ASP-laina

Korkotuettu laina ja valtiontakaus ensiasunnon ostajalle

ASP-lainaan voit saada valtion korkotukea

Voit saada ASP-lainallesi tai osalle siitä valtion korkotukea korkeintaan kymmeneksi vuodeksi. Korkotuki auttaa hoitamaan lainan maksuerät, jos korot nousevat.

ASP-lainalle voit saada valtiontakauksen

 ASP-lainalle voit saada maksutonta valtiontakausta. Valtiontakauksen avulla voit saada ASP-lainaa jopa 90% asunnon hankintahinnasta.

Osuuspankin omistaja-asiakkaana saat monia etuja

Kun olet osuuspankin omistaja-asiakas, sinulle kertyy OP-bonuksia myös ASP-lainasta. OP-bonuksia käytetään esimerkiksi vakuutusmaksuihin ja pankin palvelumaksuihin. Saat myös rahanarvoisia etuja pankkipalveluista ja vakuutuksista.

Hae ASP-lainaa tai anna suostumus yhteiselle hakemukselle

 

Mikä on ASP-laina?

ASP on asuntosäästöpalkkiolakiin perustuva järjestelmä, jolla valtio helpottaa ensimmäisen oman asunnon hankintaa. ASP-lainalle saat tavallista asuntolainaa edullisemman koron.

ASP-lainalle tai osalle siitä voi saada valtion korkotukea ja maksuttoman valtiontakauksen. Korkotukea voit saada kymmenen vuoden ajan: jos ASP-lainan korko ylittää korkotukiaikana 3,8 %, valtio maksaa 70 % tämän tason ylittävästä korosta. Valtiontakausta voit saada korkeintaan 60 000 euroa asuntoa kohden (1.1.2023 alkaen).

Korkotuetulla ASP-lainalla on enimmäismäärä, joka riippuu ostettavan asunnon sijaintipaikkakunnasta ja ASP-lainan hakijoiden määrästä.

ASP-korkotukilainan enimmäismäärä 1.4.2024 alkaen

Sijaintikunta Yksi ASP-lainan hakija Kaksi ASP-lainan hakijaa
Helsinki 230 000 euroa 345 000 euroa
Espoo, Vantaa ja Kauniainen 185 000 euroa
277 500 euroa
Tampere, Turku 160 000 euroa 240 000 euroa
Muut kunnat 140 000 euroa 210 000 euroa

Jos asunnon hinta ylittää ASP-korkotukilainan enimmäismäärän, voit hakea sen lisäksi ASP-lisälainaa.

Tarvitset ASP-tilin, jotta voit saada ASP-lainan

Matka kohti oman ensiasunnon ostamista alkaa ASP-tilin avaamisella. Voit avata ASP-tilin ja aloittaa ASP-säästämisen kätevästi op.fi-palvelussa. Pääset säästämisen alkuun jo 50 eurolla kuukaudessa.

Kun säästät vähintään 10 % asunnon hankintahinnasta ASP-tilille ja täytät muut ASP-säästämisen ehdot, lainaamme sinulle loput asunnon ostamiseen. ASP-tilille täytyy säästää vähintään kahdeksan vuosineljänneksen eli noin kahden vuoden ajan, jotta voit saada ASP-lainan.

Millaisia vakuuksia ASP-lainalle vaaditaan?

ASP-lainalle, kuten asuntolainalle yleensäkin, tarvitaan riittävät pankin hyväksymät vakuudet. Ostettavan asunnon arvosta voidaan vakuudeksi hyväksyä useimmiten 70%. Asuntovakuuden lisäksi ASP-korkotukilainalle voi saada maksutonta valtiontakausta korkeintaan 60 000 euroa. ASP-lainan vakuudeksi riittävätkin monesti valtiontakaus ja ostettava asunto.

Jos lainatarpeesi on suurempi kuin asunnon vakuusarvo ja valtiontakaus yhteensä, voit tarvita lisävakuutta. Kun haet meiltä ASP-lainaa, olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. Silloin voit keskustella asiantuntijamme kanssa mahdollisista lisävakuuksista, jos niitä tarvitaan.

ASP-väliaikaisrahoitus

Voit ostaa ensiasunnon tai aloittaa rakentamisen, vaikka ASP-tililläsi ei olisi vielä riittävästi säästöjä tai säästettävät vuosineljännekset eivät olisi vielä täynnä. Tällöin sinulle voidaan myöntää ASP-väliaikaisrahoitus tavallisena asuntolainana, josta sovit erikseen pankin kanssa.

Voit hakea ASP-väliaikaisrahoitusta, kunhan olet tehnyt ASP-tilillesi talletuksen vähintään neljänä vuosineljänneksenä.  

