Nainen sohvalla olohuoneessa

ASP-laina

Säästämällä ensimmäiseen omaan kotiin
1

Hyvä korko säästöille

Maksamme talletuksillesi lisäkorkoa, kun ASP-säästämisen ehdot ovat täyttyneet ja olet hankkinut asunnon.

2

Korkotuki

Voit saada ASP-lainallesi tai osalle siitä 10 vuoden ajan valtion korkotukea.

3

Omistaja-asiakkaan edut

Omistaja-asiakkaana saat pankkipalveluistasi alennusta ja OP-bonuksia.

Mikä on ASP-laina?

Hae ASP-lainaa

OP:n verkkopalvelutunnusten
kanssa

Hae ASP-lainaa

Ilman
OP:n verkkopalvelutunnuksia

Hae ASP-lainaa

 

Mikä on ASP-laina?

ASP- eli asuntosäästöpalkkiojärjestelmä on valtion luoma järjestelmä, jolla kannustetaan ja helpotetaan ensimmäisen oman asunnon hankintaa. Saat ASP:n kautta asuntosäästöillesi poikkeuksellisen hyvää korkoa ja lainan edullisilla ehdoilla.

Voit saada ASP-lainalle tai osalle siitä 10 vuoden ajan valtion korkotukea. Jos lainan korko ylittää korkotukiaikana 3,8 %, valtio maksaa 70 % tämän tason ylittävästä korosta. Korkotuetulla ASP-lainalla on paikkakuntakohtaiset enimmäismäärät. ASP-lainan vakuudeksi riittävät usein asunto ja valtiontakaus, Osuuspankin luottotakaus tai muu pankin hyväksymä vakuus.

Voit saada korkotuettua ASP-lainaa

 • Helsingissä enintään 180 000 €
 • Espoossa, Kauniaisissa ja Vantaalla enintään 145 000 €
 • muualla Suomessa enintään 115 000 €.

Kokemuksia ASP-tilistä

Mies kokoaa kirjahyllyä

Miten saan ASP-lainaa?

ASP-lainan saaminen edellyttää, että säästät ensin ASP-tilille 150 - 3 000 euroa vähintään kahdeksana kalenterivuosineljänneksenä (50 - 1 000 euroa kuukaudessa). Vuosineljännesten ei tarvitse olla peräkkäisiä, vaan neljänneksiä voi oman tilanteen mukaan jättää myös väliin. ASP-lainaa saat, kun 10 % asunnon hankintahinnasta on säästetty.

Hae ASP-lainaa ja allekirjoita lainan sopimukset sähköisesti

Kun säästötavoitteesi on täynnä ja oman kodin hankkiminen on ajankohtaista, täytä asuntolainahakemus op.fi:ssä. Muista mainita hakemuksen lisätiedoissa, että haet ASP-lainaa. Olemme sinuun yhteydessä seuraavana pankkipäivänä hakemuksen lähetettyäsi.

Nyt voit allekirjoittaa uuden ASP-lainan sopimukset sähköisesti - vaikka omalta kotisohvaltasi! Lainaneuvottelu ja allekirjoitukset voidaan halutessasi hoitaa alusta loppuun verkossa, ja sinun tarvitsee tulla konttorille vasta kaupanteon yhteydessä. Sähköisen allekirjoituksen saat tehtyä verkkopalvelutunnuksillasi.
Hae ASP-lainaa Hae ASP-lainaa

ASP-säästäminen alkaa ASP-tilin perustamisella. Voit avata ASP-tilin jo 15-17 -vuotiaana mikäli sinulla on omalla työlläsi ansaittuja varoja. ASP-tili on vaivaton ja palkitseva tapa säästää ensimmäiseen omaan asuntoon. Kun säästät osan asunnon hankintahinnasta, lainaamme sinulle loput.

Voit täyttää lainahakemuksen verkossa, vaikka et olisi vielä asiakkaamme. Asuntolainahakemusta täyttäessäsi sinun ei vielä tarvitse tarkkaan tietää esimerkiksi uuden asunnon hintaa. Lainahakemus on vasta tarjouspyyntö – se ei sido sinua lainan ottamiseen.

