Nuorten valtakunnallinen taloustaitokilpailu

Taloudenhallinta on taitolaji

Nuorille ei opeteta taloustaitoja. Näin he sanovat. Siksi viime vuoden aikana OP tuki 42 000 nuoren taloudenhallintaa yli 500 tilaisuudessa läpi Suomen. Myös vuonna 2019 OP opettaa arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja. Näin tarjoamme huolettomamman huomisen. Nuori kerrallaan. Luokka kerrallaan.

Oman talouden hallinta on tärkeä osa kansalaistaitoja. Nuoruudessa opitut taidot ovat merkityksellisiä, sillä ne heijastuvat myös talousosaamiseen aikuisena. Nuoret kokevat, että taloustaitoja ei opeteta riittävästi, ja kaipaavat tukea arkisten raha-asioiden hoitoon.

OP tuki 42 000 nuoren taloudenhallintaa yli 500 tilaisuudessa läpi Suomen vuonna 2018. Tärkein taloustaitotyömme muoto on koulu- ja oppilaitoskäynnit. Lisäksi osuuspankit kutsuvat lapsia ja nuoria pankkivierailuille työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitojen opettamiseksi. Tärkeä taloustaitotyömme muoto on yhteistyökumppanuudet. Yhdessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kanssa vahvistamme 9. luokkalaisten talousosaamista Taloustaitokilpailussa ja kilpailuun linkittyvissä tapahtumissa. Nuori Yrittäjyys ry yhteistyökumppanuuden kautta OP vahvistaa ala- ja yläkoululaisten työelämätaitoja Uskalla yrittää- ja Pikkuyrittäjät -ohjelmien avulla. OP tukee ja osallistuu kuudes- ja ysiluokkalaisten Yrityskyliin Oulussa, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa. OP tukee myös HundrEDin työtä ja kummiprojektina on Startup High School. Kesäduuni OP piikkiin -kampanjassa lahjoitimme kesätyön lähes 1300 nuorelle vuonna 2018. Helsingin Diakonissalaitoksen koordinoimassa, pankkien yhteisessä Taloustaitohankkeessa pankkilaiset opettavat syrjäytyneille nuorille taloustaitoja.

- Nuorten taloustaitojen kehittäminen on tärkeä osa OP:n yritysvastuun toimintaa. Pyrimme edistämään taloudellista tasa-arvoa niin herättelemällä kiinnostusta oman talouden hallintaan kuin tukemalla syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Valtakunnallisena toimijana meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tavoittaa suomalaiset nuoret laajasti, kertoo OP:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuuli Kousa.

Vuonna 2019 OP järjestää ensimmäistä kertaa Taloustaitoviikon maaliskuussa. Tavoitteena on  200 paikallista tapahtumaa, joissa nuoret pääsevät opettelemaan käytännön taloustaitoja. Taloustaitoviikko tukee OP:n monipuolista taloustaitotyön kokonaisuutta.