Tilin talletuskorko
Miten tilin korko määräytyy ja millainen on paras talletuskorko? Tutustu perustietoon tilien koroista.Talletuskorko mahdollistaa tuoton säästöillesi
Tilin talletuskorko on hyvitys, joka maksetaan sinulle siltä ajalta, jolloin tililläsi on ollut rahaa. Toisin sanoen osuuspankki maksaa sinulle korvausta siitä, että talletat ja säilytät rahojasi osuuspankin tileillä. Tämä tekee tilisäästämisestä helpon ja tuottavan tavan säästää.
Talletuskorkoa kuvataan prosentilla, jonka verran tilillä olevat rahat kasvavat tuottoa vuodessa. Jos esimerkiksi tilin vuosikorko on kiinteä 2 %, tilille talletetaan vuoden alussa 1 000 euroa ja tilin säästöt eivät muutu vuoden aikana, tilille maksetaan vuoden päästä 20 euroa tuottoa.
Tilin talletuskorko perustuu aina markkinatilanteeseen, eli markkinatilanteen muuttuessa tilin korkokin voi muuttua. Tilin korko voi olla myös 0 %, jolloin korkotuottoa ei kerry.
Koron määräytyminen – kiinteä ja vaihtuva korko sekä näiden yhdistelmä
OP:n henkilöasiakkaille suunnatut tilit voivat olla kiinteäkorkoisia, vaihtuvakorkoisia tai kiinteä- ja vaihtuvakorkoisten yhdistelmiä. Kiinteä korko tarkoittaa, että talletukselle maksetaan korkoa kiinteän korkoprosentin mukaan. Vaihtuva korko taas muuttuu ajan kuluessa, koska se on sidottu viitekorkoon ja seuraa viitekoron muutoksia.
Jos haluat vakaata tuottoa säästöillesi, tili kiinteällä korolla voi olla sinulle sopivampi vaihtoehto kuin tili vaihtuvalla korolla. Vaihtuva korko taas reagoi viitekoron nousuihin, jolloin saat viitekoron mukaisesti korkeampaa korkoa. Toisaalta vaihtuva korko reagoi yhtä nopeasti myös viitekoron laskuihin.
Kiinteän ja vaihtuvan koron yhdistelmiä ovat OP:lla esimerkiksi porrastettu sekä kerrostettu korko. Porrastettu korko koostuu korkoportaista, ja jokaisella portaalla on oma kiinteä tai vaihtuva korkonsa. Korkeammilla korkoportailla korkoprosentti on suurempi kuin matalammilla portailla. Säästöjesi määrä tilillä määrittää, minkä portaan korkoa säästöillesi maksetaan. Saat siis tilin koko talletussummalle aina sen portaan korkoa, jonka olet saavuttanut säästöilläsi. Esimerkiksi Kasvutuottotilin korko on porrastettu.
Kerrostetussa korossa tilin säästöille maksetaan korkoa sen mukaan, mihin kerrokseen ne kuuluvat. Matalammat säästöt kuuluvat ensimmäiselle korkokerrokselle, kun taas korkeammat säästöt yltävät korkeampiin kerroksiin. Tämä tarkoittaa, että jos tilin säästöt yltävät esimerkiksi kolmanteen korkokerrokseen asti, säästöille maksetaan kerrosten mukaisesti kolmea eri korkoa. Kerroksen korko voi olla joko kiinteä tai vaihtuva, ja tässäkin tapauksessa korkoprosentti on suurempi korkeammilla korkokerroksilla. Esimerkiksi Säästötilin korko on kerrostettu.
Sekä porrastettu että kerrostettu korko kannustavat säästämään lisää, sillä saat kokonaisuudessaan korkeampaa korkoa, kun saavutat säästöilläsi uuden korkoportaan tai -kerroksen.
Koron laskentatapa vaikuttaa myös korkotuottoon
Tilillesi maksettavaan korkotuottoon vaikuttaa se, lasketaanko korko jokaiselle päivälle erikseen, keskitalletukselle vai kuun alimman saldon mukaan. Tilin saldo tarkoittaa tilille talletettujen säästöjen määrää.