Lainahakemuksessa kysymme muun muassa:

 • sinun ja mahdollisten muiden lainanhakijoiden tulot, menot, velat ja niiden kuukausikulut
 • tiedot varallisuudestasi.

Olemme sinuun yhteydessä seuraavana pankkipäivänä hakemuksen lähetettyäsi. Kutsumme sinut konttorille viimeistään lainapapereiden allekirjoittamista varten.

Lainan saaminen edellyttää riittävää maksukykyä. Lainan hakemisen yhteydessä luottotietosi tarkistetaan Suomen Asiakastieto Oy:n luottotietorekisteristä.

Lainalle tarvitaan vakuus, joka turvaa sen takaisinmaksun pankille. Ostettava asunto kattaa suurimman osan (yleensä 70 %) lainastasi. Loppuosalle saatetaan tarvita lisävakuutta.

Voit hyödyntää asuntolainaasi valtiontakausta, osuuspankin luottotakausta tai takaajaa. Takauksia käytetään usein asuntolainan lisävakuuksina.

Mikä enimmäisluototussuhde on ja miten se lasketaan?

Enimmäisluototussuhdetta koskevaa lakia sovelletaan asunnon hankintaan tai peruskorjaukseen myönnettäviin lainoihin, joiden vakuudeksi tulee asunto. Laki koskee lainoja, jotka on otettu omaa vakituista asuntoa, sijoitusasuntoa ja vapaa-ajan asuntoa varten.

Enimmäisluototussuhde = myönnettävän luoton määrä suhteessa luoton vakuuksien käypään arvoon luoton myöntämishetkellä.

 • Laskennassa vakuuksina voidaan huomioida kaikki velallisen itsensä tai toisen henkilön luotolle panttaamat reaalivakuudet, kuten asunnot, talletukset ja arvopaperit. Esim. henkilötakausta ei voida ottaa huomioon luototussuhteen laskennassa.

Myönnettävän luoton määrä saa olla enintään 85 % ja ensiasuntoa varten enintään 95 % vakuuksien käyvästä arvosta (1.7.2018). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että asunnon ostajalla tulisi olla vähintään 15 % (ensiasunnossa 5 %) omia säästöjä tai muita reaalivakuuksia. (Finanssivalvonta voi alentaa mainittuja enimmäismääriä enintään 10 prosenttiyksiköllä rajoittaakseen rahoitusvakauteen kohdistuvien riskien poikkeuksellista kasvua.)

Esimerkkilaskelma

Asunnon myyntihinta on 100 000 €. Asunnon ostajan omarahoitusosuus on 20 000 €. Hän tarvitsee asuntolainaa 80 000 €. Tällaisen lainan luototussuhde on 80 % (80 000/100 000 *100) eli lain mukainen.

Tässä yhteydessä on huomioitava, että ostettavan asunnon vakuusarvo on yleensä 70 % sen käyvästä arvosta. Kun asunto on pantattu vakuudeksi, vakuusvajetta jää 10 000 € (80 000 - 70/100*100 000). Lisävakuutena voidaan käyttää esimerkiksi osuuspankin luottotakausta.

Laki velvoittaa pankkia

Asuntolainan enimmäisluototussuhdetta koskeva laki tuli voimaan 1.7.2016. Sen avulla viranomaiset voivat hillitä kotitalouksien liiallista velkaantumista sekä ehkäistä asuntojen hintojen ja asuntoluotonannon liialliseksi arvioimaansa kasvua tai muita koko rahoitusjärjestelmän vakautta uhkaavia riskejä.

Lakiin kirjattu enimmäisluototussuhde on pankkia sitova. Sen voi ylittää ainoastaan Finanssivalvonnan erikseen sallimissa tilanteissa, esimerkiksi väliaikaisesti asunnonvaihtotilanteissa. Enimmäisluototussuhteen lisäksi lainalle tarvittavien vakuuksien määrään voivat vaikuttaa pankin omat vakuusvaateet.

Lainan kustannukset muodostuvat viitekorosta, marginaalista ja lainan takaisinmaksuun liittyvistä hoitokuluista. Lisäksi lainasta veloitetaan toimitusmaksu lainan noston yhteydessä.

