Tuotto-osuus

Tuotto-osuus

Omistaja-asiakkaana voit sijoittaa pankkiisi ja saada sijoituksellesi kilpailukykyisen koron.

Tuotto-osuus on sijoitus oman osuuspankkisi pääomaan. Sijoittamalla Tuotto-osuuteen vahvistat pankkisi vakavaraisuutta ja tuet paikallista yritystoimintaa. Tavoitteemme on maksaa sinulle mahdollisimman hyvää korkoa.

Voitonjakopolitiikan mukainen tuottotavoite vuodelle 2024 on 5,5 prosenttia. Tuottotavoite vahvistetaan vuosittain. Vuoden 2023 tuottotavoite oli 4,5 prosenttia.

Mikä on Tuotto-osuus?

 1. Tuotto-osuus on osuuskuntalain mukainen oman pääoman ehtoinen sijoitus omaan osuuspankkiisi. Se vahvistaa pankin vakavaraisuutta ja tarjoaa sinulle mahdollisuuden hyötyä pankkisi menestyksestä.
 2. Tuotto-osuudelle tavoitellaan vuosittain mahdollisimman hyvää ja kilpailukykyistä korkoa. Kunkin kalenterivuoden korosta päätetään jälkikäteen edustajiston tai osuuskunnan kokouksessa.
 3. Tuotto-osuuden minimisijoitus on 100 euroa ja enimmäissijoitus osuuspankkikohtainen.
 4. Sijoittaessa kannattaa varautua vähintään kolmen vuoden sijoitusaikaan.
 5. Sijoitus Tuotto-osuuteen ei ole talletus eikä sillä ole talletussuojaa.

Miten voin sijoittaa Tuotto-osuuteen?

 1. Osuuspankin omistaja-asiakkaana voit sijoittaa oman pankkisi Tuotto-osuuteen sen merkintäaikana. Se on aikaväli, jolloin voit ostaa Tuotto-osuuksia. Huomioithan, että merkintäajat ovat osuuspankkikohtaisia. Löydät tiedot anneista ja merkintäajoista sivun lopusta.
 2. Merkinnän voit tehdä osuuspankissasi, varaamalla ajan neuvotteluun tai soittamalla OP 0100 0500 (ma-pe 8-16, pvm/mpm) puhelinpalveluun.
 3. Yritys- ja yhteisöasiakkaiden mahdollisuus liittyä omistaja-asiakkaaksi ja sijoittaa Tuotto-osuuteen on osuuspankkikohtainen.

Mitä huomioida sijoittaessasi Tuotto-osuuteen?

 1. Tuotto-osuuksien edellisen vuoden korot maksetaan seuraavan vuoden kesäkuun ensimmäisenä arkipäivänä maksuedellytysten täyttyessä. Tuotto-osuudelle pyritään maksamaan tuottotavoitteen mukainen korko, mutta korkoa ei voi taata. Tuottotavoitteen perusteella ei voi muodostaa luotettavia oletuksia tulevasta tuottokehityksestä.
 2. Koron maksaminen ja sen määrä riippuvat aina pankin toiminnan tuloksellisuudesta. Korosta päätetään vuosittain jälkikäteen edustajiston tai osuuskunnan kokouksessa.
 3. Tuotto-osuuden korko maksetaan pankin osuuskuntalain mukaisesta voitonjakokelpoisesta ylijäämästä, mitä ei välttämättä joka vuosi synny. On myös mahdollista, että osuuspankille jää jakokelpoista ylijäämää enemmän kuin Tuotto-osuuksille maksetaan korkoa.
 4. Tuotto-osuutta verotetaan kevyemmin kuin useimpia muita sijoituksia. Sen korko on henkilöverotuksessa pääomatuloa. Verotus määräytyy kunkin asiakkaan yksilöllisten olosuhteiden mukaan ja voi tulevaisuudessa muuttua. Tuottotavoitteessa ei ole huomioitu veroja tai muita kuluja.
 5. Yritykset ja yhteisöt voivat tarkistaa verotuskäytännön vero.fi:stä.
 6. Tuotto-osuudesta voit luopua irtisanomalla osuuden. Takaisinmaksuaika on 12 kuukautta irtisanomisvuoden päättymisestä. Jos irtisanot osuutesi 1.1.2023, palautuu osuutesi arvo tilillesi tammikuun ensimmäisenä arkipäivänä vuonna 2025.
 7. Tuotto-osuudella ei ole pääomaturvaa ja sen takaisinmaksamiseen sisältyy ehtoja. Sijoitetun pääoman voi menettää osittain tai kokonaan. Tuotto-osuuksien pääoma voidaan käyttää pankin tai OP Ryhmän keskusyhteisön ja sen jäsenpankkien tappioiden kattamiseen. Pankilla on myös sääntöihin perustuva oikeus kieltäytyä osuuksien palauttamisesta.
 8. Jos Tuotto-osuuksia ei voida palauttaa kokonaisuudessaan, osuuspankilla on sääntöjen mukaan mahdollisuus jälkipalautukseen vielä viiden seuraavan tilikauden ajan, jonka jälkeen oikeus jälkipalautukseen päättyy.
 9. Tuotto-osuutta ei voi vapaasti luovuttaa eteenpäin. Se voidaan siirtää vain oman osuuspankin toiselle omistaja-asiakkaalle. Tuotto-osuuksilla ei ole jälkimarkkinoita.
 10. Tuotto-osuudet eivät kerrytä OP-bonuksia.

Varatessasi ajan neuvotteluun, valitse aiheeksi sijoittaminen. Näin pääset suoraan oikealle asiantuntijalle.

Tutustu Tuotto-osuusanteihin ja merkintäaikoihin

Tuotto-osuuden tarjoaa osuuspankki.