ASP-tili

ASP-säästämisen avulla ensimmäiseen omaan kotiin.

Helppo ja palkitseva tapa säästää ensiasuntoa varten

Säästä 10 % asunnon hankintahinnasta ASP-tilille ja voit saada ASP-lainan ensiasunnon ostoon. Alkuun pääset 50 eurolla kuukaudessa.

Poikkeuksellisen hyvä korko säästöille ensiasunnon hankintaan

ASP-tilillä säästöjäsi kerryttää vuosittaisen talletuskoron lisäksi tuntuva lisäkorko, joka maksetaan asuntokaupan yhteydessä. Lisäksi ASP-tilillä olevat säästöt kerryttävät OP-bonuksia osuuspankin omistaja-asiakkaille.

Paremmat lainaehdot ASP-säästäjälle

Voit saada ASP-lainalle tai osalle siitä korkotukea 10 vuoden ajan sekä maksuttoman valtiontakauksen.

Avain ensimmäiseen omaan kotiin – mikä on ASP-tili?

ASP-tili eli asuntosäästöpalkkiotili on helppo ja palkitseva tapa säästää ensimmäiseen omaan asuntoon. ASP-tilillä kerrytät säästöillesi parempaa korkoa. Kun tarvittava määrä säästöjä on kasassa ja asunnon osto tulee sinulle ajankohtaiseksi, voit saada ASP-lainan edullisin ehdoin. Osuuspankin omistaja-asiakkaana ASP-tilillä olevat varat kerryttävät myös OP-bonuksia. 

Miten ASP-tili avataan?

Avaa ASP-tili kätevästi kirjautumalla op.fi-palveluun OP:n tunnuksillasi ja aloita säästäminen ensiasuntoosi jo tänään. Voit myös varata ajan neuvotteluun tai soittaa asiakaspalveluumme avataksesi ASP-tilin.

Kenelle ASP-säästäminen sopii?

Jos haaveilet ensimmäisestä omasta asunnosta, ASP-säästäminen sopii juuri sinulle. Voit aloittaa ASP-säästämisen 15–44-vuotiaana. Säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, vaikka kodin ostaminen olisi ajankohtaista vasta vuosien päästä. Et tarvitse säännöllisiä tuloja ASP-säästämisen aloittamiseksi.

Miten ASP-säästäminen toimii?

 • ASP-tilille tehdään ensimmäinen talletus tilin avaamisen yhteydessä.
 • ASP-tilille on talletettava 150–4 500 euroa kahdeksan vuosineljänneksen ajan, jotta ASP-tilin ehdot täyttyvät. Enimmäisaikaa säästämiselle ei ole.
 • Säästäminen on joustavaa, sillä vuosineljännesten ei tarvitse olla peräkkäisiä ja voit tarpeen mukaan jättää neljänneksiä myös väliin. Voit myös kätevästi muuttaa säästösummia ja -ajankohtia matkan varrella.
 • ASP-tilille maksetaan vuosittaisen 1 %:n verottoman talletuskoron lisäksi 4 %:n veroton lisäkorko tallettamisen aloitusvuodelta ja viideltä seuraavalta vuodelta. Lisäkorko maksetaan, kun ASP-sopimuksen ehdot täyttyvät ja nostat ASP-lainan oman kodin hankkimista varten. 
 • Kun olet säästänyt 10 % kodin kauppahinnasta, pankki voi myöntää sinulle loput ASP-lainana. Jos ostat asunnon yhdessä jonkun toisen kanssa, sinun tulee ostaa vähintään 50 % asunnosta ja säästää 10 % omistukseesi tulevan osuuden hinnasta.
 • ASP-tili lopetetaan osuuspankissa asuntokauppojen yhteydessä. Muissa tilanteissa ASP-tilin lopettaminen onnistuu op.fi-palvelun kautta tai soittamalla asiakaspalveluun. Muistathan, että voit aina pitää ASP-säästämisestä myös taukoa.
 • Olet 15–44-vuotias.
 • Sinulla voi olla vain yksi ASP-tili. Jos olet aiemmin avannut ASP-tilin toiseen pankkiin, voit siirtää sen osuuspankkiin – säästäminen ensiasuntoosi ei siis keskeydy.
 • Et ole omistanut tai omista parhaillaan 50 % tai enemmän mistään asunnosta.
 • 15–17-vuotiaat avaavat tilin yhdessä huoltajien kanssa konttorissa. Säästöjen tulee olla alaikäisen omalla työllään hankittuja tuloja.

