Rahaston tuotto oli joulukuussa -2.76% ja tuotto vuoden alusta -12.04%
Mukavan positiivisten loka- ja marraskuun jälkeen markkinoilla saatiin taas kylmää suihkua sekä osake-, että korkomarkkinoiden jatkaessa negatiivista kehitystään. Keskuspankkien retoriikka jatkui tiukkana ja huolimatta inflaatiotahdin maltillistumisesta ei rahapolitiikan kiristämisestä olla vielä luopumassa. Niinpä sekä EKP, että Yhdysvaltain keskuspankki nostivat ohjauskorkojaan ja siten nostivat myös pitempiä markkinakorkoja, joka masensi myös osakemarkkinoiden mielen. Vuoden 2022 suurin uutinen oli rajusti noussut inflaatio ja sen myötä ennätyksellisen nopea rahapolitiikan kiristyminen globaalisti. Positiivista kuitenkin on se, että todennäköisesti suurimmat nostot on jo nähty etenkin Yhdysvalloissa ja korkomarkkinan antama negatiivinen vaikutus pikkuhiljaa hälvenemässä.
Korkosijoituksissa vähennettiin hieman kehittyvien maiden lainoja ja lisättiin yhdysvaltalaisia lyhyempiä yrityslainoja, sekä vaihdettiin Suomen valtion lainoja Saksan valtioon. Kaikki korko-omaisuusluokat antoivat joulukuussa negatiivisen tuoton valtionlainojen ja inflaatiolinkattujen oltua heikoimpia pitkän duraationsa seurauksena. Vähiten heikkoja olivat High Yield -lainat ja kehittyvien maiden lainat. Rahaston normaalia matalampi korkoriski auttoi relatiivista menestystä, mutta ei riittänyt suojaamaan tuottoja korkojen reipasta nousua vastaan. Osakkeissa myytin loput Iso-Britannialaiset osakkeet ja ostettiin laajan Euroopan matalan volatiliteetin osakkeita sekä vähennettiin erittäin hyvin menneitä lähinnä Arvo-teemaan kuuluvia osakkeita siirtymällä niistä laajan indeksin osakkeisiin. Muutoksissa sekä osake- että korkosijoituksissa ostot kohdistuivat instrumentteihin, joissa kestävyysseikat on otettu paremmin huomioon. Loppuvuoden osalta etenkin yhdysvaltaisia osakesijoituksia rahastossa on edesauttanut sijoitusten kohdistuminen normaalia enemmän laajan indeksin ulkopuolisiin kohteisiin, jotka eivät ole kärsineet yhtä paljon kuin markkina-arvoltaan suuret teknologiayhtiöt. Rakenne on edelleen pitkälti sama. Aasian osalta tuottoja on painanut sikäläisten kasvuyhtiöiden heikkous, joita erityisesti OP Japani pitää sisällään. Tämä muodostaa kuitenkin vain osan rahaston Aasia-Tyynenmeren sijoituksista. Vaihtoehtoisten sijoitusten tuotto oli joulukuussa lähellä nollaa, joka oli muihin omaisuuslajeihin nähden positiivista. Koko vuoden osalta Vaihtoehtoiset sijoitukset ovat olleet todellinen ilo silmälle näitten tuoton päätyessä noin 11% positiiviseksi. Rahaston osakepaino on edelleen normaalia matalampi ja korkosijoitusten normaalia korkeampi.
Asiat eivät kuitenkaan ole sijoitusmarkkinoiden kannalta vain synkkiä. Kiina teki odottamamme käännöksen koronarajoituspolitiikassaan jo yllättävän aikaisin. Tämän talousmahdin normalisoidessa taloutensa toimintaa antaa se pontta koko globaalille taloudelle. Kiinan talous on toiminut rajoitteiden aikanakin, mutta avaaminen antaa sille lisävauhtia, vaikka lyhyellä tähtäyksellä tartuntojen massiivinen kasvu saattaa jopa hetkellisesti hiljentää taloutta. Osakkeiden kurssit ovat jo tulleet korkeimmista tasoistaan selvästi alemmas ja tuloskasvu jatkunut yllättävänkin hyvänä edelleen. Kurssien tippuminen on nykyisen tuloskasvun valossa tehnyt osakkeiden arvostuksista selvästi aiempaa edullisempia ja tämä siten antaa tyynyä tuloskasvun hiipumiseen nykytasoilta. Keskuspankkien kiristystoimet eivät toki ole vielä saapuneet maaliin, mutta todennäköisesti inflaation rauhoittuessa kiristyssyklin päätepiste jo näkyy aiemmin tehtyjen kiristystoimien vasta alkaessa toden teolla vaikuttaa talouteen. Korkosijoittajan kannalta korkojen aiempaa selvästi korkeampi taso on hyvä asia juoksevan korkotuoton ollessa hyvin mielenkiintoisella tasolla. Positiivista on myös markkinoilla vallitseva pessimismi, joka usein merkitsee sitä, että hintoihin on leivottu sisään jo valmiiksi huonoja uutisia.
Harri Kojonen
salkunhoitaja