OP rakensi robotteja käsittelemään lyhennysvapaahakemuksia - käyvät nyt läpi tuhansia hakemuksia päivässä

Koronakriisin myötä lainojen lyhennysvapaiden hakemusmäärä on kasvanut voimakkaasti. OP:lla robotit valjastettiin kahdessa viikossa nopeuttamaan asiakkaiden asuntolainojen lyhennysvapaahakemusten käsittelyä. Nyt ne käsittelevät jo useita tuhansia hakemuksia päivässä. 

OP Ryhmä kertoi maaliskuun puolivälissä, että sen asiakkaat voivat hakea asuntolainaansa lyhennysvapaata ilman erillistä maksua. Hakemuksia on tullut runsaasti, viikkotasolla tarkasteltuna yli kymmenkertainen määrä normaaliin aikaan verrattuna. Vaikka asiakaspalvelijoita rekrytoitiin lisää, tuli hakemuksia silti nopeammin kuin niitä ehdittiin käsitellä.

OP:n asuntorahoituksessa päädyttiin uudenlaiseen ratkaisuun hakemusten käsittelyn nopeuttamiseksi ja asiakaspalvelijoiden tukemiseksi. Käsittely on juuri sellaista työtä, jota robotti tekee hyvin: siinä tarvitaan tarkkuutta ja nopeutta. Hakemusten käsittelyyn rakennettiin kolme erilaista robottia - ne esikäsittelevät hakemuksia, tekevät ja toimeenpanevat päätöksiä.

– On tärkeää, että pystymme vastaamaan hakemuksiin mahdollisimman nopeasti nyt, kun monen asiakkaan taloudellinen tilanne on koronan vuoksi haastava. Robotit noudattavat sääntelyä ja tietoturvan vaatimuksia aivan yhtä tarkasti kuin ihmiskäsittelijätkin, OP:n asumisen palveluista ja asuntorahoituksesta vastaava johtaja Kaisu Christie toteaa.

Asiakkaiden lyhennysvapaahakemuksia on käsitelty OP:ssa maaliskuun puolivälistä lähtien jo 28 000 kappaletta.

Robotit kehitettiin alusta loppuun OP Ryhmässä, ja nopeasti edennyt tilanne edellytti niiden pikaista valjastamista muuttuneeseen tilanteeseen. Nyt robotit pystyvät esikäsittelemään jopa 3 000 hakemusta ja tekemään satoja lyhennysvapaapäätöksiä päivässä. OP on Suomen suurimpia ohjelmistorobotiikan hyödyntäjiä, ja on jo pitkään rakentanut räätälöityjä robotteja ja muita automaatioratkaisuja asiakkaiden tarpeiden nopeaan ratkaisemiseen.

– Tässä tapauksessa kehitystyö oli vieläkin nopeampaa kuin yleensä, kun asiakastarve ratkaisuille oli suuri. Samalla kun pystyimme nopeuttamaan asiakkaidemme hakemusten käsittelyä, saimme hyvää oppia jatkokehitystyötämme varten. Tutkimme paraikaa myös robottien hyödyntämistä muiden koronan aiheuttamien haasteiden ratkaisemiseen, OP Ryhmän teknologia- ja kehitysjohtaja Juho Malmberg sanoo.