Kolarointiturva – vakuutus kolarin varalle

Kolarointiturva on apunasi, jos esimerkiksi kolari, törmäys, tieltä suistuminen, tien sortuminen tai myrsky aiheuttaa vahinkoa ajoneuvollesi. Tutustu kolarointiturvaan ja turvaa ajoneuvosi kolarin aiheuttaman vahingon varalta.

Mikä on kolarointivakuutus eli kolarointiturva?

Kolarointiturva on ajoneuvon vapaaehtoisen kaskovakuutuksen turva. Kolarointiturva kuuluu henkilöauton, pakettiauton ja kuorma-auton Kevytkaskoon ja Superkaskoon sekä muiden ajoneuvojen Isokaskoon. Suppein ajoneuvon kaskovakuutus, Osakasko, ei sisällä kolarointiturvaa.

Kolarointiturvasta korvataan ajoneuvollesi sattunut vahinko, kun vahinko on aiheutunut esimerkiksi kolarista, tieltä suistumisesta tai myrskystä. Kolarointiturvasta korvattaessa omavastuusi on valintasi mukaisesti vähintään 200 euroa ja, mikäli kyseessä ei ole myrskyn tai raekuuron aiheuttama vahinko, vahingolla on vaikutus myös kaskon bonukseen. 

Otathan huomioon, että ajoneuvon kolarivahinko voidaan korvata myös kolarin mahdollisen toisen osapuolen liikennevakuutuksesta, jos toinen osapuoli on syyllinen aiheutuneeseen vahinkoon. Kun vahinko korvataan toisen osapuolen liikennevakuutuksesta, vahingolla ei ole vaikutusta bonukseesi ja omavastuuta ei ole.

Vahinkotilanne 1: Kolari ilman toista osapuolta

Arto kurvaa kotipihaansa rankan työpäivän päätteeksi. Pysäköidessään autoaan hän peruuttaa epähuomiossa autonsa autokatoksen alla lymyilevään ajettavaan ruohonleikkuriin. Auto kaataa ruohonleikkurin ja nousee osittain koneen päälle. Räsähdystä säpsähtänyt Arto ymmärtää nopeasti mitä on käynyt, ja hän ajaa auton varovasti pois koneen päältä. Tarkistaessaan vaurioita Arto ikäväkseen huomaa, että kolari on vaurioittanut auton perän lisäksi myös sen muovista pohjalevyä.

Korvaustilanne

Arton auto on turvattu Superkaskolla. Arto ottaa yhteyttä Pohjola Korjaamomestariin, joka hoitaa auton korjauksen ja ilmoittaa vahingosta Pohjola Vakuutukselle. Vahinko korvataan Superkaskon kolarointiturvasta ja Arton maksettavaksi jää omavastuuosuus, jonka määräksi Arto on auton vakuuttaessaan valinnut 200 euroa. 

Vahinkotilanne 2: Kolari toisen osapuolen kanssa

Harrastustensa pariin suuntaava Tea istuskelee autossaan iltapäiväruuhkassa. Liikennevalojen vihreä valo välähtää, ja edessä oleva autojono lähtee liikkeelle. Pikkuhiljaa Teakin pääsee liikkeelle ja ehtiikin jo saavuttaa mukavan ajovauhdin, kun valot jälleen alkavat vaihtua. Hetken Tea empii ehtimistään, mutta päätyy jarruttamaan vielä valoihin. Takaa tuleva kuski ei ehdi tähän reagoida, jolloin lyhyt turvaväli johtaa peltikolariin. Sekä Tean että takaa ajaneen kuljettajan ajoneuvot vaurioituvat. 

Korvaustilanne 

Tean auto on turvattu Kevytkaskolla. Tea ottaa yhteyttä Pohjola Korjaamomestariin, joka hoitaa auton korjauksen ja ilmoittaa vahingosta Pohjola Vakuutukselle.

