Rahaston tuotto syyskuussa -4,9%, viiteindeksi -2,7%
Syyskuussa markkinatuotot olivat lähes kauttalinjaan negatiiviset ja markkinakorjausliike iski lopulta myös ”suojassa” oleviin sektoreihin, jotka hyötyvät USA:n ja EU:n ilmasto-tukipaketeista. Syynä tähän olivat keskuspankkien kommentit, jotka viestivät korkeiden korkojen olevan voimassa todennäköisesti pidempään, vaikka EKP viestikin, että korkopiikki saattaa nyt olla jo saavutettu. Salkussamme plussalla olivat yksittäiset yhtiöt kuten esim. uusiutuvan sähkön tuottajat PNE ja OX2, ympäristöalan insinööripalveluja tuottava WSP Global, vihreitä autoja tuottava BYD ja kiinteiden jätteiden käsittelyyn erikoistunut Waste Connections. Voimakkaasti korjautuivat kuukauden aikana ja eniten aliperformanssia indeksiin nähden tuottivat sähköinfrastruktuurin rakentamiseen ja uusiutuvaan energiaan sekä sähköistymiseen muilla tavoin liittyvät toimialat, joissa kaikissa salkullamme on ylipaino indeksiin nähden. Emme ole näistä kuitenkaan isosti huolissamme, sillä näemme näillä olevan vahvat tuloksentekokyvyt ja kasvumahdollisuudet jatkossa.
Kuukauden aikana teimme jonkin verran sijoitusten rotaatiota kohti ylimyytyjä yhtiöitä ja lisäsimme uusiutuvan energian yhtiöiden painoa, sillä näemme, että nuo ovat hetkellä eniten ylimyytyjä ja saattavat hyötyä mikäli EU lunastaa lupauksensa lokakuussa tehdä helpotuksia erityisesti tuulivoimayhtiöiden lupa- ym. prosesseihin. Esimerkiksi vähensimme RWE:n ja SSE:n painoja ja ostimme tilalle Energiekontoria sekä uutena tuuli- ja aurinkovoimaprojekteihin erikoistuneen ruotsalaisen OX2:n. Siirsimme jonkin verran sijoituksia myös paremman korkoympäristön omaavaan Japaniin: vähensimme hieman Quanta Services yhtiön painoa ja hankimme uutena salkkuun vastaavan sähköinfrastruktuuriyhtiön Kyudenkon. Lisäksi diversifioimme sijoituksia lisää ja uusina salkkuun hankimme mm. virtauksenhallintaratkaisuja tuottavan Ingersoll Randin sekä ensimmäisenä finanssialan sijoituksena Bank of Georgian, joka tekee pioneerityötä maassa pyrkiessään soveltamaan EKP:n vaateiden kanssa linjassa olevia maan keskuspankin asettamia ilmasto- ja ympäristövaatimuksia sekä maksaa korkeita osinkoja. Tuloskausi ei ollut vielä alkanut, joten uutisvirta yhtiöistä oli kuukauden aikana ohut, paitsi että uusiutuvan energian yhtiö NextEra Energy Partners revisioi tulevat näkemykset voimakkaasti alaspäin viitaten mm. pääomakustannuksen kasvuun.
Makropuolella uutiset olivat osakkeille ristiriitaiset, Toisaalta sekä EKP:n että USA:n keskuspankit viestittivät, että koronnostosykli saattaa nyt olla huipussa, mutta samalla molemmat antoivat ymmärtää, että korkeat korot pysynevät kauan. EKP näkee ensi vuonna talouden piristyvän vahvan työmarkkinan ansiosta, joka pitää yllä kulutusta yhdysvaltalaiseen tyyliin. Euroopan talous ei ole kulutus- vaan investointivetoinen, joten Euroopan viennin pitäisi elpyä, jotta talous voisi piristyä. Tämä on Kiinan vaisujen näkymien valossa epävarmaa. FED piti odotetusti koron ennallaan ja Powell kiisti, että talouden pehmeä lasku olisi keskuspankin pääskenaario, - kommentti, joka oli negatiivinen osakemarkkinoille, jotka olivat pehmeän laskun varaan olleet aiemmin nousussa.
Kommentti rahaston hiili-intensiteetistä:
Rahaston hiili-intensiteetti on noussut vuoden aikana johtuen siitä, että kasvatimme sähköä, vetyä ja jätteiden kierrätystä tuottavien yhtiöiden osuutta salkussa ja joillakin niistä on pieniä altistumia fossiilisen energian käyttöön. Ympäristölle ja ilmastolle merkittävät jätteiden kierrätys ja tulevaisuudessa teollisuudelle hiilineutraaliuden mahdollistavan vedyn tuotanto ovat edelleen useimmiten korkeapäästöisiä toimia. Tärkeintä on näissä keskittyä enemmän hiilidioksidipäästöjen muutosvauhtiin kuin lähtötasoon. Salkkuyhtiömme Linde ja Air Liquide tuottavat teollisia kaasuja ja vetyä ja näiden hiili-intensiteetit ylittävät 900-1200x. Molemmat yhtiöt ovat sitoutuneet 2050 hiilineutraaliuteen. Ylivoimaisesti suurimmat päästöt kaikista salkkuyhtiöistä on RWE AG:lla, jonka hiili-intensiteetti laski tasolle 2287x 2022 lopussa verrattuna tasoon 3653x 2021 lopussa, mutta on absoluuttisesti edelleen korkea. Näemme tämän yhtiön lupaavana sijoituksena energian transitioon sillä yhtiö on sitoutunut ja sen toiminta on täysin linjassa Pariisin ilmastosopimuksen mukaisten päästötavoitteiden kanssa. Sen tavoite on puolittaa päästöt 2030 mennessä ja luopua tällä hetkellä liikevaihdosta n. 15% muodostavasta kivihiilienergian tuotannosta. Yhtiö aikoo tuplata uusiutuvan energian tuotannon 50 gigawattiin 2030 mennessä verrattuna 2020 tasoon ja olla hiilineutraali jo vuonna 2040. Neljännes yhtiön liikevaihdosta tulee uusiutuvasta energiasta ja kuudennes sähkön jakelusta. Fossiilinen toiminta muodostaa yhteensä noin 37% liikevaihdosta. Lyhyellä aikavälillä talvikautena 2022/2023 yhtiö poikkeuksellisesti väliaikaisesti lisäsi kivihiili-energian tuotantoa johtuen Euroopan energiakriisistä, mutta kompensoidakseen tämän aiheuttamat päästöt yhtiö ilmoitti luopuvansa jatkossa kivihiilestä entistä nopeamman aikataulun mukaan. Tänä vuonna USA:n kaikkien aikojen suurimman yksittäisen uusiutuvan energiankaupan yhteydessä RWE lisäsi uusiutuvan energian kapasiteettia USA USD 6,8 miljardin edestä. RWE sai sillä haltuun 2,7 GW aurinko- ja 320MW tuulivoimaa. Lisäksi RWE on myös yhteistyössä Norjalaisen Equinorin kanssa rakentamassa Euroopan ja Norjan välille putkistoa vedyn kuljettamiseksi, näin yhdistäen strategisesti tärkeät energiatuotannon maantieteelliset alueet. RWEn elokuussa julkistettu tulos oli odotettua vahvempi ja yhtiö nosti myös loppuvuoden ennustettaan. Seuraamme RWE:n ja muiden korkeapäästöisten salkkuyhtiöiden toimintaa läheisesti ja olemme tarvittaessa yhtiöiden kanssa vuorovaikutuksessa.
Kristiina Vares-Wartiovaara
salkunhoitaja