OP: Sijoitusasuntolainojen kysyntä räjähdysmäisessä kasvussa – sijoittajat suuntaavat katsettaan yhä tiiviimmin myös Itä- ja Pohjois-Suomen kasvukeskuksiin

Haettujen sijoitusasuntolainojen kysyntä kasvoi Kuopiossa, Joensuussa ja Oulussa alkuvuonna reilusti yli 50 prosenttia vuoden 2020 alkuun verrattuna. Sijoitusasuntolainan hakijoista yhä useampi on nyt nainen. Asuntosijoittamisen suosio näkyy myös yksiöiden kallistumisena, vaikka vuokrien kasvuvauhti samanaikaisesti hiipui.

Lukumääräisesti eniten sijoitusasuntolainoja haetaan edelleen Helsinkiin, jossa hakemusten määrä kasvoi tammi–huhtikuussa 32 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Espoossa hakemusten määrä kasvoi 45 prosenttia ja Vantaalla 47 prosenttia. Suurimmat muutokset sijoitusasuntolainojen kysynnässä kohdistuivat alkuvuonna kuitenkin Kuopioon ja Joensuuhun, joissa kasvua oli lähes 80 prosenttia. Ouluun kohdistuneiden lainahakemusten kysyntä kasvoi lähes 70 prosenttia.

- Sijoitusasuntolainojen kysynnän kovia kasvulukuja selittävät osaltaan koronasta johtuneet epävarmuudet vuoden 2020 alkupuolella ja toisaalta myös kysynnän jo pidempään jatkunut yleinen kasvu. Edullisempi hintataso houkuttaa sijoittajia laajentamaan katsettaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolelle, sillä tyypillisesti sijoitusasuntoihin haetaan omaa asuntoa pienempää lainaa. Esimerkiksi Joensuussa on jo usean vuoden ajan rakennettu runsaasti uudiskohteita, ja valtaosa näistä on ollut sijoittajille sopivia pieniä asuntoja. Asuntosijoittamisen suosiota selittävät myös matalalla pysytellyt korkotaso ja asuntosijoittajaa tukeva verotus, kertoo OP:n asumisen rahoituksesta vastaava päällikkö Satu Nurmi.

Sijoitusasuntolainan hakijoista tammi–huhtikuussa noin 37 prosenttia oli naisia, kun vastaava luku viisi vuotta sitten oli 32 prosenttia. Naisten osuus hakijoista on kasvanut erityisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Sijoitusasuntolainaa hakevien mediaani-ikä laski huhtikuussa 42 vuoteen, kun se vielä viisi vuotta sitten oli 45 vuotta.

Sijoitusasuntolainaa haettiin alkuvuonna keskimäärin noin 105 000 euroa. Eniten sijoitusasuntolainoihin haetut euromäärät kasvoivat Kuopiossa, Helsingissä ja Tampereella. Keskiarvoltaan suurimmat sijoitusasuntolainat haettiin yhä Helsinkiin (182 000 €), Espooseen (148 000 €) ja Vantaalle (119 000 €).

Yksiöt jatkoivat kallistumistaan – vuokrien nousu on taittumassa

Asuntosijoittamisen suosion kasvu näkyy myös sijoittajien suosimien yksiöiden hintakehityksessä. Kiinteistönvälitysalan keskusliiton mukaan vanhojen kerrostaloyksiöiden neliöhinnat nousivat valtakunnallisesti tammi–huhtikuussa 4,5 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna.

Uusissa kerrostaloyksiöissä neliöhinnat nousivat alkuvuonna vielä tätäkin enemmän, 7,9 prosenttia. Kasvukeskuksista vanhat kerrostaloyksiöt kallistuivat eniten Espoossa, jossa neliöhinnat nousivat 14,5 prosenttia. Turussa neliöhinnat kallistuivat 12,7 prosenttia ja Tampereella 8,5 prosenttia.

- Kasvukeskuksissa yksiöiden neliöhinnat ovat omalla tasollaan. Helsingissä vanhojen kerrostaloyksiöiden keskiarvohinta on puhkaissut jo 7 500 euron rajan, Espoossa on menty 5 000 euron paremmalle puolelle, ja Vantaalla, Turussa sekä Tampereella liikutaan reilusti yli 4 000 euron lukemissa, kommentoi OP Kodin johtaja Lasse Palovaara.

Vuosia kestänyt vuokrien noususuuntaus sen sijaan näyttää alkuvuoden perusteella hiipumisen merkkejä kaikkien kasvukeskusten alueella. Tilastokeskuksen mukaan Helsingissä yksiöiden vuokrien kasvutahti hidastui tammi–maaliskuussa 0,5 prosenttiyksikköä, Espoossa ja Kauniaisissa 0,7 prosenttiyksikköä ja Vantaalla 0,6 prosenttiyksikköä. Muista kasvukeskuksista yksiöiden vuokrien kasvuvauhti hiipui Kuopiossa 1,1 prosenttiyksikköä sekä Turussa ja Joensuussa 0,5 prosenttiyksikköä. Jyväskylässä yksiöiden vuokrat jopa hieman laskivat vuoden 2020 tammi–maaliskuuhun verrattuna.