Matkavakuutuksen peruutusturva – matkan peruuntuminen sairastumisen tai tapaturman vuoksi

Joskus vahinko voi yllättää jo ennen matkaa. Pohditko, mitä tapahtuu jo maksamillesi lentolipuille, hotellille ja retkille, jos joudut perumaan matkasi esimerkiksi oman tai lähiomaisen sairauden tai tapaturman vuoksi? Matkan peruminen on ikävää, mutta edellä mainituissa tilanteissa matkavakuutuksen peruutusturva on tukenasi. Tältä sivulta löydät ohjeita ja esimerkkejä matkan peruuntumiseen ja peruutusturvaan liittyen.

Mikä on matkavakuutuksen peruutusturva? 

Matkavakuutuksen peruutusturva korvaa matkan peruuntumisesta aiheutuneita kuluja kuten esimerkiksi hotellivarauksia, lentolippuja ja etukäteen maksettuja retkiä, joita ei voi enää peruuttaa eikä matkanjärjestäjä ole velvollinen palauttamaan.  

Voit valita peruutusturvan enimmäiskorvausmäärät joustavasti sen mukaan, millaisia matkoja yleensä teet. Näin varmistat, että korvausmäärä vastaa juuri sinun tarpeitasi mahdollisessa vahinkotilanteessa. Muistathan, että matkavakuutus tulee olla voimassa vähintään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista, jotta voit saada korvausta matkan peruuntumisesta. 

Mitä kuluja matkavakuutuksen peruutusturva korvaa? 

Matkavakuutuksen peruutusturva on osa Pohjola Matkustajavakuutusta. Oli sinulla sitten matkustajavakuutuksen peruuntumisturvassa perus- tai laaja kattavuus, korvaamme sinulle etukäteen maksetun matkan peruuntumiskuluja, jos matkasi peruuntuu pakottavista syistä, kuten: 

  • sairastut äkillisesti tai loukkaannut tapaturmaisesti 
  • lähisukulaisesi sairastuu vakavasti ja odottamattomasti, joutuu vakavaan tapaturmaan tai menehtyy  
  • omaisuudellesi Suomessa tapahtuu merkittävä vahinko, ja tämän hoitaminen edellyttää sinun läsnäoloasi. 

Lisäksi matkan peruuntumisturvan laaja kattavuus korvaa etukäteen maksetun matkan peruuntumiskuluja myös esimerkiksi seuraavista syistä: 

  • joudut lomautetuksi tai työttömäksi 
  • saat kutsun kaste- tai rippijuhlaan, häihin tai kertausharjoitukseen, ja tämä ajoittuu samaan ajankohtaan hankitun matkan kanssa 
  • oikeudenkäynti, johon joudut todistajaksi, ajoittuu ostetun matkan kanssa samalle ajankohdalle 
  • osallistut hautajaisiin, jotka ovat ostetun matkan kanssa samana ajankohtana 
  • eroatte puolisosi kanssa 

Jos etsit tarkempaa tietoa siitä, miten peruutusturvan korvauspiirit eroavat peruuntumisturvan laajan - ja peruskattavuuden välillä, löydät tarkemman erittelyn matkavakuutuksen tuoteoppaasta. 

Mitä kuluja matkavakuutuksen peruutusturva ei korvaa? 

Emme korvaa tilanteissa, joissa: 

  • peruminen johtuu lentopelosta tai sairaudesta, joka on aiheutunut lääkeaineen väärinkäytöstä tai alkoholin tai huumaavan aineen käytöstä. 
  • peruuntumisen syy on ilmennyt ennen matkan varaamista ja maksamista tai peruutusturvan ottamista tai jos olet ottanut matkavakuutuksen alle kolme vuorokautta ennen matkan alkamista. 

2 esimerkkiä matkan peruuntumisesta  

Vaikka kyseessä olisi ihan tavallinen lomamatka, kannattaa mahdollisiin vahinkoihin varautua jo hyvissä ajoin ennen matkaa. Matkan peruuntumisen syyn ei tarvitse olla hengenvaarallinen, sillä lähtö voi estyä jo esimerkiksi murtuneen jalan vuoksi. 

Esimerkki 1: Olemme lähdössä Yhdysvaltoihin, mutta mieheni sairastui päivää ennen lähtöä vatsatautiin. Olemme ostaneet itse lennot sekä liput jääkiekko-otteluun. Voimmeko saada tästä korvausta? 

Olkaa ensin yhteydessä lääkäriin. Jos olette ottaneet matkavakuutuksen vähintään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista, vakuutus korvaa matkan peruuntumiskuluja. Jos lentoja ei voi perua ja olette ostaneet etukäteen liput jääkiekko-otteluun eikä lippuja voi peruuttaa, matkavakuutuksen peruutusturvasta korvataan lippujen hinnat. 

Esimerkki 2: Olen lähdössä Kreikkaan lomalle, mutta mursin jalkani ennen matkalle lähtöä. Kyseessä on pakettimatka. Korvaako matkavakuutus matkan peruuntumisesta aiheutuneita kuluja? 

Ole ensin yhteydessä lääkäriisi. Jos lääkäri toteaa, että et ole kykeneväinen lähtemään matkalle, ole yhteydessä matkatoimistoosi selvittääksesi korvaako matkatoimisto etukäteen maksettua matkaa. Jos matkatoimisto ei hyvitä maksettua matkaa, matkavakuutuksen peruutusturvasta korvataan matkan peruuntumisesta aiheutuvia kuluja. Muistathan kuitenkin, että matkavakuutus tulee olla hankittuna vähintään kolme vuorokautta ennen matkan alkamista ja ennen kuin jalka murtui. 

Pohjola Vahinkoapu ja Matkahätäpalvelu aina tukenasi  

Pohjola Vahinkoapu tarjoaa ohjeet mahdollisiin vahinkotilanteisiin ja auttaa löytämään lääkärikumppanimme ulkomailla. Jos sairastuminen tai tapaturma yllättää ulkomaanmatkallasi, Pohjola Matkahätäpalvelu on apunasi ja käytettävissäsi ympäri vuorokauden vuoden jokaisena päivänä 

Tutustu Pohjola Vahinkoapuun 

Lue lisää Matkahätäpalvelusta 

Korvaako matkavakuutus matkan keskeytymisen?  

Ulkomailla sattuu ja tapahtuu! Joskus voi käydä myös niin ikävästi, että vakava sairastuminen, tapaturma tai onnettomuus keskeyttää lomamatkasi tai esimerkiksi Suomessa omaisuudellesi tapahtuu vahinko. Ikäviin yllätyksiin voit varautua huolehtimalla siitä, että matkavakuutuksesi on ajan tasalla ja kattaa mahdollisimman laajasti myös kesken matkan aiheutuvat vahingot. Jos matkasi keskeytyy ja joudut jättämään käyttämättä matkakohteessa jo varattuja palveluita, voit saada keskeytymisturvastamme korvausta.    

Tällä sivulla esitellyt tuotetiedot koskevat myynnissä olevaa matkavakuutusta. Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.

Voit tarkastella oman vakuutuksesi ehtoja helposti op.fi-palvelun Omat vakuutukset -osiossa.

Siirry Omat vakuutukset -osioon