Nainen lukee kirjaa sohvalla

ASP-laina

Säästämällä ensimmäiseen omaan kotiin
1

Hyvä korko ASP-säästöille

Maksamme talletuksillesi lisäkorkoa, kun ASP-säästämisen ehdot ovat täyttyneet ja olet hankkinut asunnon.

2

Korkotuki ASP-lainalle

Voit saada ASP-lainallesi tai osalle siitä 10 vuoden ajan valtion korkotukea.

3

Omistaja-asiakkaan edut

Osuuspankin omistaja-asiakkaana ASP-laina ja -säästöt kerryttävät OP-bonuksia. Hyödyt myös muista eduista!

Mikä on ASP-laina?

Aloita ASP-lainan
hakeminen verkossa

Hae ASP-lainaa

Haluatko vahvistaa yhteisen ASP-lainahakemuksen?

Anna suostumus

Aloita ASP-lainan
hakeminen verkossa

Hae ASP-lainaa

Haluatko vahvistaa yhteisen ASP-lainahakemuksen?

Anna suostumus

 

Mikä on ASP-laina ja ASP-lainan korko?

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan ensimmäisen oman asunnon hankintaa. Saat ASP:n kautta asuntosäästöillesi poikkeuksellisen hyvää korkoa ja lainan edullisilla ehdoilla.

ASP-laina tarkoittaa samaa kuin ASP-korkotukilaina. Voit saada ASP-lainalle eli ASP-korkotukilainalle tai osalle siitä 10 vuoden ajan valtion korkotukea. Jos ASP-lainan korko ylittää korkotukiaikana 3,8 %, valtio maksaa 70 % tämän tason ylittävästä korosta. Korkotuetulla ASP-lainalla on paikkakuntakohtaiset enimmäismäärät. ASP-lainan vakuudeksi riittävät usein asunto ja valtiontakaus, Osuuspankin luottotakaus tai muu pankin hyväksymä vakuus asuntolainalle. ASP-lainan korko muodostuu viitekorosta ja pankin marginaalista.

ASP-lisälaina kalliimpiin asuntoihin

ASP-lisälaina on laina, jota voit hakea, jos asunnon hinta on korkeampi kuin ASP-lainan maksimimäärä. ASP-lisälainaan ei saa korkotukea, mutta osaan lisälainasta voit saada valtiontakauksen. Valtiontakaus voi olla enintään 25 % ASP-lisälainan määrästä ja suurimmillaan 50 000 euroa.

ASP-lainalla on paikkakuntakohtaiset enimmäismäärät. Näin voit saada korkotuettua ASP-lainaa eri kaupungeissa:

 • Helsinki: enintään 215 000 €
 • Espoo, Kauniainen ja Vantaa: enintään 160 000 €
 • Turku ja Tampere: enintään 140 000 €
 • Muu Suomi: enintään 120 000 €.

 

ASP-lainan paikkakuntakohtaisia enimmäismääriä korotettiin 15.4.2021.

ASP-korkotukilainan enimmäismäärä on asuntokohtainen ja riippumaton lainanhakijoiden määrästä.
Esimerkiksi Helsingissä yhtä asuntoa kohden voi saada enimmillään 215 000 euroa ASP-korkotukilainaa.
Jos asunnon hinta on korkeampi kuin ASP-korkotukilainan enimmäismäärä, voit hakea ASP-lisälainaa.

Tutustu ASP-esitteeseen (pdf)

Voit hakea ASP-lainaa, kun ASP-tilillä on tarpeeksi säästöjä

ASP-tilille eli asuntosäästöpalkkiotilille on palkitsevaa kerryttää varoja ensiasunnon ostoa varten. ASP-tilille talletetaan rahaa vähintään kahdeksan vuosineljänneksen ajan. Voit säästää ASP-tilille kuukausittain tai kolmen kuukauden välein. ASP-lainan voit saada, kun olet säästänyt 10 % asunnon hankintahinnasta. ASP-lainaan voi saada myös lisälainan.

