Tilin talletuskorko

Miten tilin korko määräytyy ja millainen on paras talletuskorko? Tutustu perustietoon tilien koroista.

Talletuskorko mahdollistaa tuoton säästöillesi

Tilin talletuskorko on hyvitys, joka maksetaan sinulle siltä ajalta, jolloin tililläsi on ollut rahaa. Toisin sanoen osuuspankki maksaa sinulle korvausta siitä, että talletat ja säilytät rahojasi osuuspankin tileillä. Tämä tekee tilisäästämisestä helpon ja tuottavan tavan säästää.

Talletuskorkoa kuvataan prosentilla, jonka verran tilillä olevat rahat kasvavat tuottoa vuodessa. Jos esimerkiksi tilin vuosikorko on kiinteä 2 %, tilille talletetaan vuoden alussa 1 000 euroa ja tilin säästöt eivät muutu vuoden aikana, tilille maksetaan vuoden päästä 20 euroa tuottoa.

Tilin talletuskorko perustuu aina markkinatilanteeseen, eli markkinatilanteen muuttuessa tilin korkokin voi muuttua. Tilin korko voi olla myös 0 %, jolloin korkotuottoa ei kerry.

Koron määräytyminen – kiinteä, vaihtuva ja portaittainen korko

OP:n henkilöasiakkaille suunnatut tilit voivat olla kiinteäkorkoisia, vaihtuvakorkoisia tai kiinteä- ja vaihtuvakorkoisten yhdistelmiä. Kiinteä korko tarkoittaa, että talletukselle maksetaan korkoa kiinteän korkoprosentin mukaan. Vaihtuva korko taas muuttuu ajan kuluessa, koska se on esimerkiksi sidottu viitekorkoon ja seuraa viitekoron muutoksia.

Jos haluat vakaata tuottoa säästöillesi, tili kiinteällä korolla voi olla sinulle sopivampi vaihtoehto kuin tili vaihtuvalla korolla. Vaihtuva korko taas reagoi viitekoron nousuihin, jolloin saat viitekoron mukaisesti korkeampaa korkoa. Toisaalta vaihtuva korko reagoi yhtä nopeasti myös viitekoron laskuihin. 

Tilin talletuskorko voi olla myös portaittainen, jolloin se koostuu erilaisista korkoportaista ja jokaisella portaalla on omanlainen korko. Voit saavuttaa uuden korkoportaan säästämällä enemmän tilille, koska korkoportaat perustuvat tilillä oleviin säästöihin. Saat tilin koko talletussummalle aina sen portaan korkoa, jonka olet saavuttanut. Portaittainen korko siis kannustaa säästämään lisää, sillä saat korkeampaa tilin korkoa, kun saavutat säästöilläsi uuden korkoportaan.

Koron laskentatapa vaikuttaa myös korkotuottoon

Tilillesi maksettavaan korkotuottoon vaikuttaa se, lasketaanko korko jokaiselle päivälle erikseen, keskitalletukselle vai kuun alimman saldon mukaan. Tilin saldo tarkoittaa tilille talletettujen säästöjen määrää.

Tilille voi saada parempaa korkoa, kun korko lasketaan päivittäisen saldon tai keskitalletuksen mukaan, sillä laskentatapa ottaa tilille talletettujen säästöjen vaihtelun paremmin huomioon.

Tilien talletuskorkojen vertailu kannattaa, ennen kuin avaat tilin säästämiseen. Muista vertailla myös tilien muita ominaisuuksia, kuten talletusajan pituutta.

Millä tilillä on paras talletuskorko?

Osuuspankin tilien talletuskorot määräytyvät eri tavoilla. Tileissä on myös muita eroavaisuuksia, jotka vaikuttavat siihen, mikä tili sopii tarpeisiisi parhaiten. Yleisesti ottaen Käyttötili sopii arjen raha-asioiden hoitamiseen ja säästöt kannattaa siirtää säästämisen tileille. 

Kasvutuottotilin korko on sitä korkeampi, mitä enemmän säästät tilille. Korko perustuu kolmeen korkoportaaseen. Ensimmäisellä portaalla korko on kiinteä, ja toisella sekä kolmannella portaalla korko kasvaa ja on sidottu euribor 3 kk -viitekorkoon. Voit saavuttaa korkeamman korkoportaan, kun säästät tilille enemmän.

Kasvutuottotili on joustava säästötili jatkuvaan, pitkäaikaiseen säästämiseen. Voit säästää tilille omaan tahtiisi ja käyttää tilin säästöjä tarpeen tullen. 

