Nainen tekee laskelmia paperille kannettavan tietokoneen ääressä.

Bolåneräknaren – så här räknar du ut ditt bolån

Bolåneräknaren hjälper dig planera en lånetid och månadsbetalning som passar dig. Läs våra tips för beräkningen och räkna!

Beakta det här i bolåneräknaren

Bolåneräknaren är ett bra hjälpmedel då du planerar ett bolån. 

Med hjälp av de här tipsen får du ut det mesta av bolåneräknaren:

  • Med bolåneräknaren är det lätt att bedöma en hurdan bostad du har råd med. I bolåneräknaren kan du också ändra lånebeloppet och se hur det påverkar månadsbetalningen och lånetiden.
  • Tänker du byta bostad? Be en fastighetsmäklare om en uppskattning av försäljningspriset och räkna ut ditt lånebehov enligt den.
  • Om ditt nya hem behöver renoveras, lönar det sig att räkna med renoveringskostnaderna i det lånebelopp som du matar in i bolåneräknaren.
  • I samband med bostadsbytet betalar du en överlåtelseskatt. Kontrollera skattebeloppet på skatteförvaltningens webbplats och räkna med det i ditt lånebelopp.
  • Du kan teckna ett återbetalningsskydd för ditt lån. Det hjälper dig med återbetalningen av lånet, om dina inkomster skulle sjunka till exempel på grund av arbetslöshet eller sjukledighet. Du kan räkna ut hur försäkringen påverkar månadsbetalningen.

Med bolåneräknaren får du också lätt reda på hur stora kostnaderna för bolånet skulle bli. I bolåneräknaren kan du nämligen också testa hur förändringar i räntorna skulle påverka lånekostnaderna – då räntan stiger eller sjunker, förändras månadsbetalningen och de totala kostnaderna för lånet. Då du testar olika räntor i bolåneräknaren, kan du samtidigt fundera på hur bolånet skulle påverkas av förändringar i räntan.

Det lönar sig att ta bolån från andelsbanken

Andelsbankens bolån räknas med bland de ärenden som ger OP-bonus. Med bonus som samlats betalas t.ex. expeditionsavgifter för lån, försäkringspremier samt OP Hems provisioner. Bolåneräknaren räknar en uppskattning av den OP-bonus som samlas under det första året. Om du ansöker om ett lån på t.ex. 100 000 euro, kan du under det första året samla OP-bonus för nästan 250 euro.

Försäkringen beviljas av Pohjola Försäkring Ab.