Jos talletat rahaa kerran kuukaudessa:

 • Minimitalletus 50 €
 • Maksimitalletus 1000 €

Jos talletat rahaa kerran kolmen kuukauden aikana:

 • Minimitalletus 150 €
 • Maksimitalletus 3000 €

Kun säästötavoitteesi omaa asuntoa varten on täynnä, täytä asuntolainahakemus op.fi-palvelussa ja merkitse hakemuksella hakevasi ASP-lainaa. Olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian ja sovimme kanssasi ajan lainaneuvotteluun, joka voidaan käydä etäneuvotteluna. Ottaessasi ASP-lainan meiltä myös lainasopimusten allekirjoitukset voidaan hoitaa digitaalisesti. Sähköinen allekirjoitus tehdään omilla verkkopalvelutunnuksilla.

Hae ASP-lainaa Hae ASP-lainaa

Unelmien koti OP Kodista?

OP Koti on tutkitusti luotetuin kiinteistönvälittäjä ja palvelee asunnon ostajia ympäri Suomen. OP-Koti.fi-sivustolta löydät runsaasti myynnissä olevia asuntoja, joista jokin voi olla sinun tuleva kotisi! Voit myös tutkia eri alueiden asuntotarjontaa ja hintoja kätevän karttatyökalun avulla. Jos kaipaat apua sopivan kohteen löytämisessä, jätä yhteydenottopyyntö välittäjällemme.

Asunnot välittää OP Koti kautta maan.

Esimerkkilaskelma: asuntolaina on kertaluotto, jonka todellinen vuosikorko 170 000 euron lainalle 20 vuoden maksuajalla on 1,10 %, kun lainan korko on 12 kuukauden euribor + 1,00 % (1,00 % 2/2022) ja lainasta peritään kuukausittainen luotonhoitomaksu 2,50 euroa, sekä lainan noston yhteydessä 680 euron kertaluotoinen toimitusmaksu. Arvioitu lainan kokonaiskustannus on 189 175,11 euroa. Laskelma on tehty olettaen, että laina on nostettu kokonaan, lainan korko sekä maksut ja palkkiot pysyvät samana koko laina-ajan ja luotto maksetaan takaisin 782,90 euron tasaerissä kuukauden välein. Lainan myöntää osuuspankki.

Lainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainan takaisinmaksuun liittyvistä hoitokuluista. Lisäksi lainasta veloitetaan toimitusmaksu lainan noston yhteydessä.

Voit vähentää asuntolainan korkoja verotuksessa, mikä pienentää maksamiesi verojen määrää.

Lainamäärää miettiessäsi kannattaa varautua ostohinnan lisäksi mahdollisiin muihin kuluihin, kuten esimerkiksi muuttokuluihin ja asuntokaupan varainsiirtoveroon. Esimerkiksi asuntokaupasta peritään yleensä varainsiirtovero (asunto-osakkeiden osalta 2 % ja  kiinteistöjen osalta 4 % kauppahinnasta). Ensimmäisestä omaksi kodiksi ostetusta asunnosta sinun ei kuitenkaan tarvitse maksaa varainsiirtoveroa lainkaan. Veroedun saadaksesi sinun tulee omistaa asunnosta vähintään puolet ja olla 18–39-vuotias.

Lue lisää asuntolainan koroista.

ASP-säästäminen alkaa ASP-tilin perustamisella. Voit avata ASP-tilin jo 15-17 -vuotiaana mikäli sinulla on omalla työlläsi ansaittuja varoja. ASP-tili on vaivaton ja palkitseva tapa säästää ensimmäiseen omaan asuntoon. Kun säästät osan asunnon hankintahinnasta, lainaamme sinulle loput.