Yhteisen ASP-tilin avaaminen

ASP-tilin voi avata yhdessä esimerkiksi puolison kanssa tai hänet voi liittää tiliin myöhemmin. Tilin avaajan tulee olla 15–44-vuotias.

Tiliin liitettävä henkilö voi olla yli 44-vuotias, jos kyseessä on aviopuoliso, rekisteröity parisuhdekumppani tai avopuoliso. ASP-lain mukaan avopuolisoita ovat parisuhteessa olevat, jos heillä on tai on ollut yhteinen lapsi, tai jos he ovat olleet aiemmin keskenään avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa.

Muun ASP-tiliin liitettävän henkilön tulee olla 15–44-vuotias.

Yhteistä ASP-tiliä ei voi avata op.fi-palvelun kautta. Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, jos haluat avata yhteisen ASP-tilin.

ASP-tilin korko Koron määräytyminen, verotus

Koron määräytyminen 

ASP-tilillä saat parempaa korkoa säästöillesi. Tilille maksetaan 1 %:n talletuskoron lisäksi 4 %:n* lisäkorko tallettamisen aloittamisvuodelta ja sen jälkeen enintään viideltä seuraavalta kalenterivuodelta. Lisäkorko maksetaan sinulle, kun olet saavuttanut säästötavoitteesi ja nostat ASP-lainan.

ASP-tilin pääoma ja talletuskorko kuuluvat talletussuojan piiriin laissa säädettyyn rajaan asti. OP Ryhmään kuuluvia pankkeja pidetään talletussuojan näkökulmasta yhtenä pankkina.

*Ennen 1.10.2019 avatuilla tileillä lisäkoron määrä on osuuspankkikohtaisesti 24 %.

Verotus

ASP-ehtojen täyttyessä tilille maksetut talletus- ja lisäkorko ovat verovapaita. Jos ASP-tilille säästäminen keskeytetään tai ASP-sopimuksen ehdot eivät täyty, lisäkorkoa ei makseta ja tilin talletuskorko on lähdeveron alaista.

ASP-lainan edut Vakuudet, valtion korkotuki, lainan määrä

Voit hakea ASP-lainaa, kun olet säästänyt vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta. Lainan maksimilaina-aika on 25 vuotta.

ASP-lainalle tai osalle siitä voi saada valtion korkotukea ja maksuttoman valtiontakauksen. Korkotukea voit saada kymmenen vuoden ajan: jos ASP-lainan korko ylittää korkotukiaikana 3,8 %, valtio maksaa 70 % tämän tason ylittävästä korosta. Valtiontakauksen avulla voit saada lainaa jopa 90 % asunnon hankintahinnasta. Valtiontakausta voit saada korkeintaan 60 000 euroa asuntoa kohden.

Korkotuetun ASP-lainan enimmäismäärät

Korkotuetulla ASP-lainalla on enimmäismäärä, joka riippuu ostettavan asunnon sijaintipaikkakunnasta ja ASP-lainan hakijoiden määrästä.

SIJAINTIKUNTA YKSI ASP-LAINAN HAKIJA KAKSI ASP-LAINAN HAKIJAA
Helsinki 230 000 euroa 345 000 euroa
Espoo, Vantaa ja Kauniainen 185 000 euroa 277 500 euroa
Tampere ja Turku 160 000 euroa 240 000 euroa
Muut kunnat 140 000 euroa 210 000 euroa

ASP-lisälaina

Jos ensiasunnon hinta on korkeampi kuin ASP-korkotukilainan enimmäismäärä, voit hakea ASP-lisälainaa.

Lue lisää ASP-lainasta >

Esimerkki 1: Tiina säästää yksiöön Helsingissä

Tiinan (19 v) tavoitteena oli ostaa muutaman vuoden päästä 235 000 euron arvoinen yksiö Helsingistä. Tiina avasi ASP-tilin osuuspankissa ja aloitti ASP-säästämisen. 

Tiina arvioi toivomansa asunnon hinnaksi 235 000 euroa, josta säästi ASP-tililleen 10 % eli 23 500 euroa. Näin hänen asuntolainatarpeeksensa jää 211 500 euroa.  

