Arpajaishuijaukset leviävät sosiaalisessa mediassa – näin tunnistat huijauksen

Sosiaalisessa mediassa leviää nyt laajasti erilaisia arpajaisvoittohuijauksia. Varo erityisesti yhteydenottoja, joissa tuttavasi lähestyy sinua ilmoittaen yhteisestä arpajaisvoitosta. Älä koskaan luovuta tunnuksiasi tai salasanoja toiselle henkilölle.

Arpajaishuijauksissa rikolliset lähestyvät uhrejaan kaapattujen sosiaalisen median tilien välityksellä. Viestin lähettäjä näyttää tuttavalta, mutta on todellisuudessa huijari. 

Huijauksessa tuttavaksi tekeytyvä pyytää uhrilta puhelinnumeroa, minkä jälkeen viestintä voi jatkua myös muualla kuin alkuperäisessä viestintäkanavassa. Huijari kertoo mahdollisuudesta osallistua arpajaisiin ja voittaa muhkean summan rahaa. Puhelinnumeron saatuaan hän lupaa ilmoittaa, jos voitto sattuu kohdalle.

Hetken kuluttua ilmestyy viesti, jossa kerrotaan voittopotista ja pyydetään sen maksua varten tilinumero, pankkitunnukset ja salasana. Älä koskaan luovuta mitään digiasiointiin liittyviä tunnuksia ulkopuoliselle.

Tunnukset saatuaan huijari alkaa tehdä maksunvahvistuspyyntöjä, joiden tarkoitus on erehdyttää uhri luulemaan, että maksut ovat tulossa tilille. Tosiasiassa lisävahvistukset koskevat uhrin tililtä lähteviä maksuja. Tarkista aina huolellisesti maksun lisävahvistuspyynnöt ja pidä huoli, että vahvistat vain sellaiset maksut, jotka olet itse tehnyt.

Jos epäilet tunnustesi joutuneen vääriin käsiin, sulje tunnukset heti soittamalla OP Sulkupalveluun 0100 0555 (24 h/vrk).