Mitä matkavakuutus korvaa?

Matkavakuutus korvaa laajimmillaan sekä matkustajan että matkatavaroiden erilaisia vahinkoja. Tutustu esimerkkeihimme matkavakuutuksen korvaustilanteista ja katso, mitä matkavakuutus korvaa ja mitä matkavahinkoja jää omalle vastuulle.

Näin matkavakuutus korvaa

Tällä sivulla voit tutustua fiktiivisiin esimerkkeihin matkavakuutuksen korvaustilanteista. Kuvaamme korvaustilanteen sekä sen, korvaako matkavakuutus lähtökohtaisesti sattuneen vahingon. Huomioi, että käsittelemme kaikki vahinkotilanteet kuitenkin aina tapauskohtaisesti. Vahingon korvattavuus voi siis vaihdella vahinkotilanteesta ja sen luonteesta riippuen.

 

Korvaako matkavakuutus: Sairastuminen matkakohteessa

Pietari on lähtenyt talvilomilla kahden viikon rantalomalle Thaimaahan perheensä kanssa. Ensimmäinen viikko sujuu rattoisissa lomatunnelmissa, mutta toisen viikon ensimmäisenä päivänä Pietari alkaa muodostamaan outoja oireita. Kuumeinen ja pahoinvoiva reissaaja hakeutuu paikalliseen lääkäriin. Päivän mittaan eskaloituvista oireista johtuen hän joutuu viettämään yön lääkinnässä ja seurannassa paikallisessa sairaalassa. Saamansa hoidon ansiosta Pietarin oireet taantuvat ja hän pääsee jatkamaan lomaa. Lääkäri määrää Pietarille lääkkeen jatko-oireiden välttämiseksi.

Ratkaisu: Pietarin matkavakuutukseen sisältyy kattava matkustajavakuutus, jolloin lääkärintarkastus, sairaalahoito ja lääkärin Pietarille määräämät lääkkeet korvataan matkustajavakuutuksen hoitoturvasta.

Hyvä tietää

Matkustajan hoitoturvasta korvataan myös esimerkiksi laboratorio-, tähystys- ja magneettitutkimuksen sekä tietokonetomografian aiheuttamia kustannuksia. Matkustajavakuutuksen hoitoturvasta korvataan myös sairaalan hoitopäivämaksuja ja maksut apteekista myytävistä lääkevalmisteista ja haavasidoksista.

 

Korvaako matkavakuutus: Matkalla rikkoutunut kannettava tietokone

Riina on keväisellä reppureissulla Keski-Euroopassa. Spontaaniin majoittumiseen perustuva aktiiviloma taittuu pääsääntöisesti junalla. Riina onkin ottanut matkalle reppuun mukaan läppärin yösijan varausten suorittamista ja junamatkoilla viihtymistä varten. Eräällä junamatkalla juna joutuu tekemään äkkijarrutuksen ja Riinan läppäri syöksyy sylistä lattialle. Tippuessaan läppärin auki oleva näyttö kolahtaa penkin metalliseen pidikkeeseen. Läppärin näyttöön tulee särö ja kuva näkyy epäselvänä. Kannettava tietokone on Riinan arvion mukaan käytännössä käyttökelvoton.

Ratkaisu: Riina on valinnut reissunsa turvaksi matkavakuutuksen, joka sisältää turvan myös matkatavaroiden varalle eli matkatavaravakuutuksen. Kannettavan tietokoneen vahinko korvataan matkatavaravakuutuksesta. 

Hyvä tietää

Matkatavaroiden vahingoittumisia korvataan korkeintaan matkatavaravakuutukseen määrittelemääsi vakuutusmäärään saakka. Matkatavaran vahinkoja korvattaessa huomioidaan aina omaisuuden ikävähennys. Tietotekniikkalaitteiden ja niiden oheislaitteiden ikävähennys on 25 % per käyttöönottovuotta seuranneiden täysien kalenterivuosien lukumäärä. Korvattaessa huomioidaan myös vakuutukseen valitsemasi omavastuu, joka on matkatavaravakuutuksen kohdalla parhaimmillaan nolla euroa. 

 

Korvaako matkavakuutus: Myöhästyminen matkalta

Esko ja Hanna ovat lähdössä kaupunkimatkalle Lontooseen. Kauan odotettu reissu käynnistyy bussimatkalla lentokentälle. Matka tyssää kuitenkin lyhyeen, kun Eskon ja Hannan käyttämä julkisesti liikennöivä bussi joutuu liikenneonnettomuuteen. Esko ja Hanna pääsevät kyllä lopulta kentälle, mutta he myöhästyvät Lontoon lennolta. He kirjautuvat seuraavalle lennolle, joka kuitenkin lähtee vasta seuraavana aamuna.

Ratkaisu: Pariskunnan jatkuvat matkavakuutukset sisältävät turvan matkustajalle eli matkustajavakuutuksen. Matkustajavakuutuksen myöhästymisturvasta korvataan ylimääräiset majoituskulut lentokentän hotellissa. Lisäksi myöhästymisturvasta korvataan myöhästymisen vuoksi menetetyn matkapäivän osuus matkan hinnasta. 
 

