OP-Visa för studerande

Om du studerar vid en högskola eller ett universitet, får du ett OP-Visa Credit/Debit-kort med en kreditgräns på 2 000 euro utan krav på studiepoäng.

Med ett kreditkort för studerande betalar du tryggt i alla situationer

OP-Visa Credit/Debit-kreditkortet passar utmärkt för studerandes vardag och eventuellt oregelbundna inkomster. Ett kreditkort för studerande ger flexibilitet för dina betalningar med en räntefri och kostnadsfri betaltid på i snitt 35 dagar.

Planerar du att åka på utbytesstudier eller resor under studietiden? Gör du inköp på nätet? OP-Visa är ett internationellt kreditkort som fungerar såväl i Finland och utlandet som på nätet.

Betala flygresorna på kredit så är dina pengar säkra om flygbolaget går i konkurs. Det lönar sig också alltid att göra nätinköpen på kredit. Då kan du få pengarna tillbaka exempelvis om du aldrig får produkten.


Du kan ansöka om ett OP-Visa Credit/Debit-kort för studerande om du:

 • har fyllt 18 år
 • är kund huvudsakligen hos OP
 • studerar vid en högskola eller ett universitet.

Så här ansöker du om ett kreditkort för studerande

 1. Välj “Ansök om kort” och logga in i nättjänsten.
 2. Fyll i uppgifterna för ansökan om kreditkort.
 3. När din ansökan har godkänts får du kortet enligt valt leveranssätt antingen hem till dig eller till ett av våra kontor.

 

Ansök om kort

Det lönar sig att ansluta K-Plussa till kreditkortet

Kom ihåg att vid ansökan också ansluta Plussa-funktionen till ditt kort! Som Plussa-förmån för studerande får du 5 % av pengarna tillbaka på dina matinköp om du köper för minst 75 euro under en månad.

Läs mer om K-Plussa-förmånen för studerande

Avgiftsfritt kort för personer under 26 år

Om du är under 26 år och kund hos OP får du de dagliga banktjänsterna och ett OP-Visa Debit/Credit-, OP-Visa Debit- eller OP-Visa Electron-kort avgiftsfritt. Du kan alltså ha ett kort utan månadsavgift.

Om du ansöker om ett OP-Visa Credit/Debit-kort med kredit och har till exempel OP-Visa Electron sedan tidigare kan du avsluta det kort som du har. Då behöver du inte heller i fortsättningen betala en månadsavgift för ditt kort. 

 

Så här avslutar du ett onödigt kort 

Om du har två betalkort kan du avsluta det andra, om du vill.

Ett OP-Visa Electron-kort kan du enkelt avsluta själv i OP-mobilen eller i tjänsten op.fi. Andra kort kan du avsluta genom att logga in i tjänsten op.fi och sända oss ett meddelande.

Ge följande information i ditt meddelande:

 • vilket kort du vill att ska avslutas
 • de fyra sista siffrorna på det kort som ska avslutas och
 • uppgift om att du förstör ditt kort själv.
Förstör ditt gamla kort genom att omsorgsfullt klippa det i bitar så att både chipet och magnetremsan förstörs.

Ladda ner OP-mobilen och Pivo

Ladda ner OP-mobilen och Pivo i din appbutik. I OP-mobilen kan du enkelt uppdatera kortuppgifterna och följa upp transaktionerna. Med studentkortet i Pivo får du rabatter för studerande.

Läs mer om Pivo

Som ägarkund får du tilläggsförmåner

Maximera din nytta av kreditkortet och bli ägarkund i andelsbanken

Som ägarkund får du en Produktskyddsförsäkring för de produkter du köper. Den gäller i 180 dagar och upp till 2 000 euro, oavsett om du betalar med kortets debit- eller credit-funktion.

Läs mer om att vara ägarkund

Läs mer om Produktskyddet

Ta också del av

Ansök om kort

Vad kostar kortet?

 • Som ägarkund i andelsbanken får du de dagliga banktjänsterna alltså ett brukskonto, OP-nättjänsten och ett OP-Visa-kort för sammanlagt 3,95 euro per månad. Ägarkunderna betalar bankens serviceavgifter i första hand med OP-bonus.
 • Kortets pris utan dagliga banktjänster är 2,95 euro per månad. 
 • För personer under 26 år är ett kort och dagliga banktjänster avgiftsfria.
 • Ränta 3 månaders euribor + 8,95 %, då krediten har skuld med ränta.
 • Kontoavgiften är 3,50 euro per månad då krediten har skuld med ränta.


