Kreditkort för studerande

OP Classic-betalkortet är också ett kreditkort för studerande. Ansök om kortet på nätet. Du kan göra det genast när du har fått en studieplats.
1

Spelrum i ekonomin under studietiden med en kreditgräns på 2 000 euro

OP Classic är både ett bankkort och ett kreditkort. Det ger flexibilitet för vardag och fest. Betala genast, om en månad eller i delar. När du betalar med kortets credit-funktion får du i genomsnitt 35 dagar räntefri betalningstid för dina inköp. 

2

Skydd för betalningar och inköp i Finland och utomlands

Med kortets credit-funktion betalar du inköp i butiker och på nätet tryggt såväl i Finland som på resor och vid utbytesstudier. Inköpsskydd enligt konsumentskyddslagen ger skydd för credit-inköpen i problemsituationer.

3

Som ägarkund får du tilläggsförmåner

Som ägarkund i andelsbanken får du i 180 dagar en Produktskyddsförsäkring i händelse av skada eller stöld för produkter som du betalat med kortets debit- och credit-funktion. Om du är under 30 år och ägarkund får du dessutom ett brukskonto, OP:s digitala tjänster och ett OP Classic-kort för 0 €/mån. 

Kreditkort för studerande – ansök utan krav på studiepoäng

OP Classic-betalkortet är ett kreditkort som sitter bra i din vardag som studerande. Kreditkortet för studerande ger spelrum i din budget under studietiden och skyddar dina inköp i problemsituationer, då du betalar med kortets credit-funktion. 

Du kan ansöka om ett kreditkort för studerande genast när du har fått en studieplats vid ett universitet eller en yrkeshögskola i Finland eller utomlands. För OP:s kunder som är under 26 år är ett kort och de dagliga banktjänsterna avgiftsfria. Om du är ägarkund i andelsbanken, får du ett kort och de dagliga banktjänsterna gratis också då du är 26–29 år gammal.

Hur ansöker jag om ett kreditkort för studerande?

 1. Klicka på "Ansök om OP Classic-kort" och logga in i tjänsten op.fi. 
 2. Ange i ansökan "studerande" som arbetssituation och välj studieplats. Fyll också i de övriga uppgifterna i ansökan. 
 3. Om du har K-Plussa för studerande och vill ansluta det till ditt kort, ska du fylla i uppgifterna om ditt Plussa-kort vid "Plussa-funktionen".  
 4. När din ansökan har godkänts får du kortet på det sätt du valt, antingen hem till dig eller till ett av våra kontor, inom 1–2 veckor.

Om du är under 26 år gammal och kund hos OP eller 26–29 år och ägarkund i andelsbanken, får du avgiftsfritt ett kort (OP Classic, OP Debit, OP Basic eller OP Electron) och de dagliga tjänsterna, alltså ett brukskonto och OP:s digitala tjänster.

 • Högskolestuderande gör klokt i att byta ut betalkortet mot ett OP Classic -kort med kredit som ger bättre funktioner och flexibilitet.
 • OP:s kunder som är under 26 år eller andelsbankens ägarkunder som är 26–29 år kan alternativt få ett OP Gold -kort med ännu bättre förmåner för 4 euro per månad. ​Läs mer om OP Gold >
 • Anvisningar om hur du avslutar ett onödigt kort kan du läsa vid "Vill du avsluta ditt andra kort?".

Övriga kostnader om du har skuldsaldo med ränta

Inköp som gjorts med kortets credit-funktion är räntefria ända till den första förfallodagen. Om du betalar fakturan i sin helhet på förfallodagen, betalar du alltså varken ränta eller kontoavgift. Den räntefria perioden är i genomsnitt 35 dagar.

Om krediten har skuldsaldo efter förfallodagen, faktureras ränta och kontoavgift för beloppet på följande faktura.

 • Räntan är 3 månaders euribor + 8,95 %, då krediten har skuld med ränta.
 • Kontoavgiften är 3,50 euro per månad då krediten har skuld med ränta.

Med paketet med dagliga tjänster är den effektiva räntan på en kredit på 2 000 euro i bruk 14,63 % (6/21). Kalkylen har upprättats under antaganden om att månadsavgiften för kortet är 2,06 euro, kontoavgiften är 3,50 euro per månad, krediträntan samt avgifterna och provisionerna är oförändrade hela kredittiden samt att krediten betalas tillbaka i 12 lika stora poster med en månads mellanrum. Den uppskattade totalkostnaden för krediten är 2 145,70 euro.

Utan paketet med dagliga tjänster är den effektiva räntan på en kredit på 2 000 euro i bruk 15,07 % (6/21). Kalkylen har upprättats under antaganden om att månadsavgiften för kortet är 2,95 euro, kontoavgiften är 3,50 euro per månad, krediträntan samt avgifterna och provisionerna är oförändrade hela kredittiden samt att krediten betalas tillbaka i 12 lika stora poster med en månads mellanrum. Den uppskattade totalkostnaden för krediten är 2 156,15 euro.