Hyvä tietää

 
Myöhästymisturvasta korvattavia kuluja ovat:
 
kohtuulliset ja ylimääräiset matka- ja majoituskulut, jotka ovat välttämättömiä matkasi jatkamiseksi matkakohteeseen tai takaisin Suomeen matkan päättymispaikalle alkuperäisen matkasuunnitelmasi mukaisesti
 
kokonaan käyttämättä jääneet ja etukäteen maksamasi matkapalvelut matkakohteessasi.
 
myöhästymisen vuoksi menettämäsi matkapäivien osuuden matkasi hinnasta taikka koko matkan hinnan, jos sinun on myöhästymisesi vuoksi mahdotonta liittyä mukaan matkalle. Sinulla tulee olla etukäteen ostettu matkalippu siihen kulkuneuvoon, josta myöhästyt. 
 
Matkustajavakuutuksen myöhästymisturvasta ei korvata, jos myöhästymisen syynä on lakko tai konkurssi tai jos myöhästyminen on johtunut omasta huolimattomuudesta, esimerkiksi pommiin nukkumisesta tai liian myöhäisestä lähtöajasta. 

 

Korvaako matkavakuutus: Matkatavarat eivät saavu kohteeseen

Elsa on lähtenyt nauttimaan auringosta Etelä-Euroopan rantalomakohteeseen. Paikalliselle lentokentälle saapuessaan ja matkalaukkuja odotellessaan Elsalle pikkuhiljaa selviää, etteivät laukut olekaan päätyneet samaan osoitteeseen. Hän selvittää matkalaukkujen kohtaloa lentoyhtiön kanssa, ja selviää, että laukut ovat päätyneet väärälle lennolle. Elsa sopii lentoyhtiön kanssa laukkujen toimittamisesta ja mahdollisista lentoyhtiön maksamista korvauksista, mutta joutuu selviämään kohteessa 2 päivää ilman laukkujaan.

Ratkaisu: Elsan matkavakuutus sisältää turvan matkatavaroille eli matkatavaravakuutuksen. Matkatavaravakuutuksesta korvataan välttämättömyystarvikkeiden hankintakuluja 100 €/vrk eli yhteensä enintään 200 euroa kahdelta vuorokaudelta.

Hyvä tietää

Matkatavaravakuutuksesta korvataan, kun matkatavarat eivät menomatkalla saavu matkakohteeseen yli 2 tuntiin. Vakuutuksesta korvataan välttämättömyystarvikkeiden hankintakuluja 100 €/vrk enintään 400 €/vakuutettu. 

 

Korvaako matkavakuutus: Passi varastetaan matkan aikana

Tuija on lähes jo perinteisellä Pohjois-Euroopan kesälomakiertueella ystäväporukkansa kanssa. Reissun ensimmäiset päivät sujuvat mutkitta ja haavereitta. Kolmannen päivän bussireissun aikana Tuijan repusta kuitenkin varastetaan passi ja 50 € arvosta paikallista rahaa sisältävä lompakko. Tilannetta selvittäessään seurueelle selviää, että tilanteessa on tapahtunut rikos – passi ja lompakko on varastettu. Tuija tekee rikosilmoituksen paikalliselle viranomaiselle.  

Ratkaisu: Tuija on valinnut matkavakuutukseensa turvan myös matkatavaroille. Matkatavaravakuutuksesta korvataan passin varkaudesta aiheutuneita matka-, majoitus- ja puhelinkustannuksia yhteensä enintään 200 euroon asti. Matkatavaravakuutuksesta korvataan myös varastetut rahat. 

Hyvä tietää

Matkatavaravakuutuksesta korvataan uusien asiapapereiden hankkimiskuluina yhteensä enintään 200 euroa, kun passi, viisumi tai matkaliput varastetaan matkalla. Rahaa ja arvopapereita korvataan 100 euroon asti, kun kuljetat niitä mukanasi ja 500 euroon asti, kun ne ovat lukitussa tallelokerossa. 

 

Mitä matkavakuutus ei korvaa?

Pohjola Matkavakuutus on erinomainen turva matkustajalle ja matkatavaroille, mutta matkan aikana voi sattua myös vahinkoja, joita matkavakuutus ei korvaa. Alta löydät esimerkkejä vahingoista, joita matkavakuutus ei korvaa.

Matkavakuutus ei korvaa esimerkiksi jos

  • on kyseessä raskaus, synnytys, raskauden keskeyttäminen tai lapsettomuus tai näihin liittyvä sairaus tai komplikaatio.
  • matkan aikana alkanut sairaus tai matkan aikana sattunut tapaturma johtuu päihteiden käytöstä.
  • matka peruuntuu lentopelon takia.
  • matka peruuntuu päihteiden tai muiden huumaavien aineiden käytön takia.
  • matkalta myöhästyminen johtuu omasta huolimattomuudesta. 
  • matkalta myöhästymisen tai matkan odottamisen syynä on lakko tai konkurssi.
  • matkatavara kuluu, naarmuuntuu tai vahingoittuu. 
  • arvoesineitä varastetaan esimerkiksi autosta, teltasta tai veneestä. 
  • urheiluväline rikkoutuu sitä käytettäessä. 

Löydät matkavakuutuksen tuoteoppaasta ja vakuutusehdoista tarkemmat tiedot matkavahingoista, joita Pohjola Matkavakuutus ei korvaa.

Tällä sivulla esitellyt tuotetiedot koskevat myynnissä olevaa matkavakuutusta. Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.

Voit tarkastella oman vakuutuksesi ehtoja helposti op.fi-palvelun Omat vakuutukset -osiossa.

Siirry Omat vakuutukset -osioon