Med paketet med dagliga tjänster är den effektiva räntan på en kredit på 2 000 euro i bruk 14,63 % (6/21). Kalkylen har upprättats under antaganden om att månadsavgiften för kortet är 2,06 euro, kontoavgiften är 3,50 euro per månad, krediträntan samt avgifterna och provisionerna är oförändrade hela kredittiden samt att krediten betalas tillbaka i 12 lika stora poster med en månads mellanrum. Den uppskattade totalkostnaden för krediten är 2 145,70 euro.

Utan paketet med dagliga tjänster är den effektiva räntan på en kredit på 2 000 euro i bruk 15,07 % (6/21). Kalkylen har upprättats under antaganden om att månadsavgiften för kortet är 2,95 euro, kontoavgiften är 3,50 euro per månad, krediträntan samt avgifterna och provisionerna är oförändrade hela kredittiden samt att krediten betalas tillbaka i 12 lika stora poster med en månads mellanrum. Den uppskattade totalkostnaden för krediten är 2 156,15 euro.

Läs mer om dagliga banktjänster

 • Kredit från 2 000 euro upp till 20 000 euro, kreditgräns enligt ditt behov och din betalningsförmåga.
 • Du väljer om du vill betala med debit-funktionen, så att inköpen debiteras ditt bankkonto direkt eller med credit-funktionen, så att du kan utnyttja kortets betalningstid eller kredit.
 • Du får i snitt 35 dagar räntefri betalningstid.
 • Du kan välja en förfallodag för bland fyra alternativ: den 7, den 15, den 23 eller den sista dagen i månaden.
 • Du kan ansluta K-Plussa-egenskapen till kortet.
 • Du kan ta ut kontanter vid kassorna i K-mataffärer och Tokmanni-butiker.
 • Med den kontaktlösa funktionen betalar du snabbt små inköp på högst 50 euro utan att du behöver knappa in din kod.
 • Du kan lätt följa upp dina korttransaktioner i OP-mobilen, Pivo och op.fi-tjänsten.
 • Du kan samla besparingar varje gång du betalar med debit-funktionen, då du tar i bruk Sparbössan och funktionen Spara vid kortbetalning.
Du kan ansöka om OP-Visa då du:

 

 • har fyllt 18 år
 • är huvudsaklig kund hos OP
 • har regelbundna löne- eller pensionsinkomster
 • har en tillräcklig betalningsförmåga och har skött dina penningaffärer klanderfritt och
 • har en fast boplats i Finland.

Om du är ägarkund, ingår ett nytt Produktskydd automatiskt i ditt OP-Visa-kort.

Produktskydd omfattar inköp med OP-Visa credit och debit

Dina inköp försäkras oberoende av om du betalar med credit- eller debit-funktionen.

Skydd mot missöden i 180 dagar

Skyddet gäller i ett halvt år från inköpstidpunkten för inköp i Finland, utomlands och i nätbutiker.

Avgiftsfri försäkring endast för ägarkunder

Produktskyddet ingår i Andelsbankens ägarkunders OP-Visa-kort och parallellkort.

Produktskyddet skyddar inköpen mot missöden

Ibland händer det ett och annat, telefonen faller i marken eller kaffet spills på tangentbordet. Till all tur finns försäkringen Produktskydd som skyddar inköp som betalats med OP-Visa mot missöden i ett halvt år. Du drar nytta av den här försäkringsförmånen för ägarkunder då du använder ditt OP-Visa-kort aktivt.

Produktskyddet är en avgiftsfri försäkring för ägarkunder som har OP-Visa Credit/Debit-kombikort, OP-Visa Gold, OP-Visa Platinum eller OP Duo. Du får förmånen också som innehavare av parallellkort till de ovannämnda korten, när innehavaren av huvudkortet är ägarkund. Det går inte att teckna försäkringen separat.

