Vad ersätter en försäkring för sällskapsdjur?

Pohjola Hundförsäkring och Pohjola Kattförsäkring ersätter veterinärkostnader, ansvarsskador som sällskapsdjuret förorsakat och i värsta fall förlust av sällskapsdjuret. Läs våra exempel på ersättningssituationer i försäkringarna för sällskapsdjur och se vad försäkringen ersätter och vilka skador som förblir på ägarens ansvar.

Så här ersätter en försäkring för sällskapsdju

Nedan hittar du exempel på fiktiva ersättningssituationer i Pohjola Hundförsäkring och Pohjola Kattförsäkring. Vi beskriver ersättningssituationen och berättar om försäkringen i regel ersätter den skada som inträffat. Det är skäl att notera att alla skadesituationer dock handläggs fall för fall, och därför kan en skadas ersättningsgillhet variera beroende på typ av skadesituation.

 

Ersätter försäkringen för sällskapsdjur: Öroninflammation hos hund

Katrin tillbringar en lugn höstkväll hemma med sin kära hund Diego. Under kvällen lägger Katrin märke till hur Diego, som busar på golvet, av någon anledning skakar på huvudet och gnider öronen mot soffhörnet i vardagsrummet. Katrin lyfter upp Diego i knät för en närmare granskning och märker att huden inuti hundens ytteröron är röd. Katrin bokar tid för Diego hos distansveterinären FirstVet, som konstaterar att Diego sannolikt har en öroninflammation i båda öronen. Den här gången går det inte att behandla inflammationen med huskurer, och de bokar en tid på veterinärmottagningen för Diego. Veterinären rengör öronen och skriver ut medicin åt Diego för att få bukt med öroninflammationen.

Avgörande: Hundens vårdkostnadsförsäkring, som Katrin valt som en del av Pohjola Hundförsäkring, ersätter kostnaderna för öroninflammationen. 

Vårdkostnadsförsäkringen ersätter kostnader som anknyter till hundens eller kattens hälsovård utan en övre åldersgräns. Kostnader som anknyter till hälsovård är veterinärundersökningar och -behandlingar samt receptbelagda läkemedel som veterinären ordinerat för behandling av sjukdomen. Du kan välja 1 000 euro, 2 000 euro eller 3 000 euro som maximiersättning i vårdkostnadsförsäkringen. Från ersättningen ur vårdkostnadsförsäkringen avdras den valda självrisken.  

Bra att veta

När din hund eller katt har Pohjola Försäkrings Hund- eller Kattförsäkring som innefattar en vårdkostnadsförsäkring får du tillgång till ett obegränsat antal FirstVet-distanskonsultationer för varje djur som du försäkrat. Förmånen gäller tills vidare

Om sällskapsdjurets hälsotillstånd kräver ett besök på en djurklinik, rekommenderar vi att du anlitar våra djurklinikpartner. När du besöker vår partner, sköter partnern också skadeanmälan för din räkning, och du kan koncentrera dig på ditt sällskapsdjurs hälsa. Du hittar vår närmaste djurklinikpartner via Pohjola Skadehjälpen.

 

Ersätter försäkringen för sällskapsdjur: En försvunnen katt

Familjen Hanssons raskatt Randis är van vid att gå omkring fritt i villaområdet och alltid återvända hem efter eget tycke. En sommarkväll kommer katten dock inte hem. Familjen väntar på att katten ska komma tillbaka, men efter några dagar kommer de till den trista insikten att Randis kanske inte kommer hem. Katten är försvunnen. Familjen gör en anmälan till polisen om den försvunna katten, men Randis är borta ännu en månad senare.

Avgörande: Djurförsäkringsskyddet, som familjen Hansson har inkluderat i Pohjola Kattförsäkring, ersätter kattens försvinnande. 

Djurförsäkringen kan beviljas hundar och raskatter. Skyddet ersätter om en raskatt eller hund dör, försvinner eller blir stulen upp till 10 års ålder, om djuret inte hittas inom en månad. Djurförsäkringen ersätter också om man blir tvungen att avliva djuret på grund av starka och ständiga smärtor.

Bra att veta

Om ett sällskapsdjur försvunnit eller blivit stulet, ska detta alltid omedelbart anmälas till polisen. En kopia av anmälan som gjorts till polisen bifogas till skadeanmälan om försvinnande eller stöld. 

