Kotivakuutuksen vastuuvakuutus 

Pohjola Kotivakuutukseen sisältyy aina koti- ja vastuuvakuutus, ellei toisin sovita vakuutuksen hankkimisen yhteydessä. Tutustu kotivakuutuksen hankkimisen yhteydessä saamaasi vastuuvakuutukseen tällä sivulla.

Mikä on vastuuvakuutus?  

Saatat huolimattomuudellasi aiheuttaa vahinkoa jollekin toiselle tai sinua kohtaan esittää vahingonkorvausvaatimus. Kotivakuutuksen vastuuvakuutus antaa turvaa sinulle tai samassa taloudessa vakinaisesti asuville henkilöille näiden tilanteiden varalta.  

Vastuuvakuutuksen voimassaolo riippuu kodin irtaimiston vakuutuksen voimassaolosta. Jos irtaimiston vakuutus puuttuu kokonaan tai se päättyy, ei vastuuvakuutus ole silloin voimassa. Huolehdithan siis, että vakuutusturvasi on ajan tasalla.  

Onko vastuuvakuutus tarpeellinen?  

Yksityishenkilön vastuuvakuutus on tarpeellinen silloin, jos aiheutat toiselle vahinkoa, josta olet lain mukaan korvausvastuussa. Kotivakuutus vastuuosineen on siis turva toiselle henkilölle tai hänen omaisuudelleen vahingossa aiheuttamasi vahingon varalle. Vastuuvakuutuksen omavastuu on 150 euroa. Korvauksen enimmäismäärä on puolestaan 170 000 euroa. 

Jos sinulla ei ole vastuuvakuutusta ja aiheutat huolimattomuuttasi toiselle vahinkoa, joudut maksamaan korvauksen kokonaan itse. Vastuuvakuutuksen saa niin laajaan kotivakuutukseen kuin perustason kotivakuutukseen. Pohjola Kotivakuutus sisältää vastuuvakuutuksen automaattisesti, ellet sovi toisin vakuutusta hankkiessasi.  

Yksi tärkeimmistä yrittäjän vakuutuksista on vastuuvakuutus 

Joskus yritystoiminnassa voi sattua tilanteita, joissa olet velvollinen korvaamaan toiselle osapuolelle aiheutetun vahingon. Vastuuvakuutus korvaa yrityksesi toiminnasta aiheutuneita henkilö- ja esinevahinkoja. 

Tutustu yrityksen vastuuvakuutukseen 

Tarvitsenko sijoitusasunnolleni vastuuvakuutuksen?  

Vastuuvakuutus kannattaa hankkia myös sijoitusasunnolle. Vuokranantajan vastuuvakuutuksesta korvataan toiselle aiheuttamiasi henkilö- ja esinevahinkoja, joita olet asunnon omistajana lain mukaan velvollinen korvaamaan.  

Vakuutustarve määräytyy sen mukaan, kuinka monta sijoitusasuntoa sinun ja samassa taloudessa asuvien henkilöiden omistukseen kuuluu. Jos oma asuntosi on vakuutettu Pohjola Kotivakuutuksella, kattaa sen vastuuvakuutus lisäksi yhden omistamasi sijoitusasunnon. Tässä tapauksessa erillistä vuokranantajan vastuuvakuutusta ei tarvita sijoitusasunnollesi.  

Omistatko useamman kuin yhden sijoitusasunnon? Tällöin tarvitset jokaiselle sijoitusasunnollesi oman erillisen vuokranantajan vastuuvakuutuksen. 

Lue lisää sijoitusasunnon vakuuttamisesta 

Mitä vastuuvakuutus korvaa?  

Kotivakuutuksen vastuuvakuutus korvaa, kun sinä vakuutuksenottajana tai kanssasi samassa taloudessa vakinaisesti asuva henkilö vahingossa aiheuttaa vahingon muille henkilöille tai heidän omaisuudelleen. 

Vastuuvakuutuksesta maksettavan korvauksen edellytyksenä on, että olet lain mukaan tehdystä vahingosta korvausvelvollinen ja et ole aiheuttanut vahinkoa tahallasi tai törkeän huolimattomuuden seurauksena. Vastuuvakuutus korvaa kuitenkin alle 12-vuotiaan lapsesi aiheuttamia vahinkoja, vaikka lapsi olisi aiheuttanut vahingon tahallaan.  

