Tähtisädetikulla piirretty sydän, taustalla öinen tähtitaivas

OP Ryhmä aloittaa energiansäästötalkoot – myös OP Kymenlaakso laskee toimitilojensa lämpötilaa

Sekä energian hinta että sen niukkuus ovat vakava uhka suomalaiselle yhteiskunnalle tulevana talvena. OP Ryhmä on päättänyt aloittaa energiansäästötalkoot ja alentaa toimipaikkojensa lämpötilaa ensi alkuun vähintään yhdellä asteella. Tällä tavoitellaan 5 prosentin säästöä lämmitykseen kuluvasta energiasta. Myös OP Kymenlaakso laskee lämpötiloja toimipisteissään Kouvolassa, Kotkassa ja Haminassa. OP Ryhmä haastaa myös muut yritykset sekä asiakkaansa mukaan talkoisiin.

OP Ryhmä tavoittelee viiden prosentin vähennystä lämmityksen energiakulutukseen tänä talvena. Ryhmä alentaa toimipaikkojensa lämpötilaa yhdellä asteella ja tekee myös useita muita energiansäästötoimenpiteitä. Koko OP Ryhmän energiankulutus vuonna 2021 oli noin 132 000 MWh.

OP Kymenlaakson energiankulutus vuonna 2021 oli noin 1 177 MWh. Tästä kaukolämmön osuus oli noin 51 prosenttia.

– Laskemme lämpötilaa yhdellä asteella OP Kymenlaakson toimipisteissä. Arviomme mukaan tämä laskee energiankulutustamme noin 30 MWh, mikä vastaa noin 1,5 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosikulutusta, kertoo kiinteistöpäällikkö Juha Lankinen OP Toimitilapalveluista.

– Energiakriisi on vakava asia ja pyrimme toimillamme ratkaisemaan tätä ongelmaa omalta osaltamme. Sähkön hinta on monelle suomalaiselle kriittinen asia ensi talvena. Laskemalla omaa kulutustamme vaikutamme myös kaikkien sähkön hintaan, sanoo toimitusjohtaja Juha Korhonen OP Kymenlaaksosta.

OP Kymenlaakso haastaa alueen toimijat energiansäästötalkoisiin

– Meidän tekomme eivät ratkaise energiakriisiä, mutta toivomme, että mahdollisimman monet toimijat alueellamme miettisivät mahdollisuuksia säästää energiaa. Lämpötilan laskeminen maltillisesti on usein suoraviivainen tapa säästää energiaa sekä rahaa. Haastamme mukaan energiansäästötalkoisiin myös alueemme muut yritykset, julkisyhteisöt ja asiakkaamme, sanoo Juha Korhonen.

Lämpötilan laskemisen lisäksi OP Kymenlaaksossa on tehty muitakin energiaa säästäviä toimenpiteitä. Kouvolan toimipisteen katolla on ollut aurinkopaneelit jo usean vuoden ajan ja ne tuottavat sähköä vuosittain noin 26-29 MWh. Meneillään olevassa Haminan toimipisteen julkisivuremontissa tullaan myös hyödyntämään aurinkopaneeliteknologiaa.

– Toimipisteiden valaistus on automatisoitu, jolloin valot ovat päällä vain silloin, kun tiloissa oleskellaan. Lisäksi Kouvolan toimipisteen vesi-ilmalämpöpumpun käyttövarmuutta parannettiin viime vuonna, mikä vähentää kaukolämmön hankinnan tarvetta, lisää Juha Lankinen.