Voit vähentää asuntolainan korkoja verotuksessa, mikä pienentää maksamiesi verojen määrää.

Lainamäärää miettiessäsi kannattaa varautua ostohinnan lisäksi mahdollisiin muihin kuluihin, kuten esimerkiksi muuttokuluihin ja asuntokaupan varainsiirtoveroon. Esimerkiksi asuntokaupasta peritään yleensä varainsiirtovero (asunto-osakkeiden osalta 2 % ja  kiinteistöjen osalta 4 % kauppahinnasta).

Lainallesi sovitaan sopiva kuukausierä ja lyhennystapa. Suositeltava asuntolainan laina-aika on enimmillään 20 vuotta. Lainan kuukausierän on hyvä olla enintään 35 % kuukausittaisista nettotuloistasi, ja maksukyvyn tulisi kestää myös korkojen nousu. Kuukausierä kannattaa mitoittaa niin, että voit säästää sen rinnalla tulevia tarpeitasi varten. Tarvittaessa voit saada lainallesi lyhennysvapaan jakson, jonka aikana maksat lainastasi pelkkiä korkoja.

Asuntolainan kokonaiskorko muodostuu viitekorosta sekä pankin hinnasta lainalle (marginaali). Valitsemalla asuntolainasi viitekoroksi esimerkiksi 12 kuukauden euriborin tiedät kokonaiskorkosi aina tarkalleen vuodeksi eteenpäin.

Toinen vaihtoehto asuntolainasi viitekoroksi on OP-prime, jonka muutoksista ilmoitetaan vähintään 14 päivää ennen muutoksen voimaantuloa.

Yleisimmät lainan lyhennystavat ovat tasaerä ja muuttuva annuiteetti.

Lainan takaisinmaksun turvaaminen

Pitkän laina-ajan kuluessa voi sattua kaikenlaista. Luoton takaisinmaksuturva on tärkein vakuutus asuntolainan ottajalle.  Voit saada sen niin uuteen kuin vanhaankin lainaan – yksilöturvana tai pariturvana lainakumppanisi kanssa.

Vakuutus auttaa sinua selviämään lainan kuukausierien maksamisesta sairastaessasi tai ollessasi työttömänä. Vakuutus maksaa koko jäljellä olevan lainan pois, mikäli vakuutettu menehtyy.

Olemassa olevia ASP-lainoja (ASP-korkotukilaina, ASP-lisälaina tai muu laina) ei voi yhdistää yhdeksi uudeksi ASP-korkotukilainaksi.

Omistaja-asiakkaan edut

Omistaja-asiakkaana käytät päivittäisiä pankkipalveluita edullisemmin ja hyödyt muun muassa seuraavista eduista: 

 • Saat käyttöösi OP-verkkopalvelun, käyttötilin ja OP-Visa-kortin 2,95 eurolla kuukaudessa (norm. 5,65 €/kk). Alle 26-vuotiaana saat päivittäiset pankkipalvelut maksutta OP-Visa Debit- tai OP-Visa Electron-kortilla.
 • Saat korttiostoksillesi maksuttoman Tuoteturva-vakuutuksen, joka turvaa korttiostoksesi puoli vuotta ostohetkestä kaikkialla maailmassa, myös verkkokaupoissa.

Omistaja-asiakkaana voit hankkia Pitkän kiinteän koron uuteen asuntolainaasi koko laina-ajaksi, jopa 25 vuodeksi. Näin varmistat, että asuntolainasi korkokulut säilyvät muuttumattomina koko laina-ajan.

OP-bonukset

OP-bonuksia käytetään pankin palvelumaksuihin ja vakuutusmaksuihin. Niitä kertyy omistaja-asiakkaalle esimerkiksi:

 • lainoista
 • säästöistä ja sijoituksista
 • tileillä olevat varoista
 • OP-Visan Credit-ominaisuudella maksetuista ostoksista ja
 • kodin, perheen ja ajoneuvojen vakuutusmaksuista.
Tutustu velkakirjalainoja, panttauksia ja takauksia koskeviin ehtoihin ja lomakkeisiin. Hyväksyt ehdot velkakirjan ja vakuussitoumuksen allekirjoituksen yhteydessä.
Lainan myöntää osuuspankki.