Voit täyttää lainahakemuksen verkossa, vaikka et olisi vielä asiakkaamme. Asuntolainahakemusta täyttäessäsi sinun ei vielä tarvitse tarkkaan tietää esimerkiksi uuden asunnon hintaa. Lainahakemus on vasta tarjouspyyntö – se ei sido sinua lainan ottamiseen.

Lainahakemuksessa kysymme muun muassa:

 • sinun ja mahdollisten muiden lainanhakijoiden tulot, menot, velat ja niiden kuukausikulut
 • tiedot varallisuudestasi.

Lainan saaminen edellyttää riittävää maksukykyä. Lainan hakemisen yhteydessä luottotietosi tarkistetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä.

Lainalle tarvitaan vakuus, joka turvaa sen takaisinmaksun pankille. Ostettava asunto kattaa suurimman osan (yleensä 70 %) lainastasi. Loppuosalle saatetaan tarvita lisävakuutta.

Voit hyödyntää asuntolainaasi valtiontakausta, osuuspankin luottotakausta tai takaajaa. Takauksia käytetään usein asuntolainan lisävakuuksina.

Mikä enimmäisluototussuhde on ja miten se lasketaan?

Enimmäisluototussuhdetta koskevaa lakia sovelletaan asunnon hankintaan tai peruskorjaukseen myönnettäviin lainoihin, joiden vakuudeksi tulee asunto. Laki koskee lainoja, jotka on otettu omaa vakituista asuntoa, sijoitusasuntoa ja vapaa-ajan asuntoa varten.

Enimmäisluototussuhde = myönnettävän luoton määrä suhteessa luoton vakuuksien käypään arvoon luoton myöntämishetkellä.

 • Laskennassa vakuuksina voidaan huomioida kaikki velallisen itsensä tai toisen henkilön luotolle panttaamat reaalivakuudet, kuten asunnot, talletukset ja arvopaperit. Esim. henkilötakausta ei voida ottaa huomioon luototussuhteen laskennassa.

Myönnettävän luoton määrä saa olla enintään 90 % (29.6.2020 alkaen) ja ensiasuntoa varten enintään 95 % vakuuksien käyvästä arvosta (1.7.2018). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asunnon ostajalla tulisi olla vähintään 10 % (ensiasunnossa 5 %) omia säästöjä tai muita reaalivakuuksia. (Finanssivalvonta voi alentaa mainittuja enimmäismääriä enintään 10 prosenttiyksiköllä rajoittaakseen rahoitusvakauteen kohdistuvien riskien poikkeuksellista kasvua.)

Esimerkkilaskelma

Asunnon myyntihinta on 100 000 €. Asunnon ostajan omarahoitusosuus on 20 000 €. Hän tarvitsee asuntolainaa 80 000 €. Tällaisen lainan luototussuhde on 80 % (80 000/100 000 *100) eli lain mukainen.

Tässä yhteydessä on huomioitava, että ostettavan asunnon vakuusarvo on yleensä 70 % sen käyvästä arvosta. Kun asunto on pantattu vakuudeksi, vakuusvajetta jää 10 000 € (80 000 - 70/100*100 000). Lisävakuutena voidaan käyttää esimerkiksi osuuspankin luottotakausta.

Laki velvoittaa pankkia

Asuntolainan enimmäisluototussuhdetta koskeva laki tuli voimaan 1.7.2016. Sen avulla viranomaiset voivat hillitä kotitalouksien liiallista velkaantumista sekä ehkäistä asuntojen hintojen ja asuntoluotonannon liialliseksi arvioimaansa kasvua tai muita koko rahoitusjärjestelmän vakautta uhkaavia riskejä.

Lakiin kirjattu enimmäisluototussuhde on pankkia sitova. Sen voi ylittää ainoastaan Finanssivalvonnan erikseen sallimissa tilanteissa, esimerkiksi väliaikaisesti asunnonvaihtotilanteissa. Enimmäisluototussuhteen lisäksi lainalle tarvittavien vakuuksien määrään voivat vaikuttaa pankin omat vakuusvaateet.

