Kortti ei toimi – mitä voin tehdä?

Kun OP:n kortti ei toimi, voit useimmiten ratkaista ongelman itse.

Jos kortti ei toimi, tarkista ensin asetukset

 • Tarkista onko kortti voimassa. Voimassaoloajan näet kortin etupuolella (kk/vv).
 • Tarkista kortin turvarajat OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa Omat kortit -sivulla. Lue ohjeet turvarajojen muuttamiseen
 • Myös korttiin liitetyn tilin käyttöraja voi estää kortin käytön, jos olet esimerkiksi tehnyt tililtä suuren maksun tai tilisiirron samana päivänä. Tarkista tilin käyttörajat op.fi-palvelusta tilin tiedoista
 • Tarkista, että kortilla tai siihen liitetyllä tilillä on tarpeeksi käyttövaraa. Voit tarkistaa kortin saldon OP-mobiilissa, op.fi-palvelussa tai Pivossa.

Jos kyseessä on luottokortti, tarkista myös

 • Onko luottokortin luottoraja täyttynyt? Korota luottorajaa OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa Omat kortit -sivulla. Kirjaudu op.fi-palveluun korottaaksesi luottorajaa
 • Maksamatta jäänyt lasku voi estää luottokortin käytön. Jos luottokorttilaskusi tulee sinulle e-laskuna, näet laskut op.fi-palvelun e-laskuarkistossa. Kirjaudu op.fi-palveluun tarkistaaksesi saapuneet e-laskut
 • Oletko maksanut laskun, mutta se ei näy vielä kortin tapahtumissa tai käyttövarassa? Maksettu lasku näkyy luottokortin käyttövarassa noin 1–2 pankkipäivän viiveellä.

Jos lähimaksu ei toimi

 • Aktivoi uuden kortin lähimaksu maksamalla ensimmäinen ostos tunnusluvulla maksupäätteessä. Yhdistelmäkortilla ensimmäinen maksu tulee tehdä debit-puolella.
 • Varmista, että ostostesi summa ei ylitä lähimaksun 50 euron ylärajaa.
 • Väärinkäytösten välttämiseksi korttimaksut täytyy hyväksyä satunnaisesti tunnusluvulla. Jos maksupääte pyytää tunnuslukua tai lähimaksu epäonnistuu, syötä kortti sirulukijaan ja vahvista ostokset tunnusluvulla.
 • Kortilla voi tehdä vain tietyn määrän lähimaksuja putkeen, minkä jälkeen lähimaksu ei toimi. Lähimaksujen määrä nollautuu ja lähimaksu alkaa toimia, kun maksat ostokset kerran niin, että syötät kortin suoraan sirulukijaan ja maksat tunnusluvulla ilman, että yrität lähimaksua ensin. Tee maksu kortin debit-puolelta käyttämällä PIN-koodia.
 • Ostokset kannattaa siis välillä maksaa lähimaksun sijaan tunnusluvulla, vaikka käyttäisit korttia aina vain pieniin ostoksiin.
 • Jos lähimaksu ei tästä huolimatta toimi, katso otsikko ”Kortti on rikki”.

Eikö ongelma ratkennut? Katso myös nämä.

 

Millaisessa tilanteessa ongelma ilmenee?

Jos kortti ei toimi kaupan kassalla, saattaa maksupäätteessä olla tilapäinen yhteysongelma. Yritä hetken kuluttua uudelleen tai jos mahdollista, kokeile toista korttia.

Yrititkö maksaa lähimaksulla? Turvallisuussyistä maksun yhteydessä kysytään välillä tunnuslukua eli PIN-koodia. Jos tunnusluku on unohtunut, tilaa uusi op.fi-palvelusta

Kortti lukkiutuu, jos näppäilet tunnusluvun väärin useita kertoja. Maksupäätteellä lukittuneen tunnusluvun saa auki kirjautumalla automaatilla. Lue miten avaat lukkiutuneen kortin "Kortti on lukittu" -otsikon alta.

Sirussa saattaa olla pölyä. Puhdista siru pyyhkäisemällä sitä kevyesti esimerkiksi paidan hihaan. Kokeile uudestaan tai jos mahdollista, kokeile toista korttia.

