Stuglån

Förverkliga din dröm om en sommarstuga eller fritidsbostad

Ansök om stuglån enkelt på nätet

Du kan ansöka om stuglån redan i planeringsskedet. Du kan enkelt ansöka om stuglån på nätet – var och när som helst!

 

Smidig lånebetalning under hela lånetiden

Vårt stuglån är flexibelt. Du kan ha amorteringsfritt eller trygga din lånebetalningsförmåga under lånebetalningstiden på ett sätt som passar dig.

 

OP-bonus för ägarkunder

Som ägarkund i andelsbanken får du OP-bonus för ditt stuglån. Bonus kan användas för att kvitta till exempel bankens serviceavgifter och försäkringsfakturor.

 

Stuglån eller finansiering av annan fritidsbostad

Ansök om stuglån eller ge samtycke till en gemensam ansökan

Påbörja en ansökan om stuglån, fortsätt en ansökan som du redan påbörjat eller lägg till bilagor som behövs.

Ansök om stuglån

Bekräfta en gemensam ansökan om stuglån som en annan sökande påbörjat.

Gå till samtycken

Påbörja en ansökan om stuglån eller fortsätt en ansökan som du redan påbörjat.

Ansök om stuglån

Bekräfta en gemensam ansökan om stuglån som en annan sökande påbörjat.

Gå till samtycken

Du behöver nättjänstkoder för att ansöka om bolån. Vår kundtjänst hjälper dig om du inte har nätbankskoder till någon bank. Kontakta vår kundtjänst

 

Stugliv hör till den traditionella finska sommaren. På stugan hinner man njuta av sommaren och naturen samt bada bastu och simma. En del drömmer om enkelt stugliv, andra är ute efter en välutrustad sommarbostad som också lämpar sig för åretruntboende. Det är bra att ansöka om stuglån så fort det börjar kännas aktuellt att köpa en stuga, även om du inte ännu skulle ha hittat dina drömmars villa.

Som ägarkund får du OP-bonus för ditt stuglån. Bonus kan användas för att kvitta till exempel fakturan för stugförsäkringen. Du får också ägarkundens övriga förmåner samt rabatter på bank- och försäkringstjänster. 

Poika melomassa järvellä

Så här ansöker du om lån för en sommarstuga

  1. Börja med att fylla i låneansökan på nätet
    Om du ansöker om ett lån tillsammans med någon annan, nämn detta i ansökan. Vi skickar ett meddelande till den andra sökande, så att han eller hon kan ge sitt samtycke till den gemensamma ansökan och lägga till sina egna uppgifter. Därefter kan du slutföra och skicka din påbörjade ansökan.
  2. Vi kontaktar dig
    Vår expert går igenom bland annat de säkerheter som behövs för lånet tillsammans med dig.
  3. Berätta för oss när du hittar en lämplig sommarstuga eller fritidsbostad
    Vi går igenom alla nödvändiga detaljer med dig.
  4. Du får en bindande låneoffert och kan göra ett köpeanbud på objektet.

Bygge eller totalrenovering av sommarstuga

Drömmer du om att låta bygga en stuga? Ansök i så fall om bolån. Om du har tänkt dig en ytligare renovering eller totalrenovering, kan du ansöka om renoveringslån

Hur mycket egna besparingar behöver jag för att köpa en stuga?

Hur mycket besparingar behövs för att köpa en stuga beror på lånetaket, det vill säga den lagstadgade maximala belåningsgraden och stugans säkerhetsvärde. I regel måste du täcka 40 procent av stugans pris antingen med besparingar eller med andra säkerheter.

Räntan på stuglån består av referensräntan och marginalen

Referensräntan och marginalen utgör den totala räntan på stuglånet. Då den totala räntan läggs till kostnaderna för debitering av lånet är summan de totala kostnaderna för stuglånet. Räntan på stuglån varierar; du får reda på din ränta när du gör en låneansökan. 

Stuglåneräknare – räkna ut månadsbetalningen för lånet

Med stuglåneräknaren kan du innan du ansöker om lån testa hur lånebeloppet, återbetalningstiden och räntenivån påverkar månadsbetalningen. Du ser också hur mycket OP-bonus du kan samla för ditt lån om du är ägarkund i andelsbanken. 

Pröva på stuglåneräknaren

Letar du ännu efter en egen stuga?

Hos OP Hem hittar du ett stort utbud av sommarbostäder runt om i Finland. Mäklaren på OP Hem hjälper dig att hitta just din sommarstuga – även bland sådana stugor som ännu inte är till salu. Kontakta mäklaren och kom överens om en visning på plats eller på distans. När du har hittat din drömstuga, kan affärer skötas även helt digitalt.

Fritidsbostäder till salu hos OP Hem

Se till att också försäkringarna för stugan är i ordning

Som ägare till en sommarstuga ska du försäkra byggnaden och dess lösöre. Med Pohjola Stugförsäkring får du skydd för stugan, dess lösöre och byggnader på gårdsplanen också då du inte själv är på plats. Ur stugförsäkringen ersätts exempelvis skador som förorsakats av inbrott, eldsvåda eller storm. 

Bekanta dig med Pohjola Stugförsäkring 

Bolånet tillhandahålls av andelsbanken. OP Hem förmedlar bostäder i hela landet. Försäkringen beviljas av Pohjola Försäkring Ab.

Exempelkalkyl: Ett bolån är en engångskredit. Om 12 mån. euribor är 4,116 % (16.08.2023), är den effektiva räntan på ett bolån på 170 000 euro med en återbetalningstid på 20 år 5,0 %, då lånets marginal är 0,7 %. För lånet tas ut månatligen en kreditavgift på 2,50 euro och en expeditionsavgift av engångsnatur på 680 euro då lånet tas ut. Den uppskattade totalkostnaden för lånet är 266 183,85 euro.

Kalkylen har upprättats under antaganden om att hela lånet har tagits ut på en gång, låneräntan och avgifterna är oförändrade hela lånetiden samt att lånet betalas tillbaka med jämna poster på 1 103,77 euro med en månads mellanrum.

Lånet beviljas av andelsbanken.

Läs villkoren för skuldebrevslån, panter och borgensförbindelser. Du godkänner villkoren då du undertecknar skuldebrevet och säkerhetsförbindelsen.

Skuldvillkor

Nainen lukee kirjaa sohvalla vinokaton alla.
Med hjälp av ett räntetak håller du räntekostnaderna för ditt lån i styr i flera år framöver.
Med Räntetaket fastställer du en övre gräns för referensräntan på ditt lån, men drar också nytta av sjunkande räntor. Läs mer!