Nuorten valtakunnallinen taloustaitokilpailu

Vahvistamme suomalaisten taloustaitoja

Oman talouden hallinta on tärkeä osa kansalaistaitoja. Nuoruudessa opitut taidot heijastuvat talousosaamiseen myös aikuisena. Nuoret kokevat, että taloustaitoja ei opeteta ja rahasta ei puhuta riittävästi, ja he kaipaavat tukea arkisten raha-asioiden hoitoon. Siksi OP on tukenut tänä vuonna jo yli 70 000 lapsen ja nuoren taloustaitoja.

 

Osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit
Taloustaitotyömme kivijalka ovat osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit ympäri Suomen. Lisäksi osuuspankit kutsuvat lapsia ja nuoria pankkivierailuille työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitojen opettamiseksi. Kohtasimme näissä tapahtumissa yli 46 000 lasta ja nuorta ympäri Suomen vuonna 2019.  

Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa lahjoitamme kesätyön yli 1700 nuorelle vuonna 2019. 

OP tuki vuonna 2018 suomalaista koulutusta ja osaamista lahjoittamalla ammattikorkeakouluille yhteensä 1,3 miljoonaa euroa. Kokonaisuus koostui OP:n keskusyhteisön ja osuuspankkien lahjoituksista. Lahjoitukset ovat jatkoa OP:n panostuksille koulutuksen kehittämiseen. OP on ollut mukana merkittävillä lahjoituksilla myös yliopistojen varainkeruukierroksilla aikaisempina vuosina.

Taloustaitoviikko
Vuonna tavoitteena on opettaa arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja 60 000 nuorelle. OP vietti 25.-29.3.2019 taloustaitojen teemaviikkoa European Money Weekin kunniaksi. Viikon aikana ja pitkin vuotta osuuspankit ympäri Suomen jalkautuvat kouluihin ja opettavat pelillisin menetelmin OPxRahapuhetta -opetustuokioissa nuorille taloustaitoja. OP lanseerasi myös keväällä 2019 OPxPankkiholvi -ratkaisuhuoneen, jossa nuoret oppivat maksuhäiriömerkinnän vaikutuksesta elämään.

Taloustaitokilpailu, Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liitto
Yhdessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kanssa vahvistamme 9. luokkalaisten talousosaamista Taloustaitokilpailussa ja siihen linkittyvissä tapahtumissa. Taloustaitokilpailun alkukilpailu järjestettiin jälleen huhtikuun alussa ja siihen osallistui noin 25 000 oppilasta yli 390 koulusta. Finaali kisattiin Helsingissä 23.5.2019. Voiton vei Iida Saraniemi Napapiirin yläasteelta Rovaniemeltä. Toiseksi sijoittui Aapo Räikkönen Kuninkaanhaan koulusta Porista ja kolmanneksi Iiris Jurmu Tupoksen yhtenäiskoulusta Limingasta.

Nuori Yrittäjyys ry
Nuori Yrittäjyys ry:n kumppanuuden kautta OP on mukana Uskalla Yrittää -finaalissa sekä tukee Pikkuyrittäjät-ohjelmaa. Näiden tarkoituksena on vahvistaa ala- ja yläkoululaisten työelämätaitoja sekä opastaa yrittäjyyden tielle.

Yrityskylä, Talous ja Nuoret TAT
Yrityskylä on maailman parhaana koulutusinnovaationa palkittu suomalainen oppimiskokonaisuus, joka tarjoaa kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisille myönteisiä kokemuksia työelämästä, taloudesta ja yhteiskunnasta. Yrityskylä on tavoittanut jo yli 300 000 lasta ja nuorta ja se toimii kahdeksalla paikkakunnalla eri puolilla Suomea. OP tukee Yrityskyliä eri puolilla Suomea. 

Mun elämä, mun työ -kiertue, Talous ja Nuoret TAT
OP aloitti myös keväällä 2019 yhteistyön Talous ja Nuoret TAT kanssa. Ensimmäisenä käynnistyy Suomen suurin työelämäkiertue "Mun elämä, mun työ", joka tuo ammattiin opiskeleville toisen asteen opiskelijoille näkökulmia työelämään ja haastaa nuoret pohtimaan omaa taloudenhallintaansa.  

HundrED
OP tukee HundrEDin työtä, jossa kummiprojektinamme on Startup High School. HundrED ja OP selvittivät vuonna 2019 yhteistyössä kymmenen taloustaidot nuorten arkeen tuovaa opetusinnovaatiota, jotka julkaistiin Spotlight: Nuorten taloustaidot -raportissa. 

Taloustaitohanke, Helsingin Diakonissalaitos
Helsingin Diakonissalaitoksen koordinoimassa, pankkien yhteisessä Taloustaitohankkeessa pankkilaiset opettavat syrjäytyneille nuorille taloustaitoja työpajoissa ja yksilökohtaamisissa eri puolilla Suomea. Vuodesta 2013 käynnissä olevan hankkeen kautta OP:n työntekijät vierailevat nuorisoryhmissä ja yksilövalmennuksen kautta tukevat nuorille taloustaitoja.

OP julkisti myös Takuusäätiön ja Marttaliiton kanssa Rahapuhetta -tutkimuksen, jossa selvitettiin suomalaisten taloustaitoja. 

Puhutaan rahasta livenä ja somessa #rahapuhetta #omatalous.