Jos vahinko todetaan Tean aiheuttamaksi, vastapuolen ajoneuvon vahingot korvataan Tean liikennevakuutuksesta ja Tean ajoneuvon vahingot Tean kaskovakuutuksen kolarointiturvasta. Liikennevakuutuksesta korvattaessa Tea ei maksa omavastuuta, mutta korvaustilanteella on negatiivinen vaikutus liikennevakuutuksen bonukseen seuraavasta vakuutuskaudesta alkaen. Tean oman auton vahingot korvataan kaskon kolarointiturvasta, ja Tea maksaa vakuutukseensa valitsemansa 200 euron omavastuun. Korvaustilanteella on negatiivinen vaikutus kolarointiturvan bonukseen seuraavasta vakuutuskaudesta alkaen.

Jos vahinko todetaan toisen osapuolen aiheuttamaksi, Tean ajoneuvon vahingot korvataan vastapuolen liikennevakuutuksesta. Vahingolla ei ole tällöin vaikutusta Tean kolarointiturvan tai liikennevakuutuksen bonukseen eikä Tea maksa sattuneesta vahingosta omavastuuta. Vastapuolen ajoneuvon vahingot korvataan hänen kaskostaan, mikäli kasko sisältää turvan kolarin varalle.

 

Miten saan lisättyä vakuutukseeni kolarointiturvan?

Jos sinulla ei vielä ole Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuutusta, voit laskea hinnan vakuutukselle ja kolarointiturvalle alla olevasta linkistä.

Jos sinulla on jo Pohjola Vakuutuksen ajoneuvovakuutus, mutta vakuutuksen kaskossa ei ole kolarointiturvaa tai et tiedä onko vakuutuksessasi kolarointiturvaa, pääset tarkistamaan ja tarvittaessa laajentamaan vakuutuksesi turvaavuutta kirjautumalla op.fi-palveluun ja siirtymällä omiin vakuutuksiisi. Kun avaat ajoneuvosi vakuutuksen, näet vakuutuksen sisältämät turvat ja voit halutessasi tehdä muutoksia turvan laajuuteen. 

Kuinka paljon kolarointiturva maksaa?

Voit selvittää kolarointiturvan hinnan siirtymällä laskemaan hintaa henkilöauton, moottoripyörän tai matkailuauton vakuutukselle alta löytyvistä linkeistä. Kerrottuasi ajoneuvon ja vakuutuksenottajan perustiedot, laskemme hinnan ajoneuvovakuutukselle. Voit valita vakuutuksesi omavastuuksi verkossa joko 200 euroa tai 500 euroa. Valitsemalla suuremman omavastuun pienennät vakuutuksen hintaa. 

Huomioithan, että turva kuuluu vain henkilöauton, pakettiauton ja kuorma-auton Superkaskoon sekä Kevytkaskoon ja muiden ajoneuvojen Isokaskoon.

Kolarointiturva ja bonus

Kolarointiturvan bonus on palkitsemisjärjestelmä, jossa korkealla bonuksella ansaitset alennusta ajoneuvosi kolarointiturvan vakuutusmaksuihin. Kaskon kolarointiturvan maksimibonus on 70 %, ja uutena kuskina saat ajoneuvosi kolarointiturvaan maksimibonuksen heti kättelyssä. 

Kolarointiturvan bonus vahingon sattuessa

Jos ajat kolarointiturvasta korvattavan vahingon ja sinulla on täydet bonukset 70 %, kolarointiturvasi bonus laskee seuraavalle vakuutuskaudelle 10 prosenttiyksikköä. Muutoin kolarointiturvan bonus laskee kutakin kolarointiturvasta korvattua vakuutustapahtumaa kohden 20 prosenttiyksikköä. Kolarointiturvan bonus ei vähene, jos kolarointiturvasta korvattavan vahingon aiheuttaa myrsky tai raekuuro. 

Kolarointiturvan bonuksen kertyminen

Kun ajat vakuutuskauden ilman kolarointiturvasta korvattavaa vahinkoa, kolarointiturvasi bonus nousee seuraavalle vakuutuskaudelle 10 %, kuitenkin korkeintaan 70 %:in maksimibonukseen asti.