Oikeusturvavakuutus

Pohjola Kotivakuutukseen kuuluu aina oikeusturvavakuutus, ellei toisin sovita vakuutuksen hankkimisen yhteydessä. Lue lisää kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tältä sivulta.

Mikä on kotivakuutuksen oikeusturvavakuutus? 

Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksen avulla varaudut asianajo- ja oikeudenkäyntikustannuksiin mahdollisissa yksityiselämään liittyvissä riita-, rikos- ja hakemusasioissasi. Tyypillinen esimerkki korvattavasta tapauksesta voi olla esimerkiksi asuntokauppaan liittyvä riita. 

Oikeusturvavakuutuksen voimassaolo riippuu kodin irtaimiston vakuutuksen voimassaolosta. Jos irtaimiston vakuutus puuttuu kokonaan tai se päättyy, oikeusturvavakuutus ei silloin ole voimassa. On tärkeää siis huolehtia, että vakuutusturvasi on ajan tasalla. 

Mihin oikeusturvavakuutusta tarvitaan? 

Saatat tarvita oikeudellista apua, jos tahtomattasi joudut tilanteeseen, jossa sinun pidettävä kiinni oikeuksistasi. Oikeusturvavakuutus on siis turva asianajo- ja oikeudenkäyntikulujen varalle. Siksi kannattaa huolehtia, että kotitaloudellasi on aina voimassa kotivakuutus, joka sisältää myös oikeusturvavakuutuksen. 

Olipa kotisi turvana sitten laaja kotivakuutus tai perustason kotivakuutus, Pohjola Kotivakuutus sisältää aina oikeusturvavakuutuksen ja vastuuvakuutuksen, ellet ole halunnut jättää sitä erikseen pois. 

Mitä oikeusturvavakuutus korvaa?  

Oikeusturvavakuutuksesta korvataan yksityiselämän riita-, rikos- ja hakemusasioissa käyttämäsi lakimiesavun asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja. 

Oikeusturvavakuutuksesta voi hakea korvausta esimerkiksi seuraavissa riita- ja rikostilanteissa: 

  • asuntokauppariidat 
  • oman asunnon tai kesämökin remontoimiseen liittyvät riidat 
  • kiinteistön omistamiseen liittyvät asiat, kuten esim. rajariidat ja vesijättömaan lunastusriidat 
  • olet asianomistajana rikosjutussa (esim. pahoinpitelyt, koskemattomuuteen liittyvät asiat, kunnianloukkaukset, varkaudet). 

Oikeusturvavakuutuksen omavastuu on 15 % aiheutuneista oikeudenkäyntikuluista, kuitenkin vähintään 200 €. Asianajo- ja oikeudenkäyntikulujen korvausten enimmäismäärä eli oikeusturvavakuutuksen vakuutusmäärä on 14 000 euroa kutakin vahinkoa kohden. Ennen oikeuskäsittelyä sekä asiassa, joka ratkaistaan ilman oikeudenkäyntiä, oikeusturvavakuutuksen vakuutusmäärästä on käytettävissä enintään 50 %.  

Mitä oikeusturvavakuutus ei korvaa?  

Oikeusturvavakuutuksesta ei esimerkiksi korvata kuluja asiassa: 

  • joka koskee avioeroa, avioeroon tai yhteiselämän tai parisuhteen lopettamiseen tai avioliitonomaisen yhteiselämän päättämiseen liittyviä varallisuusriitoja tai muita vaatimuksia 
  • joka liittyy lasten huoltoon, elatukseen, tapaamisoikeuteen tai asumiseen 
  • jossa syyttäjä vaatii sinulle tai perheenjäsenellesi rangaistusta 
  • joka liittyy elinkeino- tai ansiotoimintaan, työhön tai virkaan tai vähäiseenkin pää- tai sivutoimiseen toimintaan tulon hankkimiseksi 
  • joka liittyy muuhun kiinteistöön, rakennukseen tai huoneistoon kuin vakinaiseen tai vapaa-ajan asuntoosi. Rajoitusta ei sovelleta sijoitusasuntoon, jos sinulla ja perheenjäsenilläsi on yhteensä enintään yksi sijoitusasunto. 

Milloin oikeusturvavakuutus on voimassa? 

Oikeusturvavakuutus kattaa vakuutuksenottajan ja hänen kanssaan vakinaisesti samassa taloudessa asuvat henkilöt ja se on voimassa Pohjoismaissa. Mikäli matkustat Pohjoismaiden ulkopuolelle, ota Pohjola Matkavakuutus, johon sisältyy matkavastuu- ja matkaoikeusturva. 

Oikeusturvavakuutukseen liittyy myös kahden vuoden sääntö. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että oikeusturvavakuutuksen vakuutustapahtumaksi lasketaan vakuutuksen voimassaoloaikana syntynyt riita tai vireille tullut syyte. Jos oikeusturvavakuutus on tällöin ollut voimassa alle 2 vuotta, myös riidan tai syytteen perusteen tulee olla syntynyt vakuutuksen voimassa ollessa.  

Esimerkkitapaus: Kahden vuoden sääntö on tärkeä asuntokaupassa riippumatta vakuutusyhtiöstäsi 

Olet ostanut omakotitalon tai osakehuoneiston 5.6.2021. Hankit kotivakuutuksen vasta viikkoa myöhemmin 12.6.2021, jolloin oikeusturvavakuutus tuli voimaan. 

Keväällä 2022 huomaat asunnossa tai rakennuksessa homevaurioita ja vaadit hinnanalennusta, johon myyjä ei kuitenkaan suostu. Korvausta tapahtuneesta ei voida maksaa oikeusturvavakuutuksestasi, sillä vakuutus on ollut voimassa alle kaksi vuotta ja riidan peruste, eli toteutunut asuntokauppa syntyi ennen vakuutuksen alkamista. Tämän vuoksi on tärkeää huolehtia, että oikeusturvavakuutus jatkuu aina katkeamattomana kotivakuutukseesi tekemien muutosten tai vakuutusyhtiöiden vaihtamisen yhteydessä. 

Kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksen hinta 

Oikeusturvavakuutus sisältyy automaattisesti Pohjola Kotivakuutukseen. Kotivakuutuksen hinta riippuu omista tiedoistasi, vakuutettavan asunnon tiedoista, valitsemistasi turvista ja omavastuun suuruudesta. Verkkokaupassamme pystyt helposti vertailemaan miten esimerkiksi omavastuun suuruus, erilaiset turvat ja enimmäiskorvausmäärä vaikuttavat vakuutuksen hintaan. 

Laske hinta ja osta Pohjola Kotivakuutus 

Kotivakuutuksen vastuuvakuutus 

Kotivakuutukseen sisältyy aina automaattisesti vastuu- ja oikeusturvavakuutus, ellei toisin ole sovittu vakuutuksen hankkimisen yhteydessä. Vastuuvakuutuksesta korvataan sinun tai kanssasi samassa taloudessa vakinaisesti asuvan henkilön vahingossa aiheuttamia vahinkoja muille henkilöille tai heidän omaisuudelleen. 

Tutustu tarkemmin vastuuvakuutukseen 

Tällä sivulla esitellyt tuotetiedot koskevat myynnissä olevaa Omakoti-vakuutusta. Vakuutuksen myöntää Pohjola Vakuutus Oy.

Voit tarkastella oman kotivakuutuksesi ehtoja helposti op.fi-palvelun Omat vakuutukset -osiossa.

Siirry Omat vakuutukset -osioon