Mies ruutupaidassa

Ulkopuoliset palveluntarjoajat - uusia palveluita tiliesi hallinnointiin ja maksujen suorittamiseen

Maksupalvelulain muutosten myötä (PSD2-direktiivi) voit tarkastella tilitietojasi ja suorittaa maksuja myös muissa, kuin oman pankkisi palveluissa.

Mitä ovat ulkopuoliset palveluntarjoajat?

Ulkopuoliset palveluntarjoajat voivat tarjota uusia palveluita esimerkiksi tiliesi hallinnointiin ja maksujen suorittamiseen perinteisten pankkien rinnalla. Tämän mahdollistaa uusi maksupalvelulaki, joka velvoittaa pankit avaamaan tili- ja maksurajapinnat ulkopuolisille palveluntarjoajille.

Ulkopuoliset palveluntarjoajat voivat käyttää OP:n tili- ja maksurajapintoja, mikäli heille on Finanssivalvonnan myöntämä lupa. Uudet maksupalvelulain mukaiset toimijat ovat Finanssivalvonnan valvottavia. Kuka tahansa ei siis pysty tarjoamaan tilitieto- ja maksupalveluita.

Voit omalla valtuutuksellasi tarkastella tilitietojasi ja suorittaa maksuja myös muiden kuin oman pankkisi palveluissa.

Ulkopuolisten palveluntarjoajien valtuuttaminen ja vahva tunnistautuminen

Päätös uusien palveluiden käytöstä on aina sinun. Ainoastaan palveluntarjoajat, joilla on toiminnalleen Finanssivalvonnan myöntämä toimilupa, pääsevät valtuutuksellasi tilitietoihisi tai voivat käynnistää maksuja. Valtuutuksen annat aina vahvasti tunnistautuneena. Tietojasi ei siis automaattisesti luovuteta ulkopuolisille toimijoille. Ainoastaan, jos teet sopimuksen palvelun käytöstä palveluntarjoajan kanssa.

Uusi maksupalvelulaki vaatii vahvaa tunnistautumista käytettäessä tilitieto- ja maksupalveluita – myös pankin omissa palveluissa.

Kirjaudut ulkopuolisen palveluntarjoajan palveluun sen palvelun omilla tunnuksillasi. Itse valtuutus tilitietojen näyttämiseen ja maksujen suorittamiseen tehdään OP:n palveluissa OP:n tunnuksillasi, jonne palvelu ohjaa käyttäjän. OP:n tunnuksia ei siis edelleenkään saa paljastaa tai luovuttaa toisen käyttöön.

Yrityskäyttäjänä tarvitset lisäksi yrityksen antaman lisäkäyttöoikeuden tiliin, jotta voit valtuuttaa tilin käytön ulkopuoliselle palveluntarjoajalle.

Tästä lisäkäyttöoikeudesta tulee sopia tilipankin kanssa, jolloin tieto lisätään tilisopimuksen käyttöoikeustietoihin.