Miten credit- eli luottokortti toimii?

Ota kaikki hyödyt irti luottokortistasi. Tutustu credit-kortin käyttöön!

Mikä on luottokortti eli credit card?

Luottokortti eli credit card on maksukortti, jolla kortin omistaja voi tehdä ostoksia luottokorttiyhtiön myöntämällä luotolla. Kun maksat luottokortilla, luottokorttiyhtiö toimii puskurina omien rahojesi ja myyjänä toimivan yrityksen välissä. Ostosten summa veloitetaan korttiin liitetyltä luottotililtä, eli ei suoraan pankkitililtäsi kuten pankkikortilla maksettaessa.

Luottokortti ei ole vain maksuväline, vaan nykyisin monet kortit suojaavat ostamiasi tuotteita ja matkoja tai vakuuttavat sinut ja perheesi reissussa.  

Miten luottokortti toimii?

Luottokortti on usein yhdistetty pankkikorttiin eli yhdellä kortilla voit maksaa valintasi mukaan pankkitililtä tai luotolla. Pankkikorttimaksussa veloitus tehdään heti pankkitililtä. Maksaessasi kortin luotto- eli credit-ominaisuudella maksu veloitetaan vasta jälkikäteen laskulla.

Kaikki kuukauden aikana luottokortilla tekemäsi ostokset kerätään yhteen laskuun, jonka saat laskutuskauden jälkeen. Saat ostoksille keskimäärin 35 päivää korotonta maksuaikaa eli kun maksat koko laskun eräpäivään mennessä, et joudu maksamaan lainkaan korkoa tai muita kuluja.  

Jos et halua maksaa luottokorttilaskua kerralla, voit lyhentää sitä sinulle sopivissa kuukausierissä. Eräpäivän jälkeen luottoon lisätään korko ja tilinhoitomaksu.

Tutustu OP:n luottokortteihin

Miten maksat luottokortilla? 

Luottokortilla voit maksaa ostoksia myymälässä ja verkossa samaan tapaan kuin pankkikortilla luottorajasi huomioiden.  

Maksaessasi yhdistelmäkortilla eli kortilla, jossa on sekä pankkikortti että luottokortti, sinun tulee valita kaupan maksupäätteellä kortin credit-puoli. Näin maksu veloitetaan pankkitilisi sijaan luotolta. 

Kun teet verkko-ostoksia, varmista, että syötät kortin credit-tiedot oikein. Ennen vuotta 2023 käyttöön otetuissa korteissa löydät credit-numeron etupuolelta ja kolminumeroisen CVC-turvaluvun kääntöpuolelta nimenkirjoituskentän vierestä. Uudemmissa korteissa sekä credit-numero että CVC-turvaluku löytyvät kortin kääntöpuolelta. Maksukorttisi pankkikortti- eli debit-numero sekä CVC-turvaluku ovat myös kortin kääntöpuolella.

Miksi kannattaa maksaa luottokortilla >

Luottokortin kuukausierä

Ennen eräpäivää voit maksaa koko luottokorttilaskun kerralla takaisin korottomasti.  

Jos taas haluat lyhentää luottoa sinulle sopivissa kuukausierissä, maksat jäljelle jäävälle luotolle myös korkoa ja tilinhoitopalkkion. Minimilyhennys on 3 % velasta. Kun velan määrä pienenee, myös kuukausierän määrä pienenee. 

Voit milloin tahansa maksaa luotolle ylimääräisen lyhennyksen tai halutessasi kuitata koko luoton kerralla pois.  

Luoton siirto tilille 

Luottokortilta voi siirtää rahaa pankkitilille ja esimerkiksi maksaa laskun sitä kautta. Voit siirtää OP Classic-, OP Gold-, OP Platinum- tai OP Duo -luottokortiltasi luottoa pankkitilillesi op.fi-palvelussa ja OP-mobiilissa. Huomaathan, että luotonsiirrosta veloitetaan palvelumaksu. 

Siirrä kortin luottoa op.fi-palvelussa

  1. Kirjaudu op.fi-palveluun
  2. Valitse Omat kortit
  3. Valitse kortti, josta haluat siirtää luottoa
  4. Valitse Siirrä luottoa tilille

Kirjaudu op.fi-palveluun ja siirrä luottoa

Siirrä kortin luottoa OP-mobiilissa

  1. Kirjaudu OP-mobiiliin
  2. Siirry kohtaan Tilit ja kortit
  3. Valitse kortti, josta haluat siirtää luottoa 
  4. Valitse Siirrä tilille

Kortit myöntää OP Vähittäisasiakkaat Oyj. Tuoteturvavakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.

 

Näin otat uuden korttisi käyttöön
Neljä askelta uuden kortin käyttöönottoon. Lue lisää!
Henkilö tekee luottorajan korotushakemusta puhelimella OP-mobiilissa.
Näin muutat luottokortin luottorajaa itse maksutta
Luottorajan nostaminen onnistuu kätevästi ja ilmaiseksi op.fi-palvelussa tai OP-mobiilissa.