Varmista, että olet syöttänyt kortin tiedot (kortin numero, voimassaoloaika ja turvakoodi) oikein. Turvakoodi eli CVC-numero on kolme numeroa käsittävä numerosarja kortin kääntöpuolella. Voimassaoloaika on kortin etupuolella muodossa kk/vv.

Yhdistelmäkorteissa on debit- ja credit-maksuille omat tietonsa. Varmista, että syötät oikeat tiedot sen mukaan, maksatko ostoksesi suoraan pankkitililtä vai korttiluotolta. Kortti lukkiutuu, jos syötät maksukortin tiedot useasti väärin. Lue miten avaat lukkiutuneen kortin "Kortti on lukittu" -otsikon alta.

OP:n yhdistelmäkorteissa luottokortin numero (credit) on kortin etupuolella. 

Luottokortin turvakoodi eli CVC/CVV on kortin kääntöpuolella allekirjoituskentän perässä.

Pankkikortin numero (debit) on kortin kääntöpuolella vasemmassa alareunassa. Heti numerosarjan perässä on pankkikortin turvakoodi eli CVC.

Jos sinulla on uusi maksukortti, päivitä maksutapahtuman yhteydessä uuden kortin tiedot verkkopalveluun. Verkkopalvelu voi tunnistaa aiemmin asioineen asiakkaan ja käyttää automaattisesti vanhan kortin tietoja.

Verkkomaksamisen turvaraja voi estää kortin käytön. Tarkista kortin turvarajat ja muuta niitä helposti OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Kirjaudu op.fi-palveluun ja tarkista turvarajat

Myös korttiin liitetyn tilin käyttöraja voi estää kortin käytön, jos olet esimerkiksi tehnyt tililtä suuren maksun tai tilisiirron samana päivänä. Kirjaudu op.fi-palveluun ja tarkista tilin käyttöraja

Epäonnistuiko tunnistautuminen verkkomaksun yhteydessä? Tarkista, että Visa Secure tai Mastercard Identity Check -varmennus onnistuu. Joskus selaimen turva-asetukset, kuten ponnahdusikkunoiden esto tai 3. osapuolen evästeet, voivat estää maksutapahtuman verkossa. Varmista selaimen asetuksista, että sinulla on nämä sallittuna ostoksen ajan. Tarkista tuetut selaimet. Selaimen/sovelluksen koko välimuistin tyhjennys voi myös auttaa mahdollisissa ongelmatilanteissa.

Jos käytät korttia verkossa/sovelluksissa tarvitset OP:n tunnukset. Oston vahvistukseen tarvitaan OP:n tunnukset eli OP-verkkopalvelu tai OP-verkkopankkisopimus ja Mobiiliavain tai Avainlukulista, joilla tehdä vahvistaminen. Ostoissa, jotka tehdään sovelluksissa (puhelimen appissa tai esim. pelikonsolissa) voi yleensä tunnistautua vain Mobiiliavaimella. Jos vahvistus tehdään Avainluvulla, tulee verkkopalvelusopimuksessasi olla oikea maksunlisävahvistusnumero. Lisävahvistusnumeron lisäys onnistuu op.fi-palvelussa ja poisto/muutokset OP:n asiakaspalvelussa tai konttorissa. Numeron pystyt tarkastamaan op.fi-palvelusta oman nimesi alta – Tunnusten hallinta – Lisävahvistuksen puhelinnumero – Tarkista lisävahvistusnumero. Lisätietoa OP:n tunnuksista ja verkkomaksamisessa.

Ostostapahtuma keskeytyi, miten varmistan onnistuiko maksu? Olethan ottanut käyttöön OP-mobiilin ilmoitukset, jolloin saat ilmoituksen kaikista onnistuneista tai epäonnistuneista tapahtumista? Tarvittaessa voit tarkastaa kortin tapahtumista näkyykö maksu tilin tai luoton katevarauksissa. Lisätietoa OP-mobiilin ilmoitusten käyttöönotosta.