 • Tiinan ASP-säästöt: 23 500 euroa  
 • ASP-korkotukilaina: 211 500 euroa  
 • Ostettavan asunnon vakuusarvo: 164 500 euroa  
 • Valtiontakaus: 47 000 euroa

Ostettava asunto ja valtiontakaus riittävät, eikä Tiina tarvitse ASP-lainalleen lisävakuuksia. 

Esimerkki 2: Liisa ja Janne säästävät rivitalokolmioon Oulussa

Liisa (24 v) ja Janne (31 v) aloittavat ASP-säästämisen yhdessä. Heidän tavoitteenaan on hankkia 300 000 euron arvoinen rivitalokolmio Oulusta. Liisan ja Jannen tulee kummankin ostaa 50 % asunnosta ja säästää 10 % omistukseensa tulevasta osuudesta. Kun asunnon hankintahinta on 300 000 euroa, täytyy heidän siis säästää yhteensä 30 000 euroa. Säästöjen lisäksi he tarvitsevat asuntolainaa 270 000 euroa.  

 • ASP-säästöt 30 000 euroa 
 • ASP-korkotukilaina 180 000 euroa 
 • ASP-lisälaina 90 000 euroa 
 • Asunnon vakuusarvo 210 000 euroa 
 • Valtiontakaus 60 000 euroa  

Ostettava asunto ja valtiontakaus riittävät, eivätkä Liisa ja Janne tarvitse lisävakuuksia asuntolainalleen.

Voit alkaa säästämään ASP-tilille jo 15-vuotiaana, jos sinulla on omalla työlläsi ansaittuja varoja. Avaa ASP-tili alle 18-vuotiaana osuuspankin konttorissa yhdessä huoltajiesi kanssa.

Omalla työllä ansaittuja varoja ovat esimerkiksi:

 • palkkatulo ansiotyöstä
 • viikko- ja kuukausirahat, jotka maksetaan palkkatilillesi (rahan tulee olla työtä vasten saatua, ei lahjaluonteista)
 • stipendi, jonka olet saanut esimerkiksi koulusta

Omalla työllä ansaittuja varoja eivät esimerkiksi ole:

 • perhe-eläke
 • saatu perintö
 • lapsilisä
 • opintotuki

Joustavuus lisäkoron kerryttämisessä

Voit valita aloitatko lisäkoron kerryttämisen heti ASP-tilin avattuasi vai vasta kun täytät 18 vuotta. Lisäkorkoa kertyy siitä vuodesta alkaen, jolloin olet valinnut lisäkoron kertymisen alkavan ja enintään seuraavalta viideltä vuodelta. Lisäkorko maksetaan, jos ASP-sopimuksen ehdot täyttyvät ja koti hankitaan ASP:in avulla.

Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat OP-bonuksia, jotka pienentävät pankki- ja vakuutuspalveluidesi maksuja. Vuonna 2024 sinulle kertyy bonuksia 40 % enemmän kuin normaalisti.

OP-bonuksia kerryttävät

 • säästämisen tileillä olevat varat
 • asuntolaina, opintolaina ja vakuudellinen pankkilaina
 • rahastot ja sijoitussidonnaiset vakuutukset
 • maksetut vakuutusmaksut, kuten koti- ja ajoneuvovakuutus sekä jatkuva matkavakuutus.

OP-bonukset ovat verottomia. Siksi niitä käytetään automaattisesti esimerkiksi lainojen palvelu- ja toimitusmaksuihin sekä vakuutusmaksuihin.

Lue lisää OP-bonuksista

Omistaja-asiakkaana saat myös tuntuvia etuja ja alennuksia. Saat esimerkiksi päivittäiset pankkipalvelut ilman kuukausimaksuja vuoden 2024 loppuun asti sekä korkoa Käyttötilillesi. Lisäksi säästäminen ja sijoittaminen on sinulle tavallista edullisempaa.

Katso kaikki omistaja-asiakkaan edut
Huomaathan, että pankilla on oikeus muuttaa sopimusta, sen ehtoja ja hinnastoa. Pankki ilmoittaa muutoksista ehtojen mukaisesti.
Tilin tarjoaa osuuspankki.