Valuuttakurssit korttitapahtumille

Kortin käyttö ulkomailla

Kun ulkomailla maksat tai nostat rahaa kortilla, rahat veloitetaan aina euroina joko pankkitililtä (debit) tai luotolta (credit).

Kun maksat euroalueen ulkopuolella, kauppias saattaa tarjota maksun valuutaksi euroja, mutta usein maksaminen on edullisempaa kohdemaan valuutassa. Esimerkiksi Ruotsissa valuutaksi kannattaa valita Ruotsin kruunu (SEK) kauppiaan tarjoaman euromääräisen maksun sijaan.

Mitä kortin käyttö ulkomailla maksaa?

Kun teet oston tai käteisnoston muussa valuutassa kuin euroissa, käytetty valuuttakurssi riippuu kortista. Kurssina käytetään joko Visa International- tai Mastercard Europe -järjestelmän tukkukurssia, johon lisätään OP:n hinnaston mukainen valuuttalisä (1,95 % oston tai noston määrästä).

Jos valitset kauppiaan tarjoaman valuutan muuntamisen euroiksi, kauppias perii palkkion oman hinnastonsa mukaan. Tukkukurssi määräytyy sen päivän mukaan, jolloin tapahtuma välittyy Visa Internationalille tai MasterCard Europelle.

Kurssimuunnoksessa käytettävä päivä saattaa siis olla eri kuin varsinainen päivä, jolloin teit korttimaksun. Maksamisessa tai käteisen nostossa käytetty valuuttakurssi ilmoitetaan tapahtuman tiedoissa.

Tapahtuman tiedot näet korttiin liitetyn tilin tiliotteelta tai luottokorttilaskulta.

Miten voin vertailla eri valuuttamuunnoksia?

Kauppiaan käyttämä valuuttakurssi voi pohjautua myös muuhun kuin Visan tai Mastercardin tukkukurssiin. Lisäksi kauppiaan perimät palkkiot saattavat vaihdella.
 
Vertailtavuuden vuoksi valuuttamuunnos Visan laskurilla esitetään myös suhteessa Euroopan keskuspankin julkaisemaan euron viitekurssiin. Tämän tarkoituksena on mahdollistaa eri palveluntarjoajien kokonaishintojen vertailu.
 
Jos haluat verrata esimerkiksi kauppiaan tarjoamaa valuuttamuunnosta OP:n kortin valuuttamuunnokseen, kiinnitä huomiota prosenttimääräisen marginaaliin, joka on laskettu suhteessa EKP:n kurssiin.
 
Visan ja Mastercardin käyttämiä valuuttakursseja sekä EKP:n julkaisemia viitekursseja voit tarkastella alla olevista linkeistä. Syötä laskuriin tarvittavat tiedot ja Bank fee -kenttään OP:n valuuttalisä 1,95%.