Usein kysyttyä Apple Paystä

Mikä on Apple Pay?

 • Apple Pay on Applen tuottama palvelu, jolla teet ostoksia helposti ja turvallisesti käyttäen maksamiseen vain omaa iPhoneasi, iPadiasi, Apple Watchiasi tai Mac-tietokonettasi.
 • Maksaminen kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa on mahdollista Apple-laitteella yhdellä kosketuksella tai vilkaisulla. Et tarvitse maksutilanteessa korttia tai sen tietoja.
 • Apple Payllä maksaminen onnistuu, kun lisäät maksukorttisi Apple Wallet -sovellukseen.
 • Voit maksaa Apple Payllä, kun näet lähimaksutunnuksen tai Apple Pay -logon.
lahimaksu-logo
apple-pay-logo

Perustiedot

Apple Wallet ‑sovellus löytyy suomenkielisestä puhelimesta yleensä valmiina nimellä Lompakko. Sovelluskaupasta sovellus löytyy nimellä Apple Wallet.

Apple Wallet on suojattu ja yksityinen digitaalinen lompakko, jonne voit ladata ja hallinnoida OP:n Visa-korttien lisäksi myös muita maksu- ja matkakortteja, lippuja, avaimia ja henkilötodistuksia.

Apple Payllä voit maksaa helposti kaupoissa, verkossa ja sovelluksissa. Kun näet lähimaksu- tai Apple Pay -ikonin, voit käyttää maksamiseen Apple Paytä.

Lisätietoa löydät Applen sivuilta kirjoittamalla avautuvaan näyttöön Apple Pay:

 

Sinulla tulee olla:

 • Apple-laite, jossa on iOS-versio 11 tai uudempi ja Face ID tai Touch ID -ominaisuus
 • Apple ID kirjautuneena iCloudiin
 • OP:n Visa- tai OP Duo-kortti
 • OP:n tunnus- ja digisopimus eli OP:n tunnukset
 • Jos olet 13-17-vuotias riittää, että huoltajallasi on OP:n tunnukset.
 • OP-mobiilin uusin versio (väh. 53.0.), jos teet lisäystä OP-mobiilissa.

Voit käyttää Apple Paytä laitteilla, joissa on iOS-versio 11 tai uudempi ja Face ID tai Touch ID -ominaisuus. Voit käyttää Apple Paytä myös Apple Watchilla.

Näillä laitteilla Apple Pay toimii:

 • iPhone, jossa on Face ID
 • iPhone, jossa on Touch ID (paitsi iPhone 5S)
 • iPad Pro, iPad Air, iPad ja iPad mini, joissa on Touch ID tai Face ID
 • Apple Watch sarja 1, 2 tai uudempi
 • Apple Watch (1. sukupolvi)
 • Mac, jossa Touch ID
 • Vuonna 2012 tai sen jälkeen julkaistu Mac + iPhone/Apple Watch, jossa Apple Pay

OP Classic, OP Gold, OP Platinum, OP Debit, OP Basic, OP Duo ja  OP Business Cardilla.

Voit lisätä myös OP Business Debit -kortin Apple Walletiin. Kortin lisäys onnistuu OP:n henkilöasiakkaan tunnuksilla. Lisäyksen voi tehdä OP-mobiilissa tai Apple Walletissa. Jos teet lisäyksen Apple Walletissa, vahvista lisäys OP-mobiilin avulla.

Apple Payn käyttöönotto ei ole mahdollista OP Yrityspalvelutunnuksilla eikä OP-yritysmobiilissa. Jos kortti on myönnetty vain talletuskäyttöön, eikä sitä käytetä maksamiseen, ei kortilla voi käyttää Apple Paytä.

Voit lisätä Apple Walletiin useita kortteja. iPhone 8 tai uudempaan ja Apple Watch 3 sarjaan tai uudempaan voit lisätä 12 korttia. Muihin laitteisiin voit lisätä 8 korttia. Voit lisätä saman kortin useampaan eri laitteeseen.