Väliaikaisrahoituksen aikana jatkat ASP-säästämistä, kunnes 10 % omasäästöosuus on täyttynyt. Kun ASP-ehdot täyttyvät, väliaikaisrahoitus voidaan muuttaa ASP-rahoitukseksi. Jos haet ASP-väliaikaisrahoitusta yhdessä toisen hakijan kanssa, molempien hakijoiden täytyy täyttää sen ehdot.  

ASP-lainan ehdot ja lomakkeet

Velan ehdot (pdf)
Panttausehdot 14.12.2017 alkaen (pdf)
Takausehdot 14.12.2017 alkaen (pdf)
Pantin tiedot -lomake (pdf)
Takaajan tiedot -lomake (pdf)

Esimerkkilaskelma: Asuntolaina on kertaluotto. Jos 12 kk euribor on 4,116 % (16.08.2023), asuntolainan todellinen vuosikorko 170 000 euron lainalle 20 vuoden maksuajalla on 5,0 %, kun lainan marginaali on 0,7 %. Lainasta peritään kuukausittain luotonhoitomaksu 2,50 euroa ja lainan noston yhteydessä 680 euron kertaluontoinen toimitusmaksu. Arvioitu lainan kokonaiskustannus on 266 183,85 euroa.

Laskelma on tehty olettaen, että laina on nostettu kerralla kokonaan, lainan korko, maksut ja palkkiot pysyvät samana koko laina-ajan ja laina maksetaan takaisin 1 103,77 euron tasaerissä kuukauden välein.

Lainan myöntää osuuspankki.

Ensimmäinen askel on ASP-tilin avaaminen. Voit avata ASP-tilin, jos:

  • olet 15–44-vuotias,
  • et omista nyt etkä ole koskaan ostanut vähintään puolikasta mistään asunnosta.  Voit kuitenkin avata ASP-tilin, jos olet saanut osan asunnosta (alle 100 prosenttia) vastikkeetta eli esimerkiksi lahjana tai perintönä.
  • sinulla ei vielä ole ASP-tiliä. Jos olet aiemmin avannut ASP-tilin toiseen pankkiin, voit siirtää sen osuuspankkiin. ASP-säästäminen ei keskeydy, vaikka siirtäisit tilisi pankista toiseen.

15–17-vuotiaat voivat avata tilin yhdessä huoltajiensa kanssa osuuspankin konttorissa. Tilille talletettavien säästöjen on oltava alaikäisen omalla työllään hankkimia tuloja.

ASP-tilillä säästösi kasvavat tavallista parempaa korkoa. Tilille maksetaan 1 %:n talletuskoron lisäksi 4 %:n* lisäkorko tallettamisen aloittamisvuodelta ja enintään viideltä seuraavalta kalenterivuodelta. Lisäkorko maksetaan sinulle, kun olet saavuttanut säästötavoitteesi ja nostat ASP-lainan.

*Ennen 1.10.2019 avatuilla tileillä lisäkoron määrä on osuuspankkikohtaisesti 2–4 %.

Voit hakea ASP-lainaa, kun olet säästänyt vähintään 10% asunnon hankintahinnasta. Ainakin osan säästöistä pitää olla ASP-tilillä, jolle olet tehnyt talletuksia vähintään kahdeksan vuosineljänneksen aikana.

ASP-lainaa voit hakea verkossa täyttämällä asuntolainahakemuksen. Merkitse hakemukselle, että haet ASP-lainaa.

Kun otat ASP-lainan, sille sovitaan lyhennystapa, laina-aika ja kuukausierä. Yleisimmät lainan lyhennystavat ovat muuttuva annuiteetti tai tasalyhennys: 

Muuttuvassa annuiteetissa laina-aika pysyy vakiona. Maksuerää tarkastellaan aina korontarkistuspäivänä ja jos viitekorko on noussut, myös lainan maksuerä nousee.

Tasalyhennyksessä lyhennyksen osuus säilyy aina vakiona ja koron osuus vaihtelee jäljellä olevan pääoman ja korkotason mukaan. Koska pääoma jaetaan maksuerien mukaan, laina tulee takaisinmaksetuksi sovittuna laina-aikana.

Tarvittaessa voit hakea lainallesi lyhennysvapaata, jonka aikana maksat pelkkiä korkoja.

Pitkän laina-ajan kuluessa voi sattua kaikenlaista. Lisäturvaa talouteesi saat ottamalla lainallesi vakuutuksen. Esimerkiksi Luoton takaisinmaksuturva -vakuutus auttaa sinua selviämään lainan kuukausierien maksamisesta, jos sairastut tai jäät työttömäksi.

Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.