Tutustu ja avaa Kasvutuottotili

Määräaikaisella tuottotilillä saat kiinteää talletuskorkoa säästöille, jotka talletat määräajaksi tilille. Talletuksesi korko pysyy siis samana koko valitsemasi talletusajan. Näet tilin koron ennen tilin avausta. Kun talletusaika päättyy, saat säästösi ja kertyneen korkotuoton käyttöösi.

Määräaikainen tuottotili sopii lyhytaikaiseen, maksimissaan vuoden pituiseen säästämiseen. Jos sinulla on säästöjä, joita et tarvitse käyttöösi tiettynä ajanjaksona, Määräaikainen tuottotili voi olla hyvä valinta sinulle.

Tutustu ja avaa Määräaikainen tuottotili

Käyttötilille maksetaan korkoa osuuspankin omistaja-asiakkaalle, jolla on tili ja omistaja-asiakkuus samassa pankissa.

Käyttötiliä ei kuitenkaan suositella suurempien summien tallettamiseen, koska säästämisen tileiltä voit saada parempaa korkoa rahoillesi. Sen sijaan tili sopii arjen raha-asioiden pyörittämiseen, kuten laskujen maksamiseen.

Tutustu ja avaa Käyttötili

Viitekorko on julkinen markkinakorko, johon tilin vaihtuva korko voidaan sitoa. Kun viitekorko muuttuu, siihen sidotut tilien korotkin muuttuvat.

Esimerkiksi Kasvutuottotilin toisen ja kolmannen korkoportaan korot ovat sidottu euribor 3 kk -viitekorkoon. Kuukaudet viitekorossa kertovat kuinka usein viitekorko tarkistetaan ja tilin korko päivitetään. Kun korko on sidottu euribor 3 kk -viitekorkoon, korko voi muuttua 3 kuukauden välein viitekoron mukaisesti.

Voit katsoa ajantasaiset euriborkorot ja euriborin kehityksen Suomen Pankin sivuilta.

Siirry Suomen Pankin sivuille

Milloin tilin korko maksetaan? Koronmaksupäivä, verotus

Yleisimmin korko maksetaan tilillesi vuosittain joko joulukuussa tai tammikuussa, mutta esimerkiksi Määräaikaiselle tuottotilille se maksetaan määräajan päätyttyä. Voit tarkistaa tarkan koronmaksupäivän tilisopimuksesta.

Koronmaksun yhteydessä korosta peritään lähdevero. Talletusta ja korkoa ei tarvitse ilmoittaa verotuksessa.

Tilien korot muuttuvat korkomarkkinan mukaan. Kun esimerkiksi viitekorot ovat matalalla, tilin korko voi olla 0 %, jolloin korkoa ei makseta.

Lähtökohtaisesti erilaisilla tileillä on erilaiset korot, ja esimerkiksi säästämiseen tarkoitetulla tilillä on usein suurempi korko kuin Käyttötilillä. Jos et ole saanut tilille tallettamillesi rahoille korkoa, tarkista tilisi korko ja koron laskentaperusteet tilisi tiedoista.

Jos olet avaamassa uuden tilin, koron määräytymisperusteesta kerrotaan tilin verkkosivulla ja tilisopimuksessa, jonka toimitamme sinulle tilin avaamisen jälkeen Omaan arkistoon.

Olemassa olevan tilisi koron voit tarkistaa op.fi-palvelusta tai OP-mobiilista, kun kirjaudut palveluihin OP:n tunnuksillasi. Jos sinulla ei ole OP:n tunnuksia, voit soittaa asiakaspalveluumme 0100 0500 (ma-pe 8–16). Asiakaspalvelumme neuvoo sinulle parhaan tavan tilisi koron tarkistamiseen.

Näin tarkistat tilisi koron laskentaperusteen op.fi-palvelussa:

  1. Kirjaudu op.fi-palveluun.
  2. Siirry päävalikosta kohtaan Rahat ja sen jälkeen valitse Tilit, Omat tilit.
  3. Valitse sitten Tilien tiedot ja tietojen muokkaus.
  4. Tämän jälkeen sinun tulee valita, minkä tilin tietoja haluat tarkastella.

Kirjaudu op.fi-palveluun ja siirry tilin tietoihin

Näin tarkistat tilisi koron laskentaperusteen OP-mobiilissa:

  1. Kirjaudu OP-mobiiliin.
  2. Valitse tili, jonka korkotietoja haluat tarkastella.
  3. Siirry Tilin asetuksiin ratas-ikonin kautta.
  4. Valitse Tilin korko. 
Tilit tarjoaa osuuspankki. Säästölippaan tarjoaa osuuspankki. Säästölippaaseen liitettävän kortin tarjoaa OP Vähittäisasiakkaat Oyj. OP-rahastoja hallinnoi OP-Rahastoyhtiö Oy, jonka asiamiehenä osuuspankki toimii.