Huomaa, että yhdistelmäkortit eli OP Classic, OP Gold ja OP Platinum sisältävät kaksi korttia: debit- ja credit-kortit. Jos haluat käyttää molempia kortteja Google Payssä, tulee ne lisätä palveluun erikseen. Palveluun liitettävien korttien määrää ei ole rajoitettu.

Voit liittää Apple Payhin myös kortin, jossa ei ole lähimaksuominaisuutta.

Saadakseen Apple ID:n, jota Apple Payn käyttäjältä edellytetään, käyttäjän tulee olla vähintään 13-vuotias. Lisäksi hän tarvitsee OP:n Visa tai Duo -kortin ja Apple-laitteen.

OP:n kortin lisääminen palveluun vahvistetaan OP:n tunnuksilla. Voit lisätä kortin Apple Walletiin OP-mobiilissa tunnistautuneena.

Voit lisätä kortin myös Apple Walletin kautta, jolloin kortin lisäys vahvistetaan erikseen OP-mobiilissa tai OP:n asiakaspalvelussa p. 0100 0500, valinta 2.

Jos olet alle 18-vuotias, tunnistetaan asiakaspalvelussa puolestasi toinen huoltajistasi hänen omilla OP:n tunnuksillaan.

Jos olet 15-17-vuotias, ja sinulla on 10.12.2020 jälkeen myönnetty OP:n tunnus- ja digisopimus, voit lisätä korttisi Apple Walletiin OP-mobiilista itse. Vaihtoehtoisesti voit tehdä lisäyksen Apple Walletista ja valita vahvistustavaksi OP-mobiilin.

Apple Pay on maksuton ja sillä maksaminen on maksutonta.

 

 

Käyttöönotto

Voit aloittaa palvelun käytön OP-mobiilissa tai Apple Walletissa.

OP-mobiili

 • Avaa OP-mobiili ja kirjaudu sisään.
 • Valitse kortti, jonka haluat lisätä Apple Walletiin.
 • Valitse ”Lisää Apple Wallettiin”. Jos kortilla on sekä credit- että debit-ominaisuus, valitse kumman lisäät palveluun. 
 • Jos sinulla on useampi Apple-laite (esim. Apple Watch) valitse mille laitteelle lisäät kortin.
 • Tarkista kortin tiedot ja hyväksy ehdot.

Apple Wallet

 • Avaa sovellus.
 • Paina +, josta pääset lisäämään kortin sovellukseen.
 • Skannaa kortti ohjeiden mukaisesti.
 • Tarkista kortin tiedot ja hyväksy ehdot.
 • Vahvista kortin lisäys OP-mobiilissa tai soittamalla OP:n asiakaspalveluun p. 0100 0500, valinta 2.

Saat onnistuneesta kortin lisäyksestä erillisen ilmoituksen sekä viestin OP-mobiiliin ja op.fi-palveluun.

 

Voit ottaa Apple Payn käyttöön myös Apple Watchilla. Apple Watchin pitää olla yhdistettynä iPhoneen. Tätä kutsutaan ns. laitepariksi.

 1. OP-mobiilissa voit ottaa Apple Payn käyttöön Apple Watchille samaan tapaan kuin iPhonelle. Lue ohjeet yläpuolelta, kohdasta OP-mobiili.
 2. Käyttöönotto Apple Watch -sovelluksella:
 • Avaa Apple Watch -sovellus iPhonesta.
 • Siirry Oma Apple Watch -välilehdelle.
 • Napauta Wallet ja Apple Pay.
 • Valitse lisättävä kortti tai lisää uusi kortti noudattamalla ohjeita.
 • Vahvista kortin lisäys ohjeiden mukaisesti.

Voit tarkistaa, onko kortti lisätty Apple Wallettiin OP-mobiilista, kortin tiedoista. Jos kortti on lisätty, tiedoissa näkyy tällöin painike ”Hallitse Apple Walletissa”.

