Lentokone lentokentällä

Ilmainen konsulikyyti ei ole totta

Uskomus siitä, että vakavan sairauden tai tapaturman kohdatessa Suomen valtio on velvollinen järjestämään kotiinkuljetuksen ulkomailta, elää vielä tiukassa. Ilman vakuutusta kotiinkuljetuksen ja sairaanhoitokulut joutuu maksamaan omasta pussista. Myös matkajärjestelyt on hoidettava itse.

Finanssialan keskusliiton Vakuutustutkimus osoittaa, että runsas kolmannes vastaajista uskoo virheellisesti Suomen valtion järjestävän tarvittaessa kotiinkuljetuksen vakavan matkasairauden tai -tapaturman sattuessa.

Edustustot ulkomailla pystyvät neuvomaan ja avustamaan, mutta pääsääntöisesti Suomen kansalainen on vastuussa itse itsestään.

Jos matkustat, kannattaakin huolehtia siitä, että matkavakuutuksesi on kunnossa. Vakuutusmaksu on pieni raha verrattuna siihen, mitä paluumatka ambulanssilennolla maksaa. Pahimmillaan sairastuminen ulkomailla saattaa maksaa satojatuhansia euroja.

Ambulanssilennolla kotiin

Hiljattain Pohjola Vakuutuksen hätäpalveluun soitti Kyproksella lomamatkalla oleva nainen, joka oli hotellihuoneeseen tullessaan löytänyt miehensä tajuttomana. Ambulanssi kiidätti miehen sairaalaan, jossa hänellä todettiin aivoverenvuoto.

Tilanteen vakavuuden selvittyä nainen soitti Pohjola Vakuutuksen hätäpalvelunumeroon. Hätäpäivystäjä rauhoitteli soittajaa ja kysyi tarkemmat tiedot tapahtumasta. Sen jälkeen päivystäjä soitti paikalliseen Euro-Center -vahinkotoimistoon ja Pohjola Vakuutuksen päivystävälle lääkärille.

Lääkäri selvitti potilaan tilanteen ja varmisti, että sairaala on paras mahdollinen. Sairaalaan lähetettiin maksutakuu. Miestä hoidettiin yksityissairaalan teho-osastolla kaksi viikkoa.

Pohjola Vakuutuksen päivystävä lääkäri seurasi hoitavan lääkärin kanssa miehen tilannetta päivittäin ja totesi, että hänet voidaan siirtää Suomeen vain ambulanssilennolla lääkärin ja sairaanhoitajan saattamana. Vaimo lennätettiin kotiin reittilennolla. Pohjola Vakuutus hoiti kaikki järjestelyt ja pariskunta sai keskittyä miehen paranemiseen.

Muutamalla kympillä parasta hoitoa

Mies oli ennen matkaa ostanut joitakin kymppejä maksavan matkavakuutuksen. Naisella oli oma matkavakuutus. Matkavakuutuksista korvattiin kuluja yhteensä lähes 49 000 euroa sekä jatkohoito Suomessa.

Ilman vakuutuksia lasku olisi ollut suolainen:

  • hoito Kyproksella yksityissairaalan teho-osastolla 12 000 euroa
  • ambulanssilento Suomeen 30 000 euroa
  • lääkintätiimi lennolla 5 000 euroa
  • naisen ylimääräiset majoituskulut ja paluulentolippu 1 700 euroa.

Lisäksi matkavakuutuksesta korvataan matkasairauksien jatkohoitokuluja vakuutuksesta riippuen yleensä 90–120 vuorokautta ja tapaturmista enintään kolme vuotta tapahtumasta.