Tilille voi saada parempaa korkoa, kun korko lasketaan päivittäisen saldon tai keskitalletuksen mukaan, sillä laskentatapa ottaa tilille talletettujen säästöjen vaihtelun paremmin huomioon.
Millä tilillä on paras talletuskorko?
Osuuspankin tilien talletuskorot määräytyvät eri tavoilla. Tileissä on myös muita eroavaisuuksia, jotka vaikuttavat siihen, mikä tili sopii tarpeisiisi parhaiten. Yleisesti ottaen Käyttötili sopii arjen raha-asioiden hoitamiseen ja säästöt kannattaa siirtää säästämisen tileille.
Säästötilin korko sitä korkeampi, mitä enemmän säästät tilille. Tilillä on kolme korkokerrosta ja säästöillesi maksetaan kunkin kerroksen mukaista korkoa. Tämä tarkoittaa, että jos säästösi yltävät esimerkiksi kolmanteen korkokerrokseen asti, säästöille maksetaan kolmea eri korkoa. Ensimmäisellä kerroksella säästöjen korko on kiinteä, ja toisella sekä kolmannella kerroksella säästöjen korot on sidottu euribor 3 kk -viitekorkoon, josta vähennetään pankin marginaali.
Säästötili on joustava ja se sopii mainiosti monenlaiseen säästämiseen. Voit säästää juuri omaan tahtiisi ja nostaa tililtä rahaa milloin vain ilman nostorajoituksia tai -kuluja. Säästötili on kuukausimaksuton, kuten muutkin OP:n säästämisen tilit.
Kasvutuottotilin korko määräytyy Säästötilin tapaan sen perusteella, paljonko olet säästänyt tilille ja mille korkoportaalle säästösi yltävät. Ensimmäisellä korkoportaalla korko on kiinteä, ja toisella sekä kolmannella portaalla korko kasvaa ja on sidottu euribor 3 kk -viitekorkoon, josta vähennetään pankin marginaali. Kasvutuottotilin korossa on kuitenkin merkittävä ero Säästötilin korkoon: koko Kasvutuottotilille säästämällesi summalle maksetaan korkeampaa korkoa, kun säästöt ylittävät uuden korkoportaan. Säästötilillä vain ne säästöt, jotka yltävät korkeampaan kerrokseen, kerryttävät korkeampaa korkoa.
Kasvutuottotili sopii parhaiten pitkäaikaiseen säästämiseen ja rahojen säilyttämiseen tilillä. Tarpeen tullen voit nostaa tililtä rahaa 4 kertaa vuodessa maksutta. Kasvutuottotili toimii myös yhteisenä säästötilinä ja voit myöntää tiliin käyttöoikeuden toiselle henkilölle.
Tutustu ja avaa Kasvutuottotili
Määräaikaisella tuottotilillä saat kiinteää talletuskorkoa säästöille, jotka talletat määräajaksi tilille. Talletuksesi korko pysyy siis samana koko valitsemasi talletusajan. Näet tilin koron ennen tilin avausta. Kun talletusaika päättyy, saat säästösi ja kertyneen korkotuoton käyttöösi.
Määräaikainen tuottotili sopii lyhytaikaiseen, maksimissaan vuoden pituiseen säästämiseen. Jos sinulla on säästöjä, joita et tarvitse käyttöösi tiettynä ajanjaksona, Määräaikainen tuottotili voi olla hyvä valinta sinulle.
Tutustu ja avaa Määräaikainen tuottotili
Käyttötilille maksetaan korkoa osuuspankin omistaja-asiakkaalle, jolla on tili ja omistaja-asiakkuus samassa pankissa.
Käyttötiliä ei kuitenkaan suositella suurempien summien tallettamiseen, koska säästämisen tileiltä voit saada parempaa korkoa rahoillesi. Sen sijaan tili sopii arjen raha-asioiden pyörittämiseen, kuten laskujen maksamiseen.