Lainallesi sovitaan sopiva kuukausierä ja lyhennystapa. Suositeltava asuntolainan laina-aika on enimmillään 20 vuotta. Lainan kuukausierän on hyvä olla enintään 35 % kuukausittaisista nettotuloistasi, ja maksukyvyn tulisi kestää myös korkojen nousu. Kuukausierä kannattaa mitoittaa niin, että voit säästää sen rinnalla tulevia tarpeitasi varten. Tarvittaessa voit saada lainallesi lyhennysvapaan jakson, jonka aikana maksat lainastasi pelkkiä korkoja.

Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta sekä pankin hinnasta lainalle (marginaali). Valitsemalla asuntolainasi viitekoroksi esimerkiksi 12 kuukauden euriborin tiedät kokonaiskorkosi aina tarkalleen vuodeksi eteenpäin.

Toinen vaihtoehto asuntolainasi viitekoroksi on OP-prime, jonka muutoksista ilmoitetaan vähintään 14 päivää ennen muutoksen voimaantuloa.

Yleisimmät lainan lyhennystavat ovat muuttuva annuiteetti tai tasalyhennys.

Lainan takaisinmaksun turvaaminen

Pitkän laina-ajan kuluessa voi sattua kaikenlaista. Luoton takaisinmaksuturva on tärkein vakuutus asuntolainan ottajalle.  Voit saada sen niin uuteen kuin vanhaankin lainaan – yksilöturvana tai pariturvana lainakumppanisi kanssa.

Vakuutus auttaa sinua selviämään lainan kuukausierien maksamisesta sairastaessasi tai ollessasi työttömänä. Vakuutus maksaa koko jäljellä olevan lainan pois, mikäli vakuutettu menehtyy.

Olemassa olevia ASP-lainoja (ASP-korkotukilaina, ASP-lisälaina tai muu laina) ei voi yhdistää yhdeksi uudeksi ASP-korkotukilainaksi.

Omistaja-asiakkaan edut

Omistaja-asiakkaana käytät päivittäisiä pankkipalveluita edullisemmin ja hyödyt muun muassa seuraavista eduista: 

 • Saat käyttöösi OP-verkkopalvelun, käyttötilin ja OP:n Visa-kortin 3,95 eurolla kuukaudessa. Hinta normaalisti 7,95 €/kk. Alle 26-vuotiaana saat päivittäiset pankkipalvelut maksutta OP  Debit- tai OP Electron-kortilla.
 • Saat korttiostoksillesi maksuttoman Tuoteturvavakuutuksen, joka turvaa korttiostoksesi puoli vuotta ostohetkestä kaikkialla maailmassa, myös verkkokaupoissa.

Omistaja-asiakkaana voit hankkia Pitkän kiinteän koron uuteen asuntolainaasi koko laina-ajaksi, jopa 25 vuodeksi. Näin varmistat, että asuntolainasi korkokulut säilyvät muuttumattomina koko laina-ajan.

OP-bonukset

OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin. 

OP-bonuksia kerryttävät

asuntolainat, vakuudelliset pankkilainat, opintolainat
​säästämisen ja sijoittamisen tilit 
rahastot ja sijoitussidonnaiset vakuutukset 
vahinkovakuutuksen laskut

 

OP-bonuksia ei kerry:

Käyttötilin talletuksista
vakuudettomista kulutusluotoista (Jousto-, Täsmä-, Kerta-, ja Tililuotto) 
OP:n osamaksurahoituksesta
OP:n Visa-korttien credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista, OP:n Visa-korttien ja OP Duo -korttien korollisen luoton saldosta.
Tutustu velkakirjalainoja, panttauksia ja takauksia koskeviin ehtoihin ja lomakkeisiin. Hyväksyt ehdot velkakirjan ja vakuussitoumuksen allekirjoituksen yhteydessä.