Suomessa laskettelukausi alkaa hiihtokeskuksissa tyypillisesti lokakuussa ja jatkuu aina toukokuulle saakka. Rinteessä sattuu ja tapahtuu läpi kauden, mutta erityinen piikki lasketteluun ja lumilautailuun liittyvissä henkilövahingoissa nähdään vuosittain maaliskuussa.
Eniten laskettelu- ja lumilautailuvahinkoja sattuu 10–14-vuotiaille lapsille. Iän karttuessa myös vahingon todennäköisyys laskee. Miehille vahinkoja sattuu hieman enemmän kuin naisille.
– Iän ja kokemuksen myötä taidot karttuvat ja vahingot vähenevät – ja ehkä mukaan tarttuu myös tervettä varovaisuutta. On myös vanhempien vastuulla huolehtia siitä, että lapset ja nuoret laskevat taitotasolleen sopivissa rinteissä, huomioivat muut laskijat ja käyttävät suojavarusteita, Pohjola Vakuutuksen henkilöasiakkaiden henkilövakuuttamisesta vastaava Atte Erkamo kommentoi.
Laskettelurinteessä loukataan tyypillisesti polvi tai ranne
Pohjola Vakuutuksen tilastojen mukaan laskettelija loukkaa useimmin polvensa, ranteensa tai olkapäänsä. Polvivammat kattavat noin kolmanneksen laskettelijoille sattuvista vahingoista.
Muut vammat ovat harvinaisempia, mutta myös pään alueen, selän, sormien ja säärien vammat ovat tulleet monelle laskettelijalle tutuiksi. Lasketteluvahingoista voi myös aiheutua harmia pidemmäksikin aikaa. Yli 13 prosenttia korvatuista lasketteluvahingoista edellyttää fysioterapiaa, ja hoitojaksot ovat usein pitkiä.
– Tyypillisessä tapauksessa hyppyristä laskeutuminen menee pieleen, ja laskettelija kaatuu ranteensa päälle tai vääntää polvensa. Jonkin verran sattuu myös törmäyksiä toisiin laskijoihin, puihin tai rinteen aitoihin, Erkamo kuvailee.
Lasketteluvahinkojen keskimääräinen korvaussumma on yli 1 000 euroa. Jos vahinko johtaa leikkaukseen, kasvaa myös hintalappu: leikkauksen keskikorvaus on lähes 5 200 euroa.
Hän kehottaa laskettelijoita varmistamaan, että oman vakuutuksen sisältö vastaa varmasti harrastuksen riskejä.
– Esimerkiksi merkittyjen rinteiden ulkopuolella tapahtuva off-piste-laskeminen vaatii laajennuksen matka- tai terveysvakuutukseen. Ulkomailla laskettelevan kannattaa myös varmistaa, että vakuutus korvaa tarvittaessa ambulanssilennot, sillä esimerkiksi Keski-Euroopassa helikopterikuljetus rinteestä sairaalaan voi maksaa useita tuhansia euroja, ja lento Suomeen kymmeniä tuhansia.
Lisätiedot medialle:
OP Ryhmän viestintä, p. 010 252 8719, viestinta@op.fi