OP-Henkivakuutuksen kysely: Vapaa-aika houkuttelee eläkkeellä, mutta alle puolet varautuu taloudellisesti tulevaan

Suomalaiset haaveilevat vapaa-ajan lisääntymisestä ja matkustelusta eläkeiässä, mutta alle puolet on varautunut taloudellisesti eläkkeelle jäämiseen. Erityisesti nuoret pitävät varautumista kuitenkin tärkeänä.

OP-Henkivakuutus kysyi suomalaisilta eläkeikään liittyvistä unelmista. Noin 1 500:sta vastaajasta 79 prosenttia haaveilee lisääntyneestä vapaa-ajasta eläkkeellä. 60 prosenttia haaveilee hyvästä terveydestä, ja lähes yhtä moni (58 prosenttia) matkustelusta.

Yllättävän harva suomalainen kuitenkaan varautuu eläkeikään. Kun vastaajilta kysyttiin, ovatko he varautuneet eläkkeelle jäämiseen taloudellisesti, 54 prosenttia vastasi ei. Nuorimmista eli 17–24-vuotiaista vastaajista peräti 72 prosenttia kertoi, ettei ole varautunut eläkkeelle jäämiseen taloudellisesti. 

Eläkkeelle siirtyminen siintää nuorilla jossain kaukana tulevaisuudessa, ja työurakin on vasta alkamassa. Kun alkaa ajoissa kerryttää varallisuutta eläkeikää silmällä pitäen, ehtii tuottojakin kertyä pitkältä ajalta, OP-Henkivakuutuksen toimitusjohtaja Sari Heinonen sanoo.

Vaikka nuoret vastaajat eivät ole eläkkeeseen vielä varautuneetkaan, he kuitenkin pitävät varautumista muita tärkeämpänä. 1734-vuotiaista vastaajista peräti 80 prosenttia pitää taloudellista varautumista melko tai erittäin tärkeänä, kun kaikista vastaajista näin koki 72 prosenttia.

– Kukaan meistä ei tiedä, milloin nyt nuoret siirtyvät eläkkeelle ja mikä eläkkeen taso silloin on. Vastauksista päätellen tämä mietityttää nykynuoria. Jotta haaveet lisääntyneestä vapaa-ajasta olisi vara toteuttaa, suosittelen jokaista etsimään itselle parasta varautumisvaihtoehtoa, Heinonen sanoo. 

Niistä, jotka kertovat varautuneensa eläkkeelle taloudellisesti, 57 prosenttia sijoittaa rahastoihin. 46 prosenttia kertoo tehneensä suoria osakesijoituksia, ja 42 prosenttia säästäneensä rahaa tilille. 

– Hiukan useampi kuin joka neljäs kertoo myös sijoittaneensa asuntoihin tai vakuutussäästämisen tuotteisiin. On hienoa, että erilaiset säästämiskeinot ovat jo niin monille tuttuja. Koronapandemian aikaan suomalaisille on kertynyt tavallista enemmän säästöjä, ja moni näyttää myös pyrkivän varautumaan tulevan varalle aiempaa paremmin, Heinonen sanoo.

Mitä asioita erityisesti odotat tai odotit eläkeajalta? 

  1. Lisääntynyttä vapaa-aikaa ja vapautta tehdä haluamiani asioita 79 % 
  1. Hyvää terveyttä ja hyvinvointia 60 % 
  1. Matkustamista koti- ja ulkomailla 58 % 
  1. Ajanviettoa minulle läheisten ihmisten kanssa 53 % 

Harrastamista ja aktiviteetteja 53 %