Nuorten valtakunnallinen taloustaitokilpailu

OPxRahapuhetta - taloustaitoja lapsille ja nuorille

Oman talouden hallinta on tärkeä osa kansalaistaitoja. Nuoruudessa opitut taidot heijastuvat talousosaamiseen myös aikuisena. Nuoret kokevat, että taloustaitoja ei opeteta ja rahasta ei puhuta riittävästi, ja he kaipaavat tukea arkisten raha-asioiden hoitoon. Siksi OP tuki vuonna 2018 42 000 nuoren taloudenhallintaa yli 500 tilaisuudessa läpi Suomen.

 

Taloustaitotyömme kivijalka ovat osuuspankkien koulu- ja oppilaitoskäynnit ympäri Suomen. Lisäksi osuuspankit kutsuvat lapsia ja nuoria pankkivierailuille työelämä-, talous-, ja yrittäjyystaitojen opettamiseksi.

Taloustaitotyötämme vahvistavat tärkeät yhteistyökumppanuudet. Yhdessä Historian ja yhteiskuntaopin opettajien liiton (HYOL) kanssa vahvistamme 9. luokkalaisten talousosaamista Taloustaitokilpailussa ja siihen linkittyvissä tapahtumissa. Nuori Yrittäjyys ry:n kumppanuuden kautta OP on mukana Uskalla Yrittää -finaalissa sekä tukee Pikkuyrittäjät-ohjelmaa. Näiden tarkoituksena on vahvistaa ala- ja yläkoululaisten työelämätaitoja sekä opastaa yrittäjyyden tielle.

Osuuspankit tukevat ja osallistuvat kuudes- ja ysiluokkalaisten Yrityskyliin Oulussa, Tampereella, Turussa ja Kuopiossa. OP tukee myös HundrEDin työtä, jossa kummiprojektinamme on Startup High School. Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa lahjoitamme kesätyön yli 1700 nuorelle vuonna 2019. Helsingin Diakonissalaitoksen koordinoimassa, pankkien yhteisessä Taloustaitohankkeessa pankkilaiset opettavat syrjäytyneille nuorille taloustaitoja. OP aloitti myös keväällä 2019 yhteistyön Talous ja Nuoret TAT kanssa. Ensimmäisenä käynnistyy Suomen suurin työelämäkiertue "Mun elämä, mun työ", joka tuo ammattiin opiskeleville toisen asteen opiskelijoille näkökulmia työelämään ja haastaa nuoret pohtimaan omaa taloudenhallintaansa.  

- Nuorten taloustaitojen kehittäminen on tärkeä osa OP:n yritysvastuun toimintaa. Pyrimme edistämään taloudellista tasa-arvoa niin herättelemällä kiinnostusta oman talouden hallintaan kuin tukemalla syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Valtakunnallisena toimijana meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tavoittaa suomalaiset nuoret laajasti, kertoo OP:n viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Tuuli Kousa.

Vuonna tavoitteena on opettaa arjen raha-asioita ja käytännön taloustaitoja 60 000 nuorelle. OP vietti 25.-29.3.2019 taloustaitojen teemaviikkoa European Money Weekin kunniaksi. Viikon aikana ja pitkin vuotta osuuspankit ympäri Suomen jalkautuvat kouluihin ja opettavat pelillisin menetelmin OPxRahapuhetta -opetustuokioissa nuorille taloustaitoja. OP lanseerasi myös keväällä 2019 OPxPankkiholvi -ratkaisuhuoneen, jossa nuoret oppivat maksuhäiriömerkinnän vaikutuksesta elämään.

Taloustaitokilpailun alkukilpailu järjestettiin myös jälleen huhtikuun alussa ja siihen osallistui noin 25 000 oppilasta yli 390 koulusta. Finaali kisattiin Helsingissä 23.5.2019. Voiton vei Iida Saraniemi Napapiirin yläasteelta Rovaniemeltä. Toiseksi sijoittui Aapo Räikkönen Kuninkaanhaan koulusta Porista ja kolmanneksi Iiris Jurmu Tupoksen yhtenäiskoulusta Limingasta.

Puhutaan rahasta livenä ja somessa #rahapuhetta.