Taloyhtiöiden ei kannata kerryttää korjausvelkaa – OP Keski-Suomessa haettu peruskorjauksiin 50 prosenttia enemmän lainaa

Taloyhtiöt hakivat vuonna 2024 OP Keski-Suomen alueella 50 prosenttia enemmän peruskorjausrahoitusta kuin vuonna 2023. Vaikka suuri osa suomalaisista taloyhtiöistä on peruskorjausiässä, monessa yhtiössä vielä mietitään korjauksiin