Vastuuvakuutus voi korvata esimerkiksi, kun:  

 • pudotat kädestäsi arvokkaan lasiesineen kaupassa ja lasiesine vaurioituu.  
 • kaadat vahingossa ystävälläsi vieraillessasi kallisarvoisen kotiteatterijärjestelmän. 
 • lapsesi naarmuttaa naapurin pysäköityä autoa polkupyörällään. 
 • lapsesi pudottaa naapurissa kyläillessään naapurin tietokoneen.  
 • ohikulkija liukastuu vakuuttamasi asuintalon jalkakäytävällä aiheuttaen hänelle sairaanhoitokuluja. 
 • koirasi puree ohikulkijaa aiheuttaen hänelle lääkärikuluja. 
 • aiheutat vahingossa vesivahingon kerrostalon asukkaana, jolloin vastuuvakuutus voi korvata taloyhtiön rakenteille aiheutuneita vahinkoja 

Mitä vastuuvakuutus ei korvaa?  

Kotivakuutuksen vastuuvakuutus korvaa laajasti erilaisia vahinkoja, mutta ihan kaikkea sekään ei korvaa. Vastuuvakuutus ei korvaa, kun esimerkiksi 

 • vahinko on aiheutettu tahallaan tai törkeän huolimattomuuden seurauksena. 
 • vahinko aiheutuu vakuutuksenottajalle tai vakuutuksenottajan perheenjäsenelle. 
 • vahinko aiheutetaan lainaamallesi tai perheenjäsenesi lainaamalle esineelle tai ajoneuvolle. 
 • vahinko on aiheutettu moottoriajoneuvolla liikenteessä, rekisteröitävällä vesikulkuneuvolla tai yli 5,5m pituisella purjeveneellä. 

Kotivakuutuksen vastuuvakuutuksen hinta 

Kotivakuutuksen hintaan sisältyvät automaattisesti Pohjolan koti- ja vastuuvakuutus. Kotivakuutuksen hinta puolestaan määräytyy omien tietojesi, vakuutettavan asunnon, valitsemiesi turvien ja omavastuun mukaan. Voit vertailla helposti verkkokaupassamme, miten esimerkiksi erilaiset turvat, enimmäiskorvausmäärä ja omavastuun suuruus vaikuttavat vakuutuksen hintaan.  

Laske hinta ja osta Pohjola Kotivakuutus 

Missä vastuuvakuutus on voimassa?  

Kotivakuutuksen vastuuvakuutus on voimassa Pohjoismaissa. Jos matkustat Pohjoismaiden ulkopuolella, kannattaa turvaksi hankkia Pohjola Matkatavaravakuutus. Matkatavaravakuutukseemme sisältyy matkavastuu- ja matkaoikeusturva. 

Tutustu Pohjola Matkatavaravakuutukseen  

Sattuiko vahinko? Näin vastuuvakuutus auttaa  

Kun aiheutat vahingon muulle henkilölle tai hänen omaisuudelleen, selvitämme puolestasi korvausvelvollisuutesi. Kun vahinko on sattunut, tee heti vahinkoilmoitus vastuuvakuutuksesta sen sijaan, että sopisit asian itse.  

Vahinkoilmoitukseen tulee kirjoittaa mahdollisimman tarkka kuvaus vahinkotapahtumasta sekä ilmoittaa oma kantasi korvausvelvollisuuteen ja suostumus korvauksen maksamiseen. Ilmoituksessa tulee myös tuoda ilmi vahingonkärsijän nimi ja yhteystiedot, jotta voimme pyytää myös häneltä tarvittaessa lisäselvitystä vahingon käsittelyä varten. 

Ilmoita vahingosta op.fi-palvelussa 

Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus 

Kotivakuutus sisältää aina automaattisesti myös oikeusturvavakuutuksen, ellei toisin olla sovittu vakuutuksen hankkimisen yhteydessä. Oikeusturvavakuutuksesta korvataan oikeudenkäynti- ja asianajokuluja. 

Tutustu tarkemmin oikeusturvavakuutukseen 

Tällä sivulla esitellyt tuotetiedot koskevat myynnissä olevaa Omakoti-vakuutusta. Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.

Voit tarkastella oman kotivakuutuksesi ehtoja helposti op.fi-palvelun Omat vakuutukset -osiossa.

Siirry Omat vakuutukset -osioon