Jos korttia ei ole lisätty etkä saa käyttöönottoa tehtyä, tarkista, että sinulla on käytössäsi:

 • Apple Pay -yhteensopiva laite
 • voimassa oleva OP-Visa tai OP Duo -kortti, jonka voi liittää palveluun ja joka on käytettävissä korttimaksuihin
 • iOS:n, watchOS:n tai macOS:n uusin versio
 • Apple ID kirjautuneena iCloudiin
 • OP-mobiilin uusin versio (väh. 53.0.), jos teet lisäystä OP-mobiilissa.

Teknistä tukea löydät Applen sivuilta: support.apple.com/fi-fi kirjoittamalla avautuvaan näyttöön Apple Pay. 

Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä OP:n asiakaspalveluun p. 0100 0500, valinta 2.

Kun teet kortin lisäyksen Apple Walletissa, voit valita teetkö vahvistuksen OP-mobiilissa vai soittamalla OP:n asiakaspalveluun. Jos teet vahvistuksen OP-mobiilissa, tarkistathan, että käytössäsi on OP-mobiilin uusin versio.

Jos sinulla ei ole OP-mobiilia tai vahvistus ei onnistu sitä kautta, voit soittaa OP:n asiakaspalveluun p. 0100 0500, valinta 2. Jos olet alaikäinen, huoltajasi tulee soittaa puolestasi ja vahvistaminen tehdään hänen OP:n tunnuksillaan.

Voit lisätä myös OP Business Debit -kortin Apple Walletiin. Kortin lisäys onnistuu OP:n henkilöasiakkaan tunnuksilla. Lisäyksen voi tehdä OP-mobiilissa tai Apple Walletissa. Jos teet lisäyksen Apple Walletissa, vahvista lisäys OP-mobiilin avulla.

Apple Payn käyttöönotto ei ole mahdollista OP Yrityspalvelutunnuksilla eikä OP-yritysmobiilissa. Jos kortti on myönnetty vain talletuskäyttöön, eikä sitä käytetä maksamiseen, ei kortilla voi käyttää Apple Paytä.

Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä OP:n asiakaspalveluun p. 0100 0500, valinta 2.

Jos kortilla on sekä credit- että debit-ominaisuus, valitset käyttöönoton yhteydessä, kumman ominaisuuden lisäät palveluun. Voit lisätä palveluun kortista erikseen molemmat puolet ja näin pystyt hyödyntämään kortin ominaisuuksia paremmin. 

Ensimmäisenä palveluun lisäämäsi kortti tai kortin puoli on oletuskorttisi Apple Payssä, eli maksut menevät ensisijaisesti siltä. Voit maksaa myös toisella kortilla valitsemalla sen maksutilanteessa.

Jos korttisi on lisätty Apple Walletiin ennen 11.4.2023 näkyy lompakossa kortin kuvana valkoinen kortti (OP Basic, OP Debit, OP Classic), kultainen kortti (OP Gold), musta kortti (OP Platinum) tai harmaa kortti (OP Business Debit). Kortin Credit/Debit-ominaisuus näkyy kortin oikeassa alareunassa.

Jos korttisi on lisätty Apple Walletiin 11.4.2023 tai sen jälkeen näkyy lompakossa kortin kuvana kyseisen kortin oletusulkoasu. Jokaisen OP:n Visa-kortin oletusulkoasun näet osoitteesta op.fi/uudetkortit. Kortin Credit/Debit-ominaisuus näkyy kortin oikeassa yläreunassa. Mobiililompakko ei tue kortin pystysuuntaista ulkoasua, joten kortin kuva on myös uusissa ulkoasuissa vaakasuuntainen.

 

 

Käyttäminen

Kaupoissa - Voit maksaa Apple Payllä ympäri maailman kaikissa liikkeissä, jotka hyväksyvät lähimaksut Visa- tai Mastercard -kortilla.

Verkkokaupat ja sovellukset - Voit käyttää Apple Paytä verkkokaupoissa ja monissa sovelluksissa, jotka hyväksyvät Apple Payn. Käytä "Pay with Apple Pay" (Maksa Apple Payllä) -painiketta tai “Apple Pay as a payment method" (Valitse maksutavaksi Apple Pay) -vaihtoehtoa.