Päiväkohtainen käteisnostojen turvaraja voi estää kortin käytön. Tarkista ja muuta käteisnoston rajaa helposti OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Kirjaudu op.fi-palveluun

Myös korttiin liitetyn tilin käyttöraja voi estää kortin käytön, jos olet esimerkiksi tehnyt tililtä suuren maksun tai tilisiirron samana päivänä. Kirjaudu op.fi-palveluun ja tarkista tilin käyttöraja

Kortin tunnusluku eli PIN-koodi ei toimi. Automaatilla lukkiutuneen tunnusluvun avaaminen vaatii yhteydenottoa asiakaspalveluun. Lue miten avaat lukkiutuneen kortin "Kortti on lukittu" -otsikon alta.

Otto-automaatilla voi nostaa 20–1 000 euroa kerralla. Muilla automaateilla voi olla eri nostorajoitukset, myös ulkomailla.

Kortissa tai automaatissa voi olla likaa. Puhdista siru pyyhkäisemällä sitä kevyesti esimerkiksi paidan hihaan. Kokeile uudestaan tai jos mahdollista, kokeile toista korttia. 

Onko kortin kuukausittainen talletusraja täynnä? Talletusautomaatilla voit tallettaa enintään 1 000 euroa kuukaudessa OP:n kortille.

Talletuksia voi tehdä kortin debit-puolelle. Talletusta ei ole mahdollista tehdä luottokortille tai yhdistelmäkortin credit-puolelle.

Kortti lukkiutuu, jos syötät TalletusOtto-automaatilla kortin tunnusluvun eli PIN-koodin väärin useita kertoja. Lue miten avaat lukkiutuneen kortin "Kortti on lukittu" -otsikon alta.

Varmista, että käytät oikeaa tunnuslukua eli PIN-koodia. Vuosiuusitussa tai uusintatilatussa kortissa on sama tunnusluku kuin edellisessä kortissasi. Jos vanha korttisi on kadonnut tai varastettu ja suljettu, sinulle lähetetään uuden kortin lisäksi uusi tunnusluku. Jos OP-Visa Electron -korttisi on uusiutunut OP-Visa Basic- tai OP-Visa Debit -kortiksi, saat uuden kortin lisäksi uuden tunnusluvun.

Kortin tunnusluku lukkiutui maksupäätteellä tai bensa-automaatilla. Avaa lukkiutunut pankkikortin tai luottokortin tunnusluku kirjautumalla kortilla käteisnostoautomaatilla.

Kortin tunnusluku lukkiutui käteisnostoautomaatilla tai TalletusOtto-automaatilla. Automaatilla lukkiutuneen tunnusluvun avaaminen vaatii yhteydenottoa asiakaspalveluun.

Lue miten avaat lukkiutuneen kortin "Kortti on lukittu" -otsikon alta.

Kortti lukkiutuu, jos näppäilet tunnusluvun eli PIN-koodin väärin useita kertoja. Lue miten avaat lukkiutuneen kortin "Kortti on lukittu" -otsikon alta.

Voit tilata unohtuneen tunnusluvun itse helposti kirjautumalla op.fi-palveluun. Kirjaudu, valitse kortti johon tarvitset PIN-koodin ja tee tunnusluvun tilaus. Saat tunnusluvun postissa noin kolmessa pankkipäivässä. Kirjaudu op.fi-palveluun

Jos tunnusluku on vaarantunut (eli ulkopuolinen on saanut tunnusluvun tietoonsa tai on epäilys, että ulkopuolinen on saanut tunnusluvun tietoonsa), pitää kortti sulkea ja tilata kokonaan uusi kortti, jolloin myös tunnusluku uusiutuu. Sulje korttisi viipymättä soittamalla OP:n Sulkupalveluun 0100 0555 (24h/7). Sinulle voidaan tilata uusi kortti ja tunnusluku samalla, kun soitat Sulkupalveluun.

Maksukortti lukkiutuu, jos syötät tunnusluvun eli PIN-koodin väärin useita kertoja. Lue miten avaat lukkiutuneen kortin "Kortti on lukittu" -otsikon alta.

