Sparande och placering

Nainen kuulokkeet korvilla
Följ oss i sociala medier

Följ oss i sociala medier och håll dig uppdaterad om vad som händer på marknaden och hur du fattar bättre placeringsbeslut.

Hur börjar jag placera?

Undrar du hur du ska börja placera? Det enklaste sättet att börja placera är att börja månadsspara i en fond. Vi erbjuder ett stort urval fonder som lämpar sig för placering, bland annat aktiefonder, indexfonder och fonder för ansvarsfull placering.

Läs mer om alla fonder

Placering i fonder

I fonderna placeras pengarna på ränte- och aktiemarknaden. Du kan hitta en fond som passar dig genom att med hjälp av avkastningsräknaren jämföra placeringstider och förväntad avkastning för olika placeringsobjekt

Börja placera i aktier

På lång sikt ger aktier den bästa avkastningen. Aktieplaceringar passar placerare som vill ha hög avkastning. Avkastningen består av aktiernas värdestegring och utdelning. För att börja aktieplacera behöver du ett aktiesparkonto eller värdeandelskonto, ett nättjänstavtal och ett bankkonto.

Läs mer om hur du börjar aktieplacera

Fastighetsplacering och bostadsplacering

Om du vill diversifiera dina placeringar i fastighetsförmögenhet, lyckas det enkelt via fonder även med ett mindre belopp. Avkastningen på bostadsfonder och fastighetsfonder består av hyresinkomsten och av placeringsobjektens värdestegring.

Läs mer om fastighets- och bostadsfonder

Placering i skog

En skogsfond är ett utmärkt sätt att diversifiera tillgångar utanför aktie- och ränteplaceringar. Det går att placera små belopp i fonden, och dess avkastning uppkommer ur tillväxten och värdeförändringen i trädbeståndet.

Läs mer om skogsplacering

Placering på lång sikt

Placering på lång sikt fungerar bäst då du med avkastningen på placeringarna under åren köper mer aktier eller fondandelar. På så sätt undviker du kostnader och skatter och kan dra nytta av ränta på ränta-effekten fullt ut.

Som ägarkund placerar du alltid förmånligt

Som ägarkund kan du köpa, sälja och byta nästan alla våra fonder utan kostnader. Även handel med aktier och andra börsnoterade värdepapper är förmånlig för ägarkunder i OP-mobilen och op.fi-tjänsten.

Läs mer om de värdefulla förmånerna

Vilka aktier lönar det sig att köpa eller sälja nu?

Läs mer om aktieanalysens senaste aktierekommendationer. På listan OP:s Bästa finns alltid de bästa tipsen om vilka inhemska aktier det just nu lönar sig att köpa eller sälja.

Läs mer om aktierekommendationer och riktpriser