OP: Rahastoja ostetaan nyt selkeästi enemmän kuin myydään – Nokian Renkaat ja Qt Group nousivat jälleen ostetuimpien osakkeiden joukkoon

Suomalaiset sijoittajat suosivat marraskuussa korkorahastoja sekä monelle tuttuja suomalaisyhtiöitä. Kolme ostetuinta osaketta olivat marraskuussa UPM-Kymmene, Nokian Renkaat ja Nordea.

OP:n henkilöasiakkaat ostavat nyt rahastoja. Osakkeita myytiin marraskuussa hieman enemmän kuin ostettiin, mutta rahastokaupankäynti painottui selkeästi ostoihin: 60 prosenttia rahastokaupankäynnistä oli marraskuussa ostoja ja 40 prosenttia myyntejä.

– Rahastosijoittajat ovat monesti mukana pidemmällä aikahorisontilla, kuin osakesijoittajat. Noin 500 000 asiakastamme sijoittaa rahastoihin kuukausittain säännöllisen säästämisen sopimusten kautta, oli markkinatilanne mikä tahansa. Vielä muutama vuosi sitten moni rahastosijoittaja myi osuuksiaan kurssien tullessa alaspäin. Rahastosijoittajat ovat oivaltaneet, että turbulenssissa kannattaa pitää pää kylmänä ja jatkaa pitkäjänteistä sijoittamista, kertoo OP:n sijoittamisen ja säästämisen asiantuntija Tiina Routamaa.

Korkojen noustua korkorahastot kiinnostavat jälleen OP:n asiakkaita. Marraskuun kaksi netto-ostetuinta rahastoa olivat lyhyen koron rahastot OP-Euro sekä OP-Korkotuotto. Korkorahastojen suosio poikkeaa alkuvuodesta, sillä tammi-lokakuun kymmenen netto-ostetuimman rahaston joukossa ei ole yhtään korkorahastoa.

Nokian Renkaat ja Qt Group palasivat kymmenen ostetuimman osakkeen joukkoon

Osakekaupassa Nokian Renkaat nousi marraskuussa muutaman kuukauden tauon jälkeen OP:n netto-ostetuimpien osakkeiden joukkoon. Vielä lokakuussa osake oli kymmenen nettomyydyimmän osakkeen listalla. Edellisen kerran Nokian Renkaat oli kymmenen netto-ostetuimman osakkeen joukossa elokuussa.

– Nokian Renkaiden tulevaisuudenkuva tarkentui loka-marraskuun taitteessa, mikä on voinut lisätä sijoittajien kiinnostusta osakkeeseen. Yhtiö kertoi lokakuun lopulla sopineensa Venäjän toimintojen myynnistä, jonka lisäksi yhtiö tiedotti marraskuun alussa päättäneensä investoida uuteen tehtaaseen Romaniassa. Myös yhtiön Q3-tulos oli odotuksia vahvempi, kertoo OP:n osakeanalyytikko Joonas Häyhä.

Nokian Renkaat oli marraskuun toiseksi ostetuin osake heti UPM-Kymmenen jälkeen. Kolmanneksi ostetuin osake oli Nordea. Ostetuimpien osakkeiden listalle nousi pienen tauon jälkeen myös IT-alalla toimiva Qt Group, joka oli neljänneksi ostetuin osake. Qt Group oli kymmenen netto-ostetuimman osakkeen joukossa edellisen kerran elokuussa, jolloin se oli selkeästi ostetuin osake.

– Qt Groupin osake laski marraskuun puolenvälin huippulukemista kuun loppupuolelle tultaessa yli 20 prosenttia, mikä saattoi innostaa osan sijoittajista ostoksille, kertoo Routamaa.  

Nettomyydyimpien kotimaisten ja kansainvälisten osakkeiden kärkipaikkaa on pitänyt elokuusta asti Sampo, joka oli myydyin osake myös marraskuussa.

Miehet tekevät naisia aktiivisemmin osakekauppaa

OP:n osakedatan mukaan miehet tekevät naisia selvästi aktiivisemmin osakekauppaa. Miesten osuus marraskuun osakeostojen euromääräisestä kokonaisvolyymista oli noin 86 prosenttia ja naisten noin 14 prosenttia. Suhdeluku oli lähes sama marraskuun osakemyynneissä.

– Noin 39 prosenttia osakesijoittaja-asiakkaistamme on naisia, mitä ei heti uskoisi osakekauppojen eurovolyymien jakautumista tarkasteltaessa. Naiset tekevät keskimäärin miehiä vähemmän osakekauppoja, sillä ”osta ja pidä” -sijoitustyyli on naisten keskuudessa yleistä. Naiset asettavat sijoitustavoitteensa yleensä kauemmas kuin miehet, jotka tähtäävät usein nopeisiin tuottoihin, kertoo Routamaa.

OP:n henkilöasiakkaiden netto-ostetuimmat osakkeet marraskuussa:

1. UPM-Kymmene

2. Nokian Renkaat

3. Nordea

4. Qt Group

5. Fortum

6. WithSecure

7. Valmet

8. Kempower

9. Metsä Board

10. Marimekko
 

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:

OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi