning och välj de för just dig bästa fonderna att spara och placera i.

Hur skiljer sig indexfonder från andra fonder? 

Med en indexfond kan du sträva efter börsens genomsnittliga avkastning minus kostnader. Indexfonderna strävar efter avkastning enligt index medan aktivt förvaltade fonder strävar efter en högre avkastning. Indexfondernas förvaltningsprovision är vanligen mindre än i vanliga aktivt förvaltade fonder.

Vilka fonder löner det sig att välja just nu?

Vilka fonder ska man placera i just nu? För att det skulle vara ännu enklare att spara och placera i fonder sammanställer vi månatligen experternas fondtips.

Se bästa fonder 2023

Läs mer om våra placeringsfonder och deras fondpublikationer

I våra fondprospekt och i vår lista över placeringsfonder får du mer information om fondplacering och fondsparande. Dessutom kan du bekanta dig med fondernas bokslutssiffror och den aktuella placeringsmarknadsinformationen.

Fondpublikationer

 

Det här är reklam.OP-fonderna förvaltas av OP-Fondbolaget Ab och andelsbanken fungerar som ombud för bolaget. För följande specialplaceringsfonder debiteras normala handelsavgifter: OP-Servicefastigheter, OP-Skogsägare, OP-Hyresinkomst och OP-Alternative Portfolio. Det samlas inte OP-bonus för fonden R2 Crystal och fondernas institutionsserier.