Sparande och fonder

Sparande och placeringar

Du kan börja spara och placera när som helst. Ju tidigare du börjar, desto större nytta har du av fenomenet ränta på ränta. Läs mer om hur du kommer igång och börja redan idag.

Hur börjar jag fondspara?

Undrar du hur du ska börja placera? Det enklaste sättet att börja placera är att börja månadsspara i en fond. Du kan börja med 10 euro i månaden, men med ett större belopp ökar dina besparingar ännu snabbare. Du kan ändra sparbeloppet rent av månatligen så att det är lämpligt för dig. Om du inte har möjlighet att spara månatligen, kan du också börja med att göra en engångsplacering i en fond. 

Vi erbjuder ett stort urval på över 60 fonder såsom aktiefonder, indexfonder och fonder för ansvarsfull placering. I fonderna placeras pengarna på ränte- och aktiemarknaden. Välj en fond som passar dig med hjälp av sparräknaren. Vare sig du är en erfaren placerare eller nybörjare lönar det sig att placera och sträva efter avkastning på fonder.

Prova sparräknaren här
 

Hur börjar jag placera i aktier?

På lång sikt ger aktier historiskt sett den bästa avkastningen. Avkastningen bildas av aktiernas värdestegring och utdelning. Aktieplacering lämpar sig för placerare som strävar efter hög avkastning och som tål fluktuationerna på marknaden.

För att börja behöver du ett värdeandelskonto eller aktiesparkonto, ett värdepappersförvar, ett avtal för våra digitala tjänster och ett bankkonto. Du kan börja till exempel med 100 euro tack vare de förmånliga förmedlingsprovisionerna.

Läs mera om skillnaderna på värdeandelskonto och aktiesparkonto här
Läs mera om värdeandelskonto här
Läs mera om aktiesparkonto här

Som ägarkund sparar och placerar du alltid förmånligt

Som ägarkund i andelsbanken köper och säljer du nästan alla fonder utan kostnader. Du öppnar ett värdeandelskonto och aktiesparkonto avgiftsfritt. Dessutom är det alltid förmånligt att handla med aktier och andra börsnoterade produkter.

Du kan läsa mera om dina förmåner som ägarkund här

Du drar nytta av fenomenet ränta på ränta genom att spara långsiktigt

Det lönar sig att behålla besparingarna och placeringarna så länge som möjligt, till exempel tiotals år. Då drar du nytta av fenomenet ränta på ränta fullt ut och slipper onödiga kostnader och skatter. Placering på lång sikt fungerar bäst då du med avkastningen på placeringarna under åren köper mer aktier eller fonder. Om du säljer dina placeringar under dåliga tider, kan det minska avkastningen på dina placeringar.

Boka en tid för en diskussion

Om du vill kan du också boka tid för ett nätmöte eller ett möte i banken för att kartlägga alternativen. Är du osäker på något kan du alltid kontakta vår kundtjänst. 

Telefon +358 (0)10 257 2901

Vi håller öppet:
måndag - fredag
9:30 - 16:15
 

 

Placering är alltid förknippat med risker. Placeringarnas värde kan öka eller minska, och placeraren kan förlora det placerade kapitalet delvis eller helt. Också den förväntade avkastningen kan utebli. OP-fonderna förvaltas av OP-Fondbolaget Ab. Tjänsterna för placering tillhandahålls av andelsbanken.