op classic kortti

OP Classic

OP-Visa Credit/Debit är nu OP Classic. Det är OP:s Visa-kort och med dess bank- och kreditfunktion betalar du smidigt och tryggt när och var som helst.

-

 • OP Classic ger flexibilitet för vardag och fest

  Betala genast, om en månad eller i rater. Med OP Classic-kortets kreditfunktion får du i genomsnitt 35 dagar räntefri betalningstid för dina inköp.

 • Trygga köp och betalningar

  Som andelsbankens ägarkund får du Produktskyddsförsäkring för 180 dagar för produkter du betalar med debit- och credit-funktioner. Inköpsskydd enligt konsumentskyddslagen ger skydd för credit-inköpen i problemsituationer..

 • Ett bättre Visa-kort med samma månadsavgift

  Som en del av paketet med dagliga tjänster för ägarkunder* får du ett OP Classic-kort med samma månadsavgift som ett OP Debit-kort.

Betalningar med OP Classic-kortet

 • Betala med debit- eller credit-funktionen. Behändig kontaktlös betalning av inköp under 50 euro.
 • Dra nytta av betalningstiden. Då du betalar med kredit får du en räntefri betalningstid på i genomsnitt 35 dagar. Då du får fakturan väljer du om du betalar allt på en gång eller om du använder krediten, dvs. betalar krediten i rater.
 • En kreditgräns som passar dig. Kredit från 2 000 upp till 20 000 euro, efter behov och betalningsförmåga.
 • Minska antalet kort i din plånbok. Lägg till K-Plussa till ditt OP Classic-kort.
 • Anslut ditt kort till Apple Pay eller Google Pay™️ och betala behändigt med din smartenhet, var du än är.

OP Classic ger skydd i vardagen

 • Produktskydd för ett halvt år. Som ägarkund får du en Produktskyddsförsäkring i 180 dagar för alla dina inköp som du betalat med OP-Visa upp till 2 000 euro.
 • Visa Secure skyddar nätbetalningar genom att bekräfta kortinnehavarens identitet. När du betalar med kortet på nätet, godkänner du betalningen genom att identifiera dig med OP Användarkod och Mobilnyckel eller en traditionell nyckeltalslista.
 • Kreditfunktionen är ett tryggt betalningsalternativ. Inköpsskydd enligt konsumentskyddslagen hjälper i problemsituationer. Du kan ansöka om att få pengarna tillbaka från kreditkortsbolaget exempelvis om en produkt eller tjänst som du har köpt är felaktig, 
  försvinner under transporten eller om företaget går i konkurs innan du hinner få produkten.
 • Du kan lätt följa upp dina korttransaktioner i OP-mobilen, Pivo och tjänsten op.fi.

Priset för OP Classic-kortet

Månadsavgift

*Som ägarkund i andelsbanken får du paketet med dagliga tjänster, det vill säga ett brukskonto med nätkontoutdrag, OP:s digitala tjänster och ett OP Classic-kort för totalt 3,95 €/mån. För under 30-åriga ägarkunder kostar paketet för dagliga tjänster med ett OP Classic-kort 0 €/mån. Ägarkundernas serviceavgifter betalas i första hand med OP-bonus.

För under 26-åringar är ett kort och de dagliga banktjänsterna avgiftsfria.

För övriga kunder kostar de dagliga tjänsterna 8,45 €/mån. Priset för ett OP Classic-kort utan paketet med dagliga tjänster är 2,95 €/mån.

Ansök om kort

Information om kortet

 

Vad kostar kortet?

 • Som ägarkund i andelsbanken får du de dagliga banktjänsterna alltså ett brukskonto, OP:s digitala tjänster och ett OP Classic-kort för sammanlagt 3,95 euro per månad. Ägarkunderna betalar bankens serviceavgifter i första hand med OP-bonus.
 • Kortets pris utan dagliga banktjänster är 2,95 euro per månad. 
 • För personer under 26 år är ett kort och dagliga banktjänster avgiftsfria.
 • Ränta 3 månaders euribor + 8,95 %, då krediten har skuld med ränta.
 • Kontoavgiften är 3,50 euro per månad då krediten har skuld med ränta.