Jos olet unohtanut tai kadottanut tunnuslukusi, voit tilata uuden helposti kirjautumalla op.fi-palveluun. Kirjaudu op.fi-palveluun

Aktivoi uusi tai vuosiuusittu kortti maksamalla ensimmäinen ostos maksupäätteellä tunnuslukua eli PIN-koodia käyttämällä. Näin myös kortin lähimaksuominaisuus aktivoituu. Tee yhdistelmäkortilla ensimmäinen maksutapahtuma kortin debit-puolella.

Varmista, että käytät oikeaa tunnuslukua eli PIN-koodia. Vuosiuusitussa tai uusintatilatussa kortissa on sama tunnusluku kuin edellisessä kortissasi. Jos vanha korttisi on kadonnut tai varastettu ja suljettu, sinulle lähetetään uuden kortin lisäksi uusi tunnusluku. Jos OP-Visa Electron -korttisi on uusiutunut OP-Visa Basic- tai OP-Visa Debit -kortiksi, saat uuden kortin lisäksi uuden tunnusluvun.

Jos asioit verkossa, päivitä maksutapahtuman yhteydessä uuden kortin tiedot. Verkkopalvelu voi tunnistaa aiemmin asioineen asiakkaan ja käyttää automaattisesti vanhan kortin tietoja. 

Lukittu kortti ei toimi ennen kortin uudelleenavausta. Kortti voi olla lukittu joko debit- tai credit-puolella tai molemmilla niistä. Molemmat tulee avata erikseen. Lue ohjeet lukituksen poistoon.

Voit tarkistaa Otto-automaatilla tai verkkomaksussa syntyneen lukituksen op.fi-palvelun Omat kortit -sivulta.

OP-Visa Electron ja OP Duo-kortit häviävät verkkopankista väliaikaisesti, kun ne lukkiutuvat Otto-automaatilla tai verkkomaksussa. Ne palautuvat normaalisti käytettäväksi lukituksen poiston jälkeen.

Sen sijaan maksupäätteellä lukkiutuneen kortin lukitus ei näy Omat kortit -sivulla. Maksupäätelukituksen tunnistaa useimmiten esimerkiksi kaupan kassalla maksupäätteen virheilmoituksesta.

Maksupäätteellä lukittu kortti

Kortti lukkiutuu, kun tunnusluku eli PIN-koodi näppäillään väärin useita kertoja maksupäätteellä.

Avaa maksupäätteellä lukittu tunnusluku millä tahansa käteisautomaatilla. Syötä kortti automaattiin ja suorita jokin tapahtuma – esimerkiksi saldokysely tai käteisnosto. Seuraa automaatin ohjeita. Kortin lukitus avautuu vasta kun tapahtuma on suoritettu kokonaan loppuun. Lukkiutunut kortti voidaan avata millä tahansa käteisnostoautomaatilla. Tarkista lähimmän Otto-automaatin sijainti

Automaatilla lukittu kortti

Otto-automaatilla tai vierasautomaatilla lukkiutuneen kortin avaaminen vaatii yhteydenottoa OP:n asiakaspalveluun. Kirjaudu op.fi-palveluun ja lähetä viesti asiakaspalveluun

Voit myös soittaa asiakaspalveluun. Ota pankkitunnukset ja avainlukulista esiin tunnistautumista varten. Henkilöasiakkaiden asiakaspalvelun yhteystiedot

Verkossa lukittu kortti

Kortti lukkiutuu, kun kortin turvakoodi eli CVC-numero syötetään väärin useita kertoja. CVC-numero on kolme numeroa käsittävä numerosarja kortin kääntöpuolella. Debit- ja credit maksuille on omat CVC-numeronsa. 

