Puhelin kädessä

Mobilnyckeln

Det tryggaste sättet att identifiera sig

Aktivera Mobilnyckeln genast. Mobilnyckeln ersätter nyckeltalslistan stegvis.

 • Med Mobilnyckeln använder du OP:s mobiltjänster bekvämt utan nyckeltalslista med en pin-kod som du valt eller med ditt fingeravtryck eller ansiktsidentifiering..
 • Mobilnyckeln ersätter stegvis nyckeltalslistan och i fortsättningen är den nödvändig.
 • För bekräftelse av inköp som betalas med kort i nätbutiker tas Mobilnyckeln i bruk stegvis från hösten 2019. Se anvisningar för att verifiera nätinköp.
 • Mobilnyckeln fungerar i alla smarttelefoner. För att använda Mobilnyckeln behöver du ingen separat app förutom OP-mobilen eller OP-företagsmobilen.

Så här aktiverar du eller gör du ändringar i Mobilnyckeln i OP-mobilen eller OP-företagsmobilen

För aktiveringen av Mobilnyckeln behöver du nättjänstkoder, en nyckeltalslista och en telefon till vilken ett tilläggsbekräftelsenummer har anslutits.

Om du inte ännu har nättjänstkoder får du dem på OP:s kontor. Boka tid till kontoret.

Jag använder inte OP-mobilen
eller OP-företagsmobilen.

Jag använder OP-mobilen eller
OP-företagsmobilen. 

 

Så här identifierar du dig med Mobilnyckeln när du betalar nätinköp med ditt kort

 1. Gör först inköpen och välj sedan att betala med OP-Visa.
 2. Välj Betala. Nu överförs du till OP:s tjänst där du identifierar dig.
 3. Om du använder Mobilnyckel väljer du Mobilnyckeln som identifieringssätt.
 4. Öppna OP-mobilen i din telefon. Observera att du inte i det här skedet får något separat meddelande till din telefon att du ska öppna appen.
 5. Välj Bekräfta med Mobilnyckel. Om du redan är inloggad i OP-mobilen ska du i menyn nertill klicka på Pengar och välja Bekräfta med Mobilnyckel.
 6. I appen ska du kontrollera beloppet och mottagaren för kortbetalningen som du bekräftat. Bekräfta transaktionen med den Mobilnyckel-PIN som du själv valt och klicka på Bekräfta.
 7. Du får ett meddelande att bekräftelsen har lyckats.
 8. När du har bekräftat korttransaktionen får du en bekräftelse över betalningen.
 9. Du återgår till nätbutiken, och får en beställningsbekräftelse från den.​

Använd Mobilnyckeln och vinn!

Bland dem som använder Mobilnyckeln lottar vi varje månad ut fina vinster såsom smarttelefoner, resepresentkort eller iPad-datorplattor. I utlottningen deltar alla som använder Mobilnyckeln och som har fyllt i utlottningsblanketten.

Titta på priserna och delta i utlottningen >

Vanliga frågor om Mobilnyckeln

Vad är Mobilnyckeln? 
Mobilnyckeln är en elektronisk identifieringsmetod. Du kan använda den för att identifiera dig i OP-mobilen och OP-företagsmobilen. Med den kan du bekräfta betalningar och transaktioner i OP:s mobilappar. 

Nu kan du identifiera dig med Mobilnyckeln i OP-mobilen och OP-företagsmobilen. I framtiden kan du också identifiera dig i tjänsten op.fi och andra tjänster (till exempel MinSkatt och FPA) samt bekräfta till exempel kortbetalningar och inköp på nätet. 

Behöver jag en smarttelefon eller datorplatta för att använda Mobilnyckeln? 
Ja. Mobilnyckeln fungerar endast i OP-mobilen och OP-företagsmobilen. De är separata appar som kan laddas ner i smarttelefoner. Du kan, beroende på operativsystemet i din telefon, ladda ner dem i appbutiken App Store (iOS) eller Google Play (Android). Din telefon måste också ha nätförbindelse. 

Behöver jag ännu nyckeltalslistan? 
Spara din nyckeltalslista. Med den kan du bekräfta din identitet om du av någon anledning inte skulle kunna använda Mobilnyckeln. Du behöver nyckeltalslistan också för tjänsten op.fi och andra nättjänster, till exempel då du sköter skatteärenden i MinSkatt.

Andra vanliga frågor om Mobilnyckeln >