Varoitus: Tori.fi- käytetyn tavaran kauppapaikalla kalastellaan asiakkaiden pankkikorttitietoja ja verkkopankkitunnuksia

Rikolliset kalastelevat asiakkaiden verkkopalvelu- ja pankkikorttitietoja Tori.fi- käytetyn tavaran kauppapaikalla. Olemme saaneet lukuisia ilmoituksia tilanteista, joissa asiakas on myymässä tuotettaan ja kauppojen yhteydessä huijari kalastelee asiakkaan maksutiedot Postin nimiin naamioidun kuriiripalvelun välityksellä. Mikäli törmäät pyyntöön luovuttaa maksutietojasi ostajalle, päätä keskustelu välittömästi ja ole yhteydessä Tori-tukeen.

Tori.fi-kauppojen yhteydessä ei tule ikinä luovuttaa mitään muita maksutietoja, kuin tilinumero. Rikolliset uskottelevat, että jos annat sivustolla pankkikortin tiedot ja verkkopankin käyttäjätunnuksen, maksu kirjautuu kaupanteon jälkeen maksukortillesi. Maksukortille ei kuitenkaan voi vastaanottaa maksuja, vaan todellisuudessa tämä mahdollistaa rikolliselle verkkopankin ja maksukortin rajoittamattoman käytön.


Kuriiripalveluksi naamioitu huijaussivusto muistuttaa paljon Postin aitoja verkkosivuja ja sivustolla saattaa toimia jopa chat -asiakaspalvelija, joka opastaa maksutietojen luovuttamisessa. Tämän ei saa antaa hämätä, sillä asiakaspalvelija chatin takana on huijari itse.


Myös Tori.fi-palvelu varoittaa vastaavista huijauksista seuraavasti: ”Torilla ei ole omaa maksujärjestelmää tai kuriiri- tai kuljetuspalvelua. Jos sinua kaupanteon yhteydessä pyydetään vahvistamaan maksu linkin kautta, antamaan maksutietosi tai sinut ohjataan maksusivustolle, älä suorita maksua vaan ota yhteys Tori-tukeen.”

Jos epäilet tunnustesi joutuneen vääriin käsiin, sulje verkkopankkitunnukset soittamalla numeroon 0100 0500 (henkilöasiakkaat) tai 0100 05151 (yritysasiakkaat). Puhelinpalvelun ollessa suljettu soita OP:n sulkupalvelunumeroon +3581000555. Se on auki vuorokauden ympäri. Ilmoita tapahtuneesta myös puhelinpalveluun sen avauduttua.

Muista nämä seitsemän asiaa, kun hoidat pankkiasioita verkossa

  1. Älä mene verkkopankkiin saamasi linkin tai hakukoneen kautta. Viestissä oleva ohjaus kirjautumissivulle on huijaus. Voit joutua huijaussivulle myös Googlen, Bingin tai muun hakukoneen tulosten kautta, joten kirjoita osoite itse selaimen osoiteriville. 
  2. Tarkista osoite. Varmista aina, että asioit www.op.fi-osoitteessa. Älä syötä tunnuksiasi sivustolle, jonka aitoudesta et voi varmistua.
  3. Pidä tunnukset omana tietonasi. Pankki ei koskaan pyydä luovuttamaan tunnuksiasi tekstiviestillä, puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.
  4. Älä avaa pankin nimissä lähetettyjä sähköpostien tai tekstiviestien liitteitä. Varmista liitteiden aitous oman pankkisi asiakaspalvelusta. 
  5. Jos tuntematon ihminen pyytää sinua asentamaan laitteellesi ohjelman, älä tee niin. Asenna tarvitsemasi ohjelmat itse laitteesi sovelluskaupan kautta. 
  6. Älä vahvista tapahtumia, joita et tiedä itse tekeväsi. Lue vahvistuspyynnöt aina huolella – jos jokin ei täsmää, älä vahvista mitään. 
  7. Kysy epäselvissä tilanteissa. Jos yhteydenotto tai viesti epäilyttää, ole yhteydessä omaan pankkiisi ennen kuin teet mitään muuta.