OPn uusi kybervakuutus suojaa pk-yrityksiä tietosuoja-asetuksen muuttuessa

Kun ensi keväänä aletaan soveltaa EUn tietosuoja-asetusta, yritysten vastuu tietosuojaloukkauksista kovenee. Tätä silmällä pitäen OP tuo markkinoille uuden pk-yrityksille suunnatun kybervakuutuksen, joka turvaa yritystä kybervahingon sattuessa.

Viestintäviraston mukaan kyberrikollisuudesta tulee koko ajan ammattimaisempaa, mutta harva yritys on todella varautunut tilanteeseen. Kun ensi keväänä aletaan soveltaa EU:n tietosuoja-asetusta, erilaisista kyberuhista kuten verkkovakoilusta, tietojen kalastelusta, huijauksista ja hyökkäyksistä koituu yrityksille muiden haittojen lisäksi myös aiempaa suurempia taloudellisia riskejä.

- Muutos edellyttää yrityksiltä uudenlaista hereillä oloa, mutta pk-yrityksillä ei välttämättä ole mahdollisuuksia palkata omille palkkalistoilleen tietoturvaosaajia, joista on työmarkkinoilla kova kysyntä. Kybervakuutus on tehty auttamaan juuri tällaisia yrityksiä, sanoo OP Vakuutuksen yritysasiakkaista vastaava liiketoiminta-alueen johtaja Antti Huhtala.

OP kybervakuutus korvaa kybervahingon selvittämisestä ja yritystoiminnan keskeytymisestä aiheutuneita kuluja. Lisäksi tietoturva-ammattilaiset auttavat vakuutuksen ottanutta yritystä rajaamaan ja torjumaan vahinkoa.

Laaja tietovuoto voi tuoda merkittävät kulut

EU:n tietosuoja-asetus lisää yrityksen vastuuta esimerkiksi tietomurtojen suhteen. Yrityksen on kerrottava tietoturvaloukkauksista sekä valvovalle viranomaiselle että asiakkaalle. Valvova viranomainen voi rangaista tietosuojasääntöä rikkovaa yritystä tuntuvilla sakoilla.

Laajan tietovuodon sattuessa pelkästään tiedottamisesta syntyy merkittäviä kustannuksia. OPn kybervakuutuksen ottanut yritys saakin kybervahingon tapahduttua nopeasti apua sekä tietoturva- että viestintäammattilaisilta. Asiakastietojen vuotamisesta määrättäviä sakkoja kybervakuutus sen sijaan ei korvaa.

- Näemme, että kybervakuutus on erityisen tärkeä niille yrityksille, joilla on laaja asiakasrekisteri. Kyberrikollisille asiakastiedot ovat valitettavasti tänä päivänä kauppatavaraa, joten tietoihin kohdistuu jatkuvasti murtoyrityksiä. Kybervakuutus on eräänlainen nykyajan palovakuutus, joka kattaa yrityksen tärkeimmälle omaisuudelle sattuvia vahinkoja, Huhtala kertoo.

Kybervakuutukseen kuuluvat tietoturvan asiantuntijapalvelut toimittaa CGI.

- Kybervahingon tapahtuessa oleellista on nopeus ja ammattitaito, joilla vahinkoa ryhdytään selvittämään. Asiantuntijatiimimme on heti OPn asiakkaiden käytettävissä, kertoo CGI:n kyberturvallisuusjohtaja Jan Mickos.