Voit maksaa Apple Payllä, kun näet lähimaksutunnuksen tai Apple Pay -logon.

lahimaksu-logo
apple-pay-logo

Fölissä eli Turun seudun joukkoliikenteessä voit nyt maksaa matkan kätevämmin käyttämällä Apple Payn pikamatkakorttia. Kun otat pikamatkakortin käyttöön, maksua ei tarvitse erikseen hyväksyä Touch ID:lla tai Face ID:lla, eikä puhelinta avata. Maksu hoituu helposti käyttämällä vain laitetta korttilukijan vieressä. Lue lisää Applen sivuilta

Kaupassa

Face ID: Aktivoi maksukortti iPhonen Face ID:lla. Paina puhelimen oikeaa sivunäppäintä kahdesti ja vilkaise laitteeseen tai anna pääsykoodi. Pidä iPhonen yläosaa lähimaksupäätteen lähellä, kunnes näet näytössä valintamerkin ja sanan valmis.

Touch ID: Aktivoi Apple Wallet Touch ID:llä. Pidä sormeasi Touch ID:llä ja vie iPhonen yläosa lähimaksupäätteen lähelle. Maksu on suoritettu, kun näet näytössä valintamerkin ja sanan Valmis.

Apple Watch: Vie kello lähelle maksupäätettä ja paina kellon sivunäppäintä kahdesti. Maksu on suoritettu, kun tunnet kellon sykäyksen.

Sovelluksissa ja verkkosivuilla

iPhonella tai iPadilla: Valitse maksutavaksi Apple Pay ja vahvista Face ID:llä, Touch ID:llä tai tunnusluvullasi.

Macin Safarissa: Valitse maksutavaksi Apple Pay ja maksa iPhonella tai Apple Watchilla.

MacBook Prolla: Valitse maksutavaksi Apple Pay ja maksa käyttämällä Touch ID:tä Touch Barilla.

Apple Pay on helppo ja turvallinen tapa maksaa sovelluksissa tai verkossa nopeasti yhdellä kosketuksella tai vilkaisulla. Sinun ei tarvitse luoda tiliä tai täyttää tietojasi oston yhteydessä erikseen. Miljoonat kauppiaat hyväksyvät Apple Pay -maksuja verkossa.

Maksupääte ilmoittaa, kun maksu on hyväksytty. Myös Apple-laitteesi ruudulla ilmoitetaan Valmis, kun maksu on hyväksytty. Apple Watchilla maksaessa kello sykähtää, kun maksu on suoritettu.

Verkossa maksu on onnistunut, kun näet ilmoituksen hyväksytystä maksusta. Saat myös erillisen ilmoituksen jokaisesta tapahtumasta Apple-laitteeseesi.

Kyllä voit, tee näin: 

IPhone, jossa on Face ID: Kaksoisklikkaa puhelimen oikeanpuoleista sivupainiketta. Kun oletuskortti tulee näkyviin, napauta sitä ja valitse sitten toinen kortti napauttamalla sitä. Tunnistaudu Face ID:n avulla vilkaisemalla iPhonea ja maksa pitämällä laitteesi yläosaa maksupäätteen lähellä.  

iPhone, jossa on Touch ID: Pidä laitetta maksupäätteen lähellä asettamatta sormeasi Touch ID:lle. Kun oletuskortti tulee näkyviin, napauta sitä ja valitse sitten toinen kortti napauttamalla sitä. Aseta sormesi Touch ID:lle maksamista varten. 

Apple Watch: Kaksoisklikkaa kellon sivupainiketta. Kun oletuskortti tulee näkyviin, valitse toinen kortti pyyhkäisemällä vasemmalle tai oikealle. Maksa pitämällä kelloa maksupäätteen lähellä. 

Ensimmäinen lisäämäsi kortti on oletuskorttisi. Jos lisäät palveluun useamman kortin, OP-mobiilissa jokaisen lisäyksen yhteydessä sinulta kysytään haluatko asettaa uuden kortin oletuskortiksi.