Den effektiva räntan på en kredit på 2 000 euro i bruk är 17,93 % (01/23). I kalkylen har inte beaktagats ägarkundens rabatter eller dylika erbjudanden. Kalkylen har upprättats under antaganden om att månadsavgiften för kortet är 2,95 euro, kontoavgiften är 3,50 euro per månad, faktureringen sker med avgiftsfri e-faktura, krediträntan samt avgifterna och provisionerna är oförändrade hela kredittiden samt att krediten betalas tillbaka i 12 lika stora poster med en månads mellanrum. Den uppskattade totalkostnaden för krediten är 2 176,60 euro. 

Läs mer om dagliga banktjänster

 • Kredit från 2 000 euro upp till 20 000 euro, kreditgräns enligt ditt behov och din betalningsförmåga.
 • Du väljer om du vill betala med debit-funktionen, så att inköpen debiteras ditt bankkonto direkt eller med credit-funktionen, så att du kan utnyttja kortets betalningstid eller kredit.
 • Du får i snitt 35 dagar räntefri betalningstid.
 • Du kan välja en förfallodag för bland fyra alternativ: den 7, den 15, den 23 eller den sista dagen i månaden.
 • Du kan ansluta K-Plussa-egenskapen till kortet.
 • Du kan ta ut kontanter vid kassorna i K-mataffärer och Tokmanni-butiker.
 • Med den kontaktlösa funktionen betalar du snabbt små inköp på högst 50 euro utan att du behöver knappa in din kod.
 • Du kan lätt följa upp dina korttransaktioner i OP-mobilen, Pivo och op.fi-tjänsten.
 • Du kan samla besparingar varje gång du betalar med debit-funktionen, då du tar i bruk Sparbössan och funktionen Spara vid kortbetalning.
 • Som ägarkund får du pengarna tillbaka av oss, om en produkt som du köpt med OP:s kort med kreditfunktion går sönder eller blir stulen.
 • Försäkringen skyddar de produkter som du köpt med OP Classic-kort i 180 dagar och de produkter som du köpt med OP Gold-kort i 365 dagar.
 • Du behöver ingen separat försäkring till exempel för din nya telefon.
 • Självrisken är endast 75 euro, med andra ord mindre än för traditionell hemförsäkring.

Vilka inköp skyddar Produktskyddet?

Ibland händer det ett och annat, telefonen slinker ur din hand, du spiller kaffe på din bärbara dator eller söndrar dina nya glasögon.

Produktskyddet skyddar du dina inköp du köpt med OP:s kort med kreditfunktion i händelse av skada eller haveri. Du behöver alltså ingen separat försäkring till exempel för din nya telefon.

När gäller försäkringen?

Försäkringen omfattar credit- och debit-kortsinköp som gjorts med OP:s kreditkort, det vill säga dina inköp är alltid försäkrade när du betalar med OP Classic- eller OP Gold-kort.

Försäkringen skyddar inköp som gjorts med OP Classic-kort i 180 dagar, och inköp som gjorts med OP Gold-kort i 365 dagar från att kortets ägare fått produkten.

Skydda inköp med Produktskyddet vare sig du betalar på webben, i specialaffären eller med Apple Pay.

Har skyddet en självrisk eller en maximal summa för ersättningsbeloppet?

När skadan är framme är skyddets självrisk 75 euro. För ett enskilt föremål ersätts högst 2 000 euro.

Vad ska jag göra om något händer?

Om det sker ett missöde gör du skadeanmälan i OP-mobilen eller i tjänsten op.fi.

Villkor och ytterligare information om Produktskydd

Produktskyddet beviljas av Pohjola Försäkring Ab.

Enligt konsumentskyddslagen kan du ansöka om att få pengarna tillbaka från kreditkortsbolaget vid situationer som gäller kredit-inköp och säljarföretagets avtalsbrott. Det är fråga om ett avtalsbrott exempelvis om en produkt eller en tjänst du köpt med kredit-funktionen är felaktig, försvinner under transporten eller om säljarföretaget går i konkurs innan du hinner få produkten.

Du kan också ansöka om att få pengarna tillbaka om flygbolaget eller researrangören går i konkurs eller om researrangören avbokar resan utan att ersätta kostnaderna.

För att bevisa säljarens avtalsbrott och för att sköta ärendet rekommenderar vi att du kontaktar säljarföretaget först. Gör omgående en reklamation till kreditgivaren då det är klart att säljaren begått ett avtalsbrott.

