Edunvalvontavaltakirja on asiakirja, jolla henkilö voi itse ennakolta määrätä, kuka hänen asioitaan hoitaa siinä ti-lanteessa, että hän itse tulee sairauden tai heikentyneen terveydentilan vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan. Edunvalvontavaltuutuksella valtuutettu henkilö voidaan oikeuttaa edustamaan valtuutuksen antajaa tämän omaisuutta koskevissa asioissa ja henkilökohtaisissa asioissa. Valtakirjan voi tehdä 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka kykenee ymmärtämään valtakirjan merkityksen.
Valtuuttaja määrää valtakirjassa ainakin yhden valtuutetun hoitamaan asioitaan. Lisäksi on mahdollista määrätä myös toissijaisia valtuutettuja ja varavaltuutettuja. Valtuutettuna voi toimia yhtä hyvin sukulainen kuin kuka tahansa muukin läheinen henkilö. Sukulaiset tai läheiset henkilöt voivat kuitenkin olla esteellisiä toimimaan valtakirjan nojalla tietyissä tilanteissa. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi:
- kuolinpesän asioissa valtuuttajan edustaminen, jos valtuutettu on myös itse kuolinpesän osakas
- lahjoituksen tekeminen valtuutetun omille lapsille tai sisarustensa lapsille, vaikka valtakirjassa olisikin määräys lahjojen antamisesta esimerkiksi lapsenlapsille
- luopuminen lesken puolesta hallintaoikeudesta puolisoiden yhteisenä kotina käyttämään asuntoon, jos valtuutettu on myös ensiksi kuolleen puolison kuolinpesän osakas.
Mieti sen vuoksi jo etukäteen mahdollinen esteetön varavaltuutettu. Esteettömän varavaltuutetun tulee lähtö-kohtaisesti olla joku muu henkilö kuin sukulainen tai sukulaisen puoliso. Esteetön varavaltuutettu ei ole välttämätön, mutta hänet määräämällä voit varmistaa, että valtakirjaa voidaan käyttää myös edellä mainittujen esimerkkien kaltaisissa tilanteissa.
Neuvottelua varten tarvitset valtuutettavien henkilöiden (varsinainen valtuutettu, mahdolliset toissijaiset valtuutetut, varavaltuutetut ja esteettömät varavaltuutetut) koko nimet ja henkilötunnukset. Tarvitsemme myös tiedon siitä, onko sinulla omistuksessasi kiinteää omaisuutta. Lisäksi kannattaa pohtia onko suunnitelmissa sellaisia lahjoituksia tai ennakkoperintöjä, jotka olisi syytä huomioida valtakirjassa.
Keskustele valtuutettavien henkilöiden kanssa asiasta jo ennen neuvottelua. Valtuutettavien henkilöiden ei tarvitse olla neuvottelussa läsnä.
Asiakirjan laadinnasta veloitetaan voimassaolevan hinnaston mukainen palkkio. Mikäli neuvottelussa päädytään siihen, ettei asiakirjojen laatiminen ole tarpeellista tai ajankohtaista, laskutetaan tapaaminen käytetyn työajan perusteella voimassaolevan tuntihinnan mukaisesti.