Skydda dina inköp också utomlands och i nätbutiker

Produktskyddet skyddar inköp som betalats med OP-Visa-kortets credit och debit funktioner inte bara i Finland utan också utomlands och i nätbutiker. Försäkringen skyddar i enlighet med villkoren inköpen i 180 dagar från den tidpunkt då kortinnehavaren har fått föremålet i sin besittning.

Produktskyddet kan ersätta om t.ex. dina splitternya glasögon går sönder, din nyinköpta datorplatta faller och går sönder eller telefonens skärm spricker. Självrisken är 75 euro och för ett enskilt föremål är maximiersättningen 2 000 euro.

Försäkringsförmån för ägarkunder

Genom att bli ägarkund får du, utöver Produktskyddet, bl.a. de dagliga banktjänsterna förmånligt. Du samlar värdefull OP-bonus som används för att betala serviceavgifter för banktjänster och försäkringspremier. Du kan också köpa, sälja och byta många av våra fonder utan kostnader.

Produktskyddet beviljas av Pohjola Försäkring Ab.

Läs mer om Produktskydd

 • Ifall ditt kort skulle försvinna eller missbrukas är det bra att ange säkerhetsgränser för OP-Visa-kortet.
 • Du kan ange dygnsvisa säkerhetsgränser för kontantuttag, kortinköp som ska auktoriseras och nätbetalningar samt andra distansköp. Gränserna anges separat för kortets credit- och debit-funktioner.
 • De nya gränserna träder i kraft så fort du har ändrat dem i OP-mobilen eller op.fi, samt i kundtjänsten under dess öppettider.
 • Vi rekommenderar att du ändrar säkerhetsgränserna enligt dina behov.

Observera att också kontot kan ha en bruksgräns som begränsar kortbetalningarna, utöver säkerhetsgränsen för kortet.

Var kan säkerhetsgränserna ändras?

Du kan lätt fastställa och ändra säkerhetsgränserna på op.fi och i OP-mobilen. Du kan också ringa telefontjänsten. Säkerhetsgränserna kan också ändras på OPs kontor.

Betala tryggt på nätet Visa Secure (tidigare Verified by Visa)

Visa Secure (tidigare Verified by Visa) är en tjänst som gör det tryggare att betala på nätet. I tjänsten identifieras både köpmannen och köparen tillförlitligt. Du känner igen de nätaffärer som anlitar tjänsten på symbolen Visa Secure.

 • I samband med ett kortinköp kan du ta ut kontanter för högst 200 euro med ditt kort.
 • Vid uttag med OP-Visas credit-funktion är kostnaderna 2 euro + 2,75 procent av uttagsbeloppet.
 • För uttag med OP-Visa Debit tas inga kostnader ut.
 • Vid kontantuttag görs en täckningsreservering, dvs. uttaget av kontanter fungerar enligt samma princip som i automater. På ditt kontoutdrag syns inköpet och kontantuttaget separat. Credit-uttag syns separat också på din Visa-faktura.

Om du har två betalkort kan du avsluta det andra, om du vill. Avsluta ditt andra kort först när du fått ditt nya kort och konstaterat att det fungerar. 

 • Du kan avsluta kortet själv i OP-mobilen > Välja kortet > Kortinställningar > Avsluta kortet.
 • Du kan också avsluta kortet genom att sända oss ett meddelande via chatten då du har loggat in i nättjänsten op.fi och uppge de fyra sista siffrorna på kortet du vill avsluta. Chatten betjänar vardagar kl. 8−22.

När du avslutat ditt andra kort ska du förstöra det genom att omsorgsfullt klippa det i flera delar så att chippet och magnetremsan förstörs.

Det eventuella plussaldot på kreditkontot för ett kort med kredit (extrainsättning) ska användas med kortet eller överföras från krediten till ditt konto innan kortet avslutas. För överföringen tas det ut en debitering i enlighet med tariffen.

Som ägarkund i andelsbanken samlar du OP-Bonus för:

 • Pengar på konton för sparande

 • Bolån, studielån och banklån med säkerhet

 • Fonder och fondanknutna försäkringar

 • Betalda premier för till exempel hem- och fordonsförsäkring eller fortlöpande reseförsäkring

OP-bonus används för bankens serviceavgifter och premier.

 

 

Kortet beviljas av OP Detaljkunder Abp.