Verkkomaksun yhteydessä lukkiutuneen kortin avaaminen vaatii yhteydenottoa asiakaspalveluun. Kirjaudu op.fi-palveluun ja lähetä viesti asiakaspalveluun

Voit myös soittaa asiakaspalveluun. Ota pankkitunnukset ja avainlukulista esiin tunnistautumista varten. Henkilöasiakkaiden asiakaspalvelun yhteystiedot

Talletusautomaatilla lukittu kortti

Kortti lukkiutuu, jos syötät TalletusOtto-automaatilla kortin tunnusluvun eli PIN-koodin väärin useita kertoja. TalletusOtto-automaatilla lukkiutuneen kortin avaaminen vaatii yhteydenottoa OP:n asiakaspalveluun. Kirjaudu op.fi-palveluun ja lähetä viesti asiakaspalveluun

Voit myös soittaa asiakaspalveluun. Ota pankkitunnukset ja avainlukulista esiin tunnistautumista varten. Henkilöasiakkaiden asiakaspalvelun yhteystiedot

Luottokortti on lukittu

Kortti on voinut lukkiutua maksamattoman laskun takia. Maksa lasku. Kortti toimii viimeistään kahden (2) pankkipäivän kuluttua. 

Kortti on voinut lukkiutua, jos korttiin liitetyn tilin saldo on miinuksella. Korjaa tilin saldo. Kortti toimii viimeistään kahden (2) pankkipäivän kuluttua.

Varmista, että Visa tai Mastercard ovat hyväksyttyjä maksuvälineitä. Hyväksyttyjen maksuvälineiden logot näet usein kassalla. Huomaa, että Visa Electron ei toimi esimerkiksi lentokoneessa tai kaikilla pankkiautomaateilla.

Tarkista kortin turvarajat ja muuta niitä helposti OP-mobiilissa tai op.fi-palvelussa. Kirjaudu op.fi-palveluun

Myös korttiin liitetyllä tilillä voi olla käyttöraja, joka rajoittaa kortin käyttöä. Esimerkiksi tilisiirto toiselle tilille lasketaan tilin käytöksi. Tarkista tilin käyttöraja op.fi-palvelussa 

Maksulaitteen tilapäinen yhteysongelma voi estää maksun. Yritä hetken kuluttua uudelleen tai kokeile toista korttia.

Toisinaan ratkaisu voi olla käyttää kokonaan toista korttia. Erityisesti ulkomailla matkustaessa toinen maksukortti on suositeltava varotoimenpide yllättävien tilanteiden varalta. Tutustu kortteihimme ja valitse itsellesi sopivin varakortti 

Jos korttiin liitetyn tilin tai jonkin muun tilin saldo on miinuksella, kortti voi kadota op.fi-palvelun Omat kortit -sivulta ja OP-mobiilista väliaikaisesti. Tällöin korttia ei pysty käyttämään. Kortti palautuu käytettäväksi, kun tilillä on jälleen käyttövaraa.

Kortti ei näy op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa, jos se on suljettu. Esimerkiksi kadonneeksi ilmoitettu kortti voidaan sulkea.

OP-Visa Electron ja OP Duo -kortit häviävät verkkopankista väliaikaisesti, kun ne lukkiutuvat Otto-automaatilla tai verkkomaksussa. Ne palautuvat normaalisti käytettäväksi, kun lukitus poistetaan. Lue miten avaat lukkiutuneen kortin "Kortti on lukittu" -otsikon alta.

Kortti on rikki, jos siru tai magneettijuova on vaurioitunut tai kortti ei reagoi mihinkään. Tilaa vaurioituneen kortin tilalle uusi kortti op.fi-palvelusta kortin tiedoista. Kirjaudu op.fi-palveluun 

Jos kortti ei ole fyysisesti rikki, testaa kortin toimivuutta useissa eri tilanteissa, kuten kaupan kassalla ja Otto-automaatilla. Näin on helpompi selvittää, mistä kortin lukitus johtuu. Jos kortti ei toimi yrityksistä huolimatta, ota yhteyttä asiakaspalveluun verkkoviestillä tai soittamalla.

Henkilöasiakkaiden asiakaspalvelun yhteystiedot 

Jos et ole vielä saanut uutta korttia tai sen tunnuslukua, voit maksaa ostoksesi Apple Payllä tai Google Payllä. Tätä varten sinulla tulee olla joko Apple- tai Android-laite.

Uusi korttisi näkyy Apple Walletissa tai Google Pay-sovelluksessa jo ennen kuin saat fyysisen kortin käyttöösi. Apple Payllä ja Google Payllä voit maksaa uudella kortillasi kaupan kassalla, sovelluksissa ja verkossa.