 

Ersätter försäkringen för sällskapsdjur: Skada på hundens tass

Olivia är på sin sedvanliga löprunda sent på kvällen med sin hund Eddie. Duon har bra fart på ett välbekant motionsspår, tills Eddie plötsligt gnäller till. Olivia stannar upp och tar en titt på hunden, vars tass ömmar. I gatlampans ljus ser Olivia att Eddie fått ett sår i tassen. Till sin förskräckelse märker Olivia att skärvor efter en glasflaska glimmar i motionsspåret, och att dessa uppenbarligen har orsakat skadan i tassen. Olivia tar Eddie till närmaste djurklinik, där tassen förbinds och behandlas framgångsrikt. Eddie ordineras medicinering, och redan efter en vecka återvänder hunden till motionsspåret.

Avgörande: Hundens vårdkostnadsförsäkring, som Olivia valt som en del av Pohjola Hundförsäkring, ersätter skadan hos hunden.

Vårdkostnadsförsäkringen ersätter kostnader som anknyter till hundens och kattens hälsovård utan en övre åldersgräns. Kostnader som anknyter till hälsovård är veterinärundersökningar och -behandlingar samt receptbelagda läkemedel som veterinären ordinerat för behandling av skadan. Du kan välja 1 000 euro, 2 000 euro eller 3 000 euro som maximiersättning i vårdkostnadsförsäkringen. Från ersättningen ur vårdkostnadsförsäkringen avdras den valda självrisken. 

Bra att veta

När din hund eller katt har Pohjola Försäkrings Hund- eller Kattförsäkring som innefattar en vårdkostnadsförsäkring får du tillgång till ett obegränsat antal FirstVet-distanskonsultationer för varje djur som du försäkrat. Förmånen gäller tills vidare.

Om sällskapsdjurets hälsotillstånd kräver ett besök på en djurklinik, rekommenderar vi att du anlitar våra djurklinikpartner. När du besöker vår partner, sköter partnern också skadeanmälan för din räkning, och du kan koncentrera dig på ditt sällskapsdjurs hälsa. Du hittar vår närmaste djurklinikpartner via Pohjola Skadehjälpen.

 

Ersätter försäkringen för sällskapsdjur: Hunden skadar någon annans egendom

Sam går ut i det friska höstvädret för att rasta sin hund Justus. Medan Sam traskar längs sin välbekanta, svagt trafikerade hemgata beslutar han att släppa Justus från kopplet, för att hunden ska kunna gå omkring och nosa längs den bekanta gatan lite friare. Lite väl optimistiskt följer Sam med hur Justus går omkring på gatan, när hunden plötsligt verkar ha uppmärksammat en bil som står på grannens gård. Sam hinner bara se skymten av grannens katt som kryper under bilen, när Justus redan i full fart springer mot bilen. Hunden hoppar över bilens motorhuv efter katten, och bilen skråmas. Katten kommer undan och Sam kan koppla fast hunden. Grannens bil har dock redan skadats.

Avgörande: Djuransvarsförsäkringen, som Sam har valt som en del av Pohjola Hundförsäkring, ersätter skadan.

Djuransvarsförsäkringen gäller i försäkringen för hundar och katter upp till att djuret är 10 år gammalt. Djuransvarsförsäkringen förutsätter att du också valt djurförsäkringsskyddet i försäkringen. Ansvarsförsäkringen ersätter person- och sakskador som det försäkrade djuret förorsakat utomstående och för vilka du enligt lag är ersättningsskyldig. Maximiersättningsbeloppet är högst 85 000 euro och självrisken vid ersättning är 150 euro.

Bra att veta

En skada som ditt sällskapsdjur förorsakar utomstående kan förutom med djuransvarsförsäkringen även ersättas med ansvarsförsäkringen i din hemförsäkring, när du enligt lag är skyldig att ersätta skadan. Om du alltså har en Pohjola Hemförsäkring och ditt sällskapsdjur förorsakar en skada på en annan persons egendom, kan du också ansöka om ersättning ur ansvarsförsäkringen i din hemförsäkring. I ansvarsförsäkringen finns ingen slutålder som i djuransvarsförsäkringen. 

Koiravakuutus on kunnossa ja lemmikkisi voi nukkua leppoisasti
GRATISFÖRMÅN
Försäkring för hund
GRATISFÖRMÅN
Försäkring för katt
Egnahemshus