Jos haluat vaihtaa oletuskorttia jälkikäteen, tee näin: 

iPhonessa tai iPadissa: Asetukset - Wallet ja Apple Pay - Oletuskortti ja valitse uusi kortti. iPhonessa voit myös avata Walletin, koskettaa ja raahata haluamasi kortin ylimmäksi. 

Apple Watchissa: Avaa Apple Watch -sovellus iPhonessa. Valitse: Watch - Wallet ja Apple Pay - Oletuskortti ja valitse uusi kortti. 

Jos sinulla on Apple Walletissa useampia kortteja, on yksi niistä aina oletuskortti, jolta maksut ensisijaisesti menevät. Voit maksaa myös toisella kortilla valitsemalla sen maksutilanteessa.

Oletuskortti on laitekohtainen eli puhelimeen ja kelloon valitaan oletuskortit erikseen.

Jos sinulla on useita eri OP:n Visa-kortteja tai yhdistelmäkortteja ja haluat erottaa ne mobiililompakossa paremmin toisistaan voit poistaa kortit Apple Walletista ja lisätä ne sinne helposti uudelleen OP-mobiilin tai Apple Walletin kautta. Näin saat Apple Walletiin näkyviin kyseisen kortin uuden oletusvalinnan mukaisen ulkoasun sekä näet Credit/Debit-ominaisuuden kortin oikeassa yläreunassa. 

Et tarvitse Apple Paylla maksamiseen kaupassa verkkoyhteyttä, sillä maksaminen tapahtuu lähimaksua tukevan maksupäätteen kautta. Tunnistat tällaisen maksupäätteen lähimaksulogosta.

Apple Payssä on samat rajoitukset kuin kortissasi eli tapahtuman täytyy mahtua kortin päivittäisiin turvarajoihin sekä mahdolliseen tilin käyttörajaan. Jos Apple Payllä tehdään osto kaupassa, tarkastetaan kortilta Varmennetut ostot -turvaraja. Jos osto tehdään verkkokaupassa tai sovelluksessa, tarkastetaan Verkko- ja muut etäostot -turvaraja.  

Lähimaksun normaali raja 50 euroa ei rajoita Apple Payllä tehtäviä maksuja.

Näet Apple Payllä tehdyt tapahtumat Apple Walletissa, Watch-appissa ja OP-mobiilissa. 

Kun napautat korttiasi Apple Walletissa, näet kortin viimeisimmät tapahtumat, jotka on tehty ko. laitteella. 

Jos olet ottanut Apple Payn käyttöön Apple Watchissa, voit tarkastella tapahtumia iPhonen Watch-appissa. Napauta Watch-appissa Wallet ja Apple Pay, napauta korttiasi ja sitten Tapahtumat-välilehteä. 

Walletissa näytetään tapahtumista katevarauksen yhteydessä tehty tapahtuman summa, joka saattaa poiketa lopullisesta tapahtumasummasta. Tarkista tapahtumien lopulliset tiedot tilin tai luottosi tapahtumista tai tiliotteelta/laskulta. 

OP-mobiilissa näet kaikki tehdyt debit-puolen tapahtumat valitsemalla tilisi. Credit-puolen tapahtumat näet valitsemalla korttisi.

Apple Pay -maksuissa käytetään korttisi tietojen sijaan laitteellesi luotua virtuaalista tilinumeroa, joka näkyy myös kuiteilla. Virtuaalisen tilinumeron neljän viimeisen numeron perusteella tapahtuma voidaan yhdistää korttiisi. Löydät virtuaalisen tilinumeron Apple Walletissa kortin tiedoista.
Saat ilmoituksen hylätystä tapahtumasta ja sen syystä OP-mobiiliin, jos olet ottanut palvelusta kortteja koskevat ilmoitukset käyttöösi. Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä OP:n asiakaspalveluun p. 0100 0500, valinta 2. Katso asiakaspalvelun aukioloajat

Plussa-korttia tai maksukorttiin yhdistettyä Plussa-ominaisuutta ei valitettavasti pysty lisäämään Apple Walletiin, sillä Apple Wallet ei tue Plussa-kortteja. Apple Payllä maksaessasi et siis pysty keräämään tai hyödyntämään Plussa-pisteitä tai -etuja. Voit kerätä Plussa-pisteitä ja hyödyntää Plussa-rahaa tai -etuja näyttämällä Plussa-korttia erikseen. 

