OP Ryhmä liittyy eurooppalaiseen maksamisen hankkeeseen (European Payments Initiative, EPI) perustajaosakkaana yhdessä puolalaisen pankin sekä kahdentoista espanjalaisen luottolaitoksen yhteenliittymän kanssa

Eurooppalaisen maksualoitteen (EPI) toteutuksesta vastaava EPI Interim Company ilmoitti tänään, että Puolan suurin pankki, PKO Bank Polski (”PKO BP”), sekä OP Ryhmä, liittyvät EPI:hin äskettäin perustetun yhtiön perustajaosakkaina. EPI Interim Companyyn on liittynyt perustajaosakkaana myös kahdentoista espanjalaisen luottolaitoksen muodostama yhteenliittymä.

PKO Bank Polskin ja OP Ryhmän mukaantulo avaa EPI:lle tien Puolan ja Suomen markkinoille. Tämä on EPI:lle merkittävä virstanpylväs, sillä se vahvistaa uusien yhteisöjen kiinnostuksen yhteismaksualoitetta kohtaan. Lisäksi se osoittaa, että EPI kiinnostaa digitaalisesti kehittyneempiä markkinoita. Puolasta tulee EPI:n ensimmäinen ei-europohjainen markkina. Tämän ansiosta ryhmä pystyy ratkaisullaan vastaamaan valuutanvaihtoa koskeviin ongelmiin.
 
EPI toivottaa tervetulleeksi joukkoon myös kaksitoista espanjalaista luottolaitosta, jotka ovat päättäneet liittyä mukaan yhteenliittymänä. Näiden maksulaitosten mukaantulo on osoitus siitä, että EPI:n hallintotapa mahdollistaa pienempien toimijoiden osallistumisen ja että EPI on valmis huomioimaan näiden erityistarpeet tulevassa ratkaisussa. Liike kasvattaa tuntuvasti EPI:n markkinaosuutta Espanjassa yhdessä maan kolmen suurimman pankin, BBVA:n, CaixaBankin ja Banco Santanderin kanssa. Nämä pankit ovat EPI:n osakkaita. Luottolaitosten yhteenliittymän muodostavat ABANCA, Banco Cooperativo Español, Grupo Cooperativo Cajamar, Caja de Ingenieros, LABORAL Kutxa, Cecabank, Eurocaja Rural, Grupo Bankinter, Ibercaja, Kutxabank, Liberbank ja Unicaja Banco.
 
Kaksi viikkoa sitten ulkopuoliset maksutapahtumien vastaanottajat Worldline ja Nets ilmoittivat myös liittyneensä osakkaina EPI:hin.  Lähikuukausina EPI keskittyy uuden ratkaisun toteuttamiseen.
 
Viidestä maasta (Alankomaat, Belgia, Espanja, Ranska ja Saksa) olevan kuudentoista suuren, eurooppalaisen pankin muodostama ryhmä ilmoitti EPI Interim Companyn perustamisesta Brysselissä heinäkuussa 2020, tasoittaen tietä eurooppalaisen maksualoitteen lanseeraukselle. Yhtiö vastaa yhteismaksualoitteen toteuttamisesta.
 
EPI:n tavoitteena on luoda yhdenmukainen, innovatiivinen, yhteiseurooppalainen maksuratkaisu, jossa hyödynnetään pikasiirto/SEPA-pikasiirto (SCT Inst) -järjestelmää, joka sisältää kortin eurooppalaisille kuluttajille ja kauppiaille, digilompakon sekä P2P-maksut. Ratkaisusta on tarkoitus tehdä eurooppalaisten kuluttajien ja kauppiaiden uusi perusmaksujärjestelmä kaiken tyyppisiin maksutapahtumiin kivijalkaliikkeissä, verkossa, käteisnostoissa ja vertaistapahtumissa (P2P). Järjestelmä tarjoaa vaihtoehdon olemassa oleville kansainvälisille maksuratkaisuille ja -järjestelmille.