Valuuttakurssit korttitapahtumille

Miten valuutan kurssi määräytyy, kun teen ostoksia tai nostan rahaa kortilla muussa valuutassa, kuin euroissa?

Muunna OP:n valuuttalaskurilla korttiostot ja automaattinostot euroiksi

Valuuttalaskurilla voit itse helposti muuntaa OP:n kortilla tehtyjen ostosten ja automaatilla tehtyjen nostojen summat euroiksi. 

Laskuri antaa sinulle arvion valuuttakurssista. Tieto käytetystä kurssista näkyy aina korttitapahtumissasi eli tililtäsi menneistä veloituksista (debit) tai luottokorttisi laskulla (credit).

Miten matkalla kannattaa maksaa?

Kortti on käteistä kätevämpi ja turvallisempi vaihtoehto ulkomailla. OP:n Visa ja Mastercard -kortit toimivat luotettavasti kaikkialla. 

Valitse maksaessasi paikallinen valuutta

Maksaessasi kortilla euroalueen ulkopuolella voit usein valita paikallisen valuutan tai eurot.  Kun valitset maksaessasi paikallisen valuutan, käytetään vaihtokurssina aina Visan tai Mastercardin tukkukurssia ja OP:n valuuttalisää, eikä kauppias veloita erikseen korvausta valuutanvaihdosta. Jos valitset valuutaksi eurot voi kauppias veloittaa valuutanvaihdosta huomattavasti korkeamman hinnan.

Esimerkiksi Ruotsissa valuutaksi kannattaa valita Ruotsin kruunu (SEK) kauppiaan tarjoaman euromääräisen maksun sijaan. 

Käteistä saat edullisemmin nostamalla rahaa automaatista kohdemaassa

Rahan nostaminen ulkomailla automaatista onnistuu kaikilla OP:n korteilla. Kun matkakohteesi on maa, jossa ei käytetä euroja, saat käteistä edullisimmin nostamalla rahaa automaatilta vasta kohdemaassa. Myös automaatilla kannattaa valita nosto kohdemaan valuutassa, jolloin käytät OP:n valuutanvaihtopalvelua.

Automaattinoston vaihtokurssi on usein edullisempi, kuin esimerkiksi valuutanvaihtopisteiden käyttämä kurssi. 

 

Mitä kortin käyttö ulkomailla maksaa?

Euroalueella kortin ja luoton käyttö on saman hintaista kuin kotimaassa. Poikkeuksena ovat automaattinostot luottopuolelta, mistä veloitetaan 2,75 % noston summasta sekä kertamaksu 2 €. 

Kun käytät korttia maissa, joissa on käytössä muu valuutta kuin euro, muutetaan ostosten tai automaatilla tehtyjen nostojen summat euroiksi käyttämällä niin sanottua valuutan tukkukurssia. 

Visalla ja Mastercardilla on omat valuutan tukkukurssit. Tukkukurssi vaihtelee päivittäin. Korttitapahtumasi muunnetaan euroiksi sen päivän kurssin mukaan, jolloin korttitapahtuma välittyy Visalle tai Mastercardille. Tästä syystä saman päivän aikana tehdyissä ostoksissa tai nostoissa voi olla eri kurssi. Usein tietojen välittämisessä kuluu 1–3 päivää.  
Euroalueen ulkopuolella ostojen ja nostojen summaan lisätään aina OP:n valuuttalisä, joka on 2,5 % oston tai noston määrästä. Lisäksi nostoista veloitetaan 2,75 % noston summasta sekä kertamaksu 2 €.  

Huomioi myös, että pääsääntöisesti kortilla maksaminen on aina edullisinta paikallisessa valuutassa. Silloin vaihtokurssin määrittää oma pankkisi, eikä valuuttakurssi aiheuta ikäviä yllätyksiä. Jos taas valitset valuutan muuntamisen euroiksi maksuhetkellä, kauppias perii palkkion oman hinnastonsa mukaan.  

Tutustu hinnastoon