Varoitus: kalasteluviestejä ja huijauspuheluita OP:n nimissä

Rikolliset havittelevat sinun ja muiden asiakkaiden tunnuksia nyt kalasteluviesteillä ja huijauspuheluilla. Jos saat tekstiviestin Mobiiliavaimeen liittyen tai puhelun OP:n tai Sulkupalvelun nimissä, on kyseessä huijaus.

Tällä hetkellä leviää etenkin huijaus, jossa uhri saa ensin tekstiviestin pankin nimissä. Kun uhri etenee huijausviestin linkistä, hän saattaa saada ensin ilmoituksen epätavallisesta kirjautumisesta ja siitä että hänelle tullaan soittamaan hetken kuluttua. Puhelussa uhrille esimerkiksi kerrotaan, että hänen pankkitilinsä on kaapattu ja uhrin tulee siirtää varat turvaan ”turvatilille”, joka on rikollisen hallussa. Puhelut tulevat OP:n asiakaspalvelun numeroa muistuttavasta numerosta. Älä tee mitään, mitä puhelussa kehotetaan, vaan sulje puhelu ja ilmoita asiasta omaan pankkiisi.

Pankki tai viranomainen ei koskaan soita puheluita ja pyydä asiakasta luovuttamaan verkkopalvelutunnuksia tai tekemään maksuja. 

Huijausviestit voivat näyttää tältä:

Huomaathan, että kalasteluviestit saattavat näkyä samassa viestiketjussa OP:n aitojen tekstiviestien kanssa.

Jos saat tällaisen viestin, älä klikkaa siinä olevaa linkkiä. Verkkorikolliset muuttavat huijausviestien sisältöä usein, joten myös muunlaisia huijausviestejä voi olla liikkeellä.  

Jos epäilet tunnustesi joutuneen vääriin käsiin, sulje OP:n tunnukset soittamalla numeroon 0100 0500 (henkilöasiakkaat) tai 0100 05151 (yritysasiakkaat). Puhelinpalvelun ollessa suljettu soita OP:n sulkupalvelunumeroon +3581000555. Se on auki vuorokauden ympäri. Ilmoita tapahtuneesta myös puhelinpalveluun sen avauduttua.  

Näin viestimme eroavat huijauksista  

Emme koskaan lähetä sinulle viestejä, joissa on linkki verkkopankin kirjautumissivulle. Pankki ei myöskään koskaan kysy sinulta tunnuksesi tai korttiesi tietoja viesteillä. Tällaiset viestit ovat huijauksia, eikä sinun pidä klikata niissä olevia linkkejä.  

Edes maksun vastaanottoa tai peruutusta varten sinun ei tarvitse kirjautua linkistä, vahvistaa koodeilla tai luovuttaa tietojasi. Jos sinua pyydetään toimimaan näin, ole yhteydessä pankin asiakaspalveluun.  

Muista nämä seitsemän asiaa, kun hoidat pankkiasioita verkossa

  1. Älä mene op.fi-palveluun saamasi linkin tai hakukoneen kautta. Viestissä oleva ohjaus kirjautumissivulle on huijaus. Voit joutua huijaussivulle myös Googlen, Bingin tai muun hakukoneen tulosten kautta, joten kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville.  
  2. Tarkista osoite. Varmista aina, että asioit www.op.fi-osoitteessa. Älä syötä tunnuksiasi sivustolle, jonka aitoudesta et voi varmistua.  
  3. Pidä tunnukset omana tietonasi. Pankki ei koskaan pyydä luovuttamaan tunnuksiasi tekstiviestillä, puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.  
  4. Älä avaa pankin nimissä lähetettyjä sähköpostien tai tekstiviestien liitteitä. Varmista liitteiden aitous oman pankkisi asiakaspalvelusta.  
  5. Jos tuntematon ihminen pyytää sinua asentamaan laitteellesi ohjelman, älä tee niin. Asenna tarvitsemasi ohjelmat itse laitteesi sovelluskaupan kautta.  
  6. Älä vahvista tapahtumia, joita et tiedä itse tekeväsi. Lue vahvistuspyynnöt aina huolella – jos jokin ei täsmää, älä vahvista mitään.  
  7. Kysy epäselvissä tilanteissa. Jos yhteydenotto tai viesti epäilyttää tai verkkopankin kirjautumissivu toimii poikkeavasti (esim. mobiiliavaimella kirjautuminen ei toimi) ole yhteydessä omaan pankkiisi ennen kuin teet mitään muuta.