Skadesituationer som kan överraska resenären

Det kan hända både ett och annat på en resa! Känner du till vad som kan överraska resenären? Är din resa tryggad?

Många av oss försäkrar hemmet, sig själva och bilen, men inte nödvändigtvis en resa som har krävt mycket tid och pengar. Det är få av oss som inför en resa funderar på vad som kan hända eller ske av misstag. Det lönar sig inte att lägga ner allt för mycket energi på att oroa sig på förhand, men de lönar sig att gardera sig mot skador också på en alldeles vanlig semesterresa. Överraskande kostnader för sjukvård eller en försenad resväska tär på reskassan, som det skulle vara trevligare att använda till den välförtjänta semestern.

Fem skadesituationer som kan överraska resenären

1. Passet är plånboken blir stulna eller en väska försvinner under resan

Blev din plånbok stulen på din första resa till Spanien? Du reste till Bangkok, men din väska åkte till Boston. På grund av striktare säkerhetsanvisningar är det numera allt fler personer som hanterar din resväska utomlands och risken för att en väska sänds till fel plats ökar.  För att kunna fortsätta semestern behöver du pengar till köp av nödvändighetsartiklar och kläder.

2. Olycksfall under resa

Var får du snabbt hjälp om du hyr en bil i Italien och råkar ut för en kollision på en smal bergsväg? Om du råkar ut för ett allvarligt olycksfall och det inte finns tillräckliga hälsovårdstjänster i närheten, behöver du hjälp med att ordna och betala hemtransporten. Du behöver inte vara på en äventyrsresa för att råka ut för en olycka.

3. Avbeställd resa på grund av sjukdom

En skada kan inträffa överraskande redan före resan. Om du blir tvungen att avbeställa en resa på grund av att du eller en nära anhörig insjuknar, vad händer med de utfärder, hotellbokningar och flygbiljetter som du redan har betalat? En sjukdom behöver inte vara livsfarlig, för redan ett brutet ben kan hindra din avresa.

4. Sjukdom eller olycksfall utomlands

Du brände du dig i solen? Åt du för många exotiska delikatesser? Steg du på en sjöborre?  Fick ditt barn en öroninflammation vid hotellets bassäng? Om du blir sjuk under semestern är det viktigt att du snabbt hittar en läkare som talar engelska och att du förbereder dig på att betala vårdkostnaderna redan på ort och ställe. Lokala vårdkostnader kan vara överraskande höga.

5. Avbrott av resa på grund av händelser i hemlandet

Semestern kan avbrytas av en tråkig händelse i Finland. En nära anhörig kan insjukna allvarligt eller din bil kan bli stulen, och då vill du säkert inte fortsätta din semester, utan kommer hem.