Ruskeatakkinen miesoletettu ajaa autoa sateessa

Avbetalning för bilaffär mellan privatpersoner

Köp en bil av en privat säljare behändigt på avbetalning. Avbetalning är tillgänglig för alla bankers kunder.

Ett säkert och behändigt sätt att köpa en bil av en privatperson

Undvik onödiga komplikationer. Sköt konditionsgranskningen av bilen, pappersarbetet, finansieringen, registreringen och försäkringarna på en och samma gång.

En expert inspekterar bilen

Du får säker information om skicket på bilen som du tänker köpa. Opartiska experter inspekterar bilen och hjälper dig med att göra upp affären.

Preliminär finansieringsoffert på nätet

Fyll i ansökan på nätet så får du en preliminär finansieringsoffert genast eller senast inom två bankdagar. Avbetalning är tillgänglig för alla bankers kunder.

Ett tryggt val vid köp av en privatperson

Avbetalning är ett bekymmersfritt och tryggt alternativ när du köper en bil av en privatperson. Skicket på bilen i fråga inspekteras av A-Katsastus i samband med affären. Vid samma besök sköts även andra pappersärenden: köpebrev, försäkringar och registrering.

Vid avbetalning utgör bilen säkerhet för finansieringen, så du behöver inte någon separat säkerhet för lånet. OP förblir ägare till bilen tills den sista delbetalningen är gjord – på samma sätt som vid avbetalning i en bilaffär.

När du väljer en bilfinansiering från OP vet du vad du köper. En opartisk expert från A-Katsastus inspekterar bilen som du vill köpa. Du får en tydlig rapport om bilens skick.

Så här ansöker du om finansiering

 1. Finansieringsansökan

  Ansök om en preliminär finansieringsoffert i tjänsten Auton ostajan apuri när du har hittat en bil som du vill köpa.

  Obs! På avbetalning kan du endast skaffa en bil som säljaren äger. Du kan inte skaffa en bil som ett finansieringsbolag äger på avbetalning. Kontrollera äganderätten till bilen av säljaren innan du gör upp affären.

 2. Konditionsgranskning och affär

  Boka tid för affären hos A-Katsastus på webbplatsen a-katsastus.fi/tidsbokning vid en tidpunkt som passar dig och bilens säljare. När du bokar tid ska du välja Finansieringsinspektion. Affären, pappersarbetet, registreringen och försäkringarna sköts alla vid samma inspektion.

Minneslista för affären

 • För affären behövs bildförsedda identitetshandlingar av bilens köpare och säljare. För undvikande av oegentligheter ska bilens samtliga ägare vara närvarande vid affären (en fullmakt duger inte vid affären).
 • Bilens köpare ska förete ett giltigt körkort.
 • Det är skäl för bilens köpare att ta med sina bankkoder och åtkomst till nätbanken för betalning av en eventuell handpenning.
 • Det är skäl för bilens säljare att ta med sina bankkoder för att kunna skapa ett certifikat.
 • Vi rekommenderar att du läser köpebrevet innan du gör upp affären.
 • Mer information från vanliga frågor.

Något att fråga?

Våra experter på bilfinansiering står till din tjänst på telefon 010 252 5843.

 

Finansiering beviljas av OP Företagsbanken Abp. Konditionsgranskningen utförs av A-Katsastus Oy.

Frågor och svar

Frågor av bilköparen

Vem kan ansöka om avbetalningsfinansiering av OP?
Du kan ansöka om avbetalningsfinansiering från OP oberoende av i vilken bank du är kund. Bilens köpare ska dessutom ha ett giltigt körkort.

För vilken typ av bil som en privatperson säljer kan man ansöka om avbetalningsfinansiering från OP?
Man kan ansöka om avbetalningsfinansiering från OP för en bil som man köper av en privatperson förutsatt att bilen får godkänt vid en finansieringsgranskning och inte ägs av ett finansieringsbolag. En finansieringsgranskning görs, eftersom bilen utgör säkerhet för avbetalningsfinansieringen. Finansiering kan fås för en bil som är högst 14 år gammal.

Varför lönar det sig att göra en finansieringsinspektion av en bil som man köper av en privatperson?
Konsumentskyddslagen tryggar inte köparen vid en affär mellan två privatpersoner såsom vid köp i en bilaffär. Om det uppstår fel på bilen efter affären, kan det vara komplicerat och besvärligt att utreda saken.

Vid en affär mellan privatpersoner får vardera parten tilläggsskydd, om utomstående experter inspekterar bilens skick.

Vad är det skäl att beakta vid provkörning av bilen?
Det är alltid skäl att provköra en bil som ska köpas innan affären görs upp. När du köper en bil av en privat säljare med avbetalningsfinansiering från OP, rekommenderar vi att du provkör bilen innan du gör upp affären. Du kan då redan före finansieringsinspektionen av bilen försäkra dig om, att bilen som du tänkt köpa är i skick och motsvarar dina behov.

Det lönar sig att provköra bilen med radion avstängd. Lyssna på hur bilens motor låter vid olika hastigheter. Pröva att bromsarna och växlarna fungerar som de ska. Kontrollera också signalljusen och kolla att alla elanordningar är i skick.

Varför finansiera en bilaffär med avbetalning från OP?
Avbetalning är ett smart finansieringsalternativ vid en bilaffär mellan privatpersoner. Bilen som ska köpas genomgår en inspektion och en utomstående expert hjälper till med pappersarbetet i anslutning till affären, såsom registrering och nödvändiga försäkringar. Dessutom känner du exakt till storleken på delbetalningen i förväg – delbetalningen förblir oförändrad under hela avtalsperioden.

Med avbetalningsfinansiering kan du också samla värdefull OP-bonus med vilken du kan betala bland annat försäkringspremier.

Frågor och svar

Till säljaren

Varför ska bilen som jag säljer genomgå en finansieringsinspektion?
Ett villkor för avbetalningsfinansiering är en finansieringsinspektion av bilen, eftersom bilen fungerar som säkerhet för finansieringen.

Får jag hela köpesumman genast, om jag säljer bilen på avbetalning?
Köparen betalar den avtalade handpenningen för bilen i samband med affären, antingen kontant eller som girering, och du får resten av köpesumman som en engångsbetalning från OP Företagsbanken Abp.

Min bil har flera ägare. Vad ska jag beakta om jag vill sälja den på avbetalning?
Alla ägare till bilen ska vara på plats hos A-Katsastus när affären görs upp. För undvikande av oegentligheter räcker det inte med en fullmakt av ägarna.

Bilen som jag tänker sälja ägs av ett finansieringsbolag. Kan köparen köpa den med avbetalningsfinansiering?
OP beviljar inte avbetalningsfinansiering för bilar som ägs av ett finansieringsbolag. Köparen kan emellertid ansöka om specialkredit utan säkerhet eller banklån med säkerhet hos OP för bilaffären.

Vad ska jag beakta när jag överlåter bilen för provkörning?
Innan du överlåter bilen för provkörning är det skäl att försäkra sig om att den som provkör har ett giltigt körkort. Det är också bra att be om pant för den tid provkörningen varar.