K-ryhmä vastaa Plussa-korttien osalta Apple Pay -tuesta. Kysy lisätietoja Plussa-kortin lisäämisestä Apple Payhin K-ryhmältä.

OP:n omistaja-asiakkaiden Tuoteturva kuuluu myös Apple Payllä tehtyihin ostoihin, kun maksamiseen on käytetty OP Classic, OP Gold, OP Platinum tai OP Duo -korttia. 

 

 

Turvallisuus

Apple Pay on hyvin turvallinen. Korttitietosi eivät tallennu sovellukseen tai laitteeseesi. Apple Pay käyttää maksun lähettämiseen laitekohtaista numeroa ja tapauskohtaista koodia. Apple ei pääse käsiksi maksukorttisi tietoihin, eikä niitä luovuteta myöskään kauppiaalle maksutapahtuman yhteydessä.  

Vahvistat jokaisen maksutapahtuman laitteesi Touch ID:llä, Face ID:llä tai tunnuskoodilla eli vain sinä voit maksaa kortillasi Apple Payllä. Koska et tarvitse maksuissa korttisi tunnuslukua ei kukaan pysty saamaan sitä tietoonsa. Korttisi pysyy myös paremmin tallessa laitteessasi.  

Apple Payllä maksat ilman kosketusta turvallisesti ja helposti. Sinun ei tarvitse koskettaa maksupäätteen painikkeita tai käsitellä käteistä rahaa, kun teet ostoksia. Pystyt hyödyntämään samoja kortin etuja* ja sen tarjoamaa suojaa kuin fyysisellä kortillakin maksaessasi.  

Jos puhelimesi katoaa, eivät ulkopuoliset näe korttitietojasi tai pääse maksamaan puhelimellasi. Jos taas korttisi katoaa ja suljetaan, saat tarvittaessa uuden kortin heti käyttöön puhelimeesi. 

*Huomioi, että Apple Payllä maksaessasi et pysty hyödyntämään Plussa-rahaa tai Plussa-etuja. 

Ota välittömästi yhteyttä OP:n sulkupalveluun 0100 0555 (24/7), jotta Apple Payhin liittämäsi korttitiedot voidaan sulkea. Fyysistä korttiasi ei tarvitse tässä tilanteessa sulkea vaan voit edelleen jatkaa sen käyttöä.
Kortin kadotessa ota heti yhteyttä OP:n sulkupalveluun 0100 0555 (24/7) kortin sulkemiseksi. Sulkupalvelussa voit tilata uuden kortin kadonneen tilalle, ja se näkyy Apple Walletissa heti. Niin sinun tarvitse olla hetkeäkään ilman korttia. 
Samalla numerolla uusitun tai kadonneen/varastetun tilalle uudella numerolla uusitun kortin tiedot päivittyvät Apple Payhin automaattisesti. 
Jos korttisi suljetaan, se on suljettu myös Apple Paystä eikä kortillasi pysty enää käyttämään Apple Paytä. 

Kun liität uuden iPhonen Apple ID:hen, Apple Payssä olevat korttitiedot linkittyvät uuteen laitteeseesi. Sinun tulee kuitenkin vahvistaa korttien lisäys palveluun OP-mobiilissa tai Apple Walletissa. 

Jos korttia ei löydy uudesta laitteesta, voit lisätä sen uudelleen.

Ei. Kun käytät Apple Paytä, tietoja ei siirry sinulta tai OP:lta Applelle. Apple-laitteen haltijana vain sinä näet maksun tiedot. 
Apple Payn tarjoaa Apple. Kortit myöntää OP Vähittäisasiakkaat Oyj.