Läs mer om dagliga banktjänster >

Läs konsumentkreditinformationen (pdf) >

Se vår servicetariff >

 • Kreditgränsen är 2 000 euro.
 • Du kan välja om du vill betala med debit-funktionen direkt från ditt bankkonto eller med credit-funktionen. Om du betalar med credit-funktionen, kan du utnyttja kortets räntefria betalningstid (i genomsnitt 35 dagar) eller kreditfunktionen med ränta.
 • Du kan välja förfallodag för fakturan bland fyra alternativ: den 7, 15, 23 eller sista dagen i månaden.
 • Du kan ansluta Plussa-funktionen till kortet. Som Plussa-förmån för studerande får du 5 % av pengarna tillbaka på dina matinköp då du köper för minst 75 euro under en månad. Dessutom får du andra förmåner från K-gruppens kedjor. Läs mer om K-Plussa för studerande > 
 • Med den kontaktlösa funktionen betalar du snabbt små inköp på högst 50 euro utan att behöva knappa in din kod.
 • Anslut ditt kort till Apple Pay eller Google Pay™, så kan du betala dina inköp smidigt med din telefon eller smartklocka. 
 • Du kan ta ut kontanter vid kassorna i K-matbutiker och Tokmanni-butiker.
 • Du kan lätt följa upp dina korttransaktioner i OP-mobilen, Pivo och tjänsten op.fi. Ladda också studentkortet i Pivo och dra nytta av de rabatter för studerande som det erbjuder. Läs mer om Pivo >
 • Du kan samla besparingar varje gång du betalar med debit-funktionen, då du tar i bruk Sparbössan och funktionen Spara vid kortbetalning.
 • Du är minst 18 år.
 • Du är kund huvudsakligen hos OP.
 • Du är fast bosatt i Finland.
 • Du studerar till en examen vid ett universitet eller en yrkeshögskola i Finland eller utomlands.

Enligt konsumentskyddslagen kan du ansöka om att få pengarna tillbaka från kreditkortsbolaget vid situationer som gäller kredit-inköp och säljarföretagets avtalsbrott. Det är fråga om ett avtalsbrott exempelvis om en produkt eller en tjänst du köpt med kredit-funktionen är felaktig, försvinner under transporten eller om säljarföretaget går i konkurs innan du hinner få produkten.

Du kan också ansöka om att få pengarna tillbaka om flygbolaget eller researrangören går i konkurs eller om researrangören avbokar resan utan att ersätta kostnaderna.

För att bevisa säljarens avtalsbrott och för att sköta ärendet rekommenderar vi att du kontaktar säljarföretaget först. Gör omgående en reklamation till kreditgivaren då det är klart att säljaren begått ett avtalsbrott.

Så här gör du en reklamation till kreditbolaget

 • Som ägarkund får du pengarna tillbaka av oss, om en produkt som du köpt med kortet går sönder eller blir stulen inom 180 dagar.
 • Du behöver ingen separat försäkring till exempel för din nya telefon.
 • Självrisken är endast 75 euro, med andra ord mindre än för traditionell hemförsäkring.

Vilka inköp skyddar Produktskyddet?

Ibland händer det ett och annat, telefonen slinker ur din hand, du spiller kaffe på din bärbara dator eller söndrar dina nya glasögon.

Produktskyddet skyddar du dina inköp i händelse av skada eller haveri. Du behöver alltså ingen separat försäkring till exempel för din nya telefon.

När gäller försäkringen?

Produktskyddet ersätter dina inköp med OP Classic kredit- och debitkort, dina inköp är alltså alltid skyddade när du betalar med OP Classic.

Skyddet skyddar inköpen 180 dagar från det ögonblick när kortinnehavaren tar emot produkten.

Skydda inköp med Produktskyddet vare sig du betalar på webben, i specialaffären eller med ApplePay.

Har skyddet en självrisk eller en maximal summa för ersättningsbeloppet?

När skadan är framme är skyddets självrisk 75 euro. För ett enskilt föremål ersätts högst 2 000 euro.

Vad ska jag göra om något händer?

Om det sker ett missöde gör du skadeanmälan i OP-mobilen eller i tjänsten op.fi.

Villkor och ytterligare information om Produktskydd

Produktskyddet beviljas av Pohjola Försäkring Ab.

Om du har två betalkort kan du avsluta det andra, om du vill. Avsluta ditt andra kort först när du fått ditt nya kort och konstaterat att det fungerar. 

 • Du kan avsluta kortet själv i OP-mobilen > Välja kortet > Kortinställningar > Avsluta kortet.
 • Du kan också avsluta kortet genom att sända oss ett meddelande via chatten då du har loggat in i nättjänsten op.fi och uppge de fyra sista siffrorna på kortet du vill avsluta. Chatten betjänar vardagar kl. 8−22.

När du avslutat ditt andra kort ska du förstöra det genom att omsorgsfullt klippa det i flera delar så att chippet och magnetremsan förstörs.

Det eventuella plussaldot på kreditkontot för ett kort med kredit (extrainsättning) ska användas med kortet eller överföras från krediten till ditt konto innan kortet avslutas. För överföringen tas det ut en debitering i enlighet med tariffen.

Som ägarkund i andelsbanken samlar du OP-Bonus för:

 • Pengar på konton för sparande

 • Bolån, studielån och banklån med säkerhet

 • Fonder och fondanknutna försäkringar

 • Betalda premier för till exempel hem- och fordonsförsäkring eller fortlöpande reseförsäkring

OP-bonus används för bankens serviceavgifter och premier.

Kortet beviljas av OP Detaljkunder Abp, som också är försäkringstagare till Produktskyddet som ingår i kortet. Produktskyddet beviljas av Pohjola Försäkring Ab. Apple Pay erbjuds av Apple. Google Pay är ett varumärke som tillhör Google LLC.

 

 

Kortet beviljas av OP Detaljkunder Abp.