Lue lisää Apple Paystä

Lue lisää Google Paystä

Korttiongelmiin on hyvä varautua etukäteen. Lompakossa kannattaa pitää mukana varakortti, joka palvelee toisen kortin kadotessa tai vioittuessa.

OP:n  Visa- ja Mastercard -korttien toiminta Venäjällä päättyy keskiviikon 9.3.2022 jälkeen.

Visa ja Mastercard keskeyttävät toimintansa Venäjällä. Tämä tarkoittaa, että myös OP:n myöntämät Visa- ja Mastercard-kortit lakkaavat toimimasta Venäjällä.

Visalta saamamme tiedon mukaan Visa-korttien toiminta lakkaa Venäjällä suunnitelman mukaan keskiviikon ja torstain välisenä yönä kello 0.01 Moskovan aikaa.

Keskeytykset koskevat kaikkea kortin käyttöä Venäjällä eli credit- ja debit-ominaisuuksia niin maksupäätteillä, verkkokaupoissa kuin käteisautomaateilla. Myös K-Plussa Maksuaika -kortit lakkaavat toimimasta.

Jos sinun tarvitsee tehdä välttämättömiä ostoja Venäjällä, suosittelemme käteisen nostoa ennen kuin korttien toiminta loppuu kokonaan. Huomioithan, että pakotteiden vuoksi merkittävä osa korttitapahtumista estyy jo tällä hetkellä. Tämä koskee sekä kaupoissa tehtäviä ostoja että käteisnostoja.

Kehotamme Venäjällä olevia tai Venäjälle matkustamista suunnittelevia asiakkaitamme seuraamaan Suomen ulkoministeriön matkustustiedotteita.

Lue Ulkoministeriön matkustustiedote 

Pahoittelemme korttien toiminnan keskeytymisestä aiheutuvaa haittaa. 

 

Onko korttisi kadonnut? Lue ohjeet.

Jos korttisi katoaa tai varastetaan, sulje kortti soittamalla OP Sulkupalveluun (24h)

Etkö löytänyt apua ongelmaasi?

Ei hätää! Ota yhteyttä asiakaspalveluumme, niin ratkaistaan ongelma yhdessä. Laita muistiin virheilmoitus, jonka sait maksupäätteellä tai verkkokaupan sivulla.

Puhelun alussa pyydämme sinua tunnistautumaan OP:n tunnuksillasi. Ota esiin myös avainlukulista.

Henkilöasiakkaiden asiakaspalvelun yhteystiedot

Yritysasiakkaiden asiakaspalvelun yhteystiedot

Korttia koskeviin ongelmiin saat kätevästi ja jonottamatta apua myös chatissa. Parhaiten pystymme auttamaan sinua, jos tunnistaudut palveluun OP:n verkkopalvelutunnuksilla.

Kuinka voin varautua mahdollisiin korttiongelmiin?

Joskus kortin ongelmat eivät ratkea hetkessä. Helpoin tapa päästä pälkähästä on omistaa toinen maksukortti, joka palvelee, jos toinen kortti katoaa tai vioittuu. Varakortti pelastaa myös, kun toisen kortin tunnusluku unohtuu tai kortti lukkiutuu.

Tutustu kortteihimme ja valitse itsellesi sopivin varakortti

Jos odotat uuden maksukortin saapumista, voit käyttää Apple Paytä tai Google Paytä ostostesi maksamiseen, jos käytössäsi on Apple- tai Android-laite. Uusi korttisi näkyy Apple Walletissa ja Google Pay -sovelluksessa jo ennen kuin saat fyysisen kortin käyttöösi.

Lue lisää Apple Payllä maksamisesta

Lue lisää Google Payllä maksamisesta

Ota käyttöösi myös OP-mobiili ja mobiiliavain. Niiden avulla pystyt ratkomaan korttiongelmaa missä tahansa oletkin.

Näin otat uuden korttisi käyttöön
Neljä askelta uuden kortin käyttöönottoon. Lue lisää!
Mikä on luottokortti eli credit card?
Otatko hyödyt irti luottokortistasi ja käytätkö sitä fiksusti? Lue miten credit-kortti toimii.