Så här gör du en reklamation till kreditbolaget

Du kan ansöka om OP:s Visa då du:

 

 • har fyllt 18 år
 • är huvudsaklig kund hos OP
 • har regelbundna löne- eller pensionsinkomster
 • har en tillräcklig betalningsförmåga och har skött dina penningaffärer klanderfritt och
 • har en fast boplats i Finland.

Om studerar vid en högskola, kan du ansöka om ett OP Classic- eller OP Gold-kort med kreditgränsen 2 000 euro, till exempel genast när du fått en studieplats.

När du är OP:s kund mellan 18 och 25 eller ägarkund i andelsbanken och mellan 18 och 29 år, får du OP:s kreditkort förmånligare än andra.

Samla Plussa-pengar behändigt med ditt OP-kort. Du kan enkelt ansluta K-Plussa-funktionen till ditt kort då du ansöker om kortet.

 • Ifall ditt kort skulle försvinna eller missbrukas är det bra att ange säkerhetsgränser för Visa-kortet.
 • Du kan ange dygnsvisa säkerhetsgränser för kontantuttag, kortinköp som ska auktoriseras och nätbetalningar samt andra distansköp. Gränserna anges separat för kortets credit- och debit-funktioner.
 • De nya gränserna träder i kraft så fort du har ändrat dem i OP-mobilen eller op.fi, samt i kundtjänsten under dess öppettider.
 • Vi rekommenderar att du ändrar säkerhetsgränserna enligt dina behov.

Observera att också kontot kan ha en bruksgräns som begränsar kortbetalningarna, utöver säkerhetsgränsen för kortet.

Var kan säkerhetsgränserna ändras?

Du kan lätt fastställa och ändra säkerhetsgränserna på op.fi och i OP-mobilen. Du kan också ringa telefontjänsten. Säkerhetsgränserna kan också ändras på OPs kontor.

Betala tryggt på nätet Visa Secure (tidigare Verified by Visa)

Visa Secure (tidigare Verified by Visa) är en tjänst som gör det tryggare att betala på nätet. I tjänsten identifieras både köpmannen och köparen tillförlitligt. Du känner igen de nätaffärer som anlitar tjänsten på symbolen Visa Secure.

Börja betala mobilt Apple Pay och Google Pay

Anslut ditt kort till Apple Pay eller Google Pay. De är betalningsappar med vilka du kan betala i butiker, på nätet och i appar genom att endast använda din smartenhet. Du behöver varken ditt kort eller dina kortuppgifter när du betalar. 

Med Apple Pay och Google Pay kan du betala kontaktlöst också inköp på över 50 euro. 

Du kan börja använda Apple Pay eller Google Pay när du har OP:s koder för privatkunder. Observera att du ska vara minst 13 år för att använda Apple Pay och minst 16 år för att använda Google Pay.

Läs mer om mobilbetalning

 • I samband med ett kortinköp kan du ta ut kontanter för högst 200 euro med ditt kort.
 • Vid uttag med OP Classics credit-funktion är kostnaderna 2 euro + 2,75 procent av uttagsbeloppet.
 • För uttag med OP Debit tas inga kostnader ut.
 • Vid kontantuttag görs en täckningsreservering, dvs. uttaget av kontanter fungerar enligt samma princip som i automater. På ditt kontoutdrag syns inköpet och kontantuttaget separat. Credit-uttag syns separat också på din Visa-faktura.

Som ägarkund i andelsbanken samlar du OP-Bonus för:

 • Pengar på konton för sparande

 • Bolån, studielån och banklån med säkerhet

 • Fonder och fondanknutna försäkringar

 • Betalda premier för till exempel hem- och fordonsförsäkring eller fortlöpande reseförsäkring

OP-bonus används för bankens serviceavgifter och premier.

Kortet beviljas av OP Detaljkunder Abp, som också är försäkringstagare till Produktskyddet som ingår i kortet. Produktskyddet beviljas av Pohjola Försäkring Ab. Apple Pay erbjuds av Apple. Google Pay är ett varumärke som tillhör Google LLC.

 

 

Kortet beviljas av OP Detaljkunder Abp.

 

Se också

OP Gold

Bättre försäkringar och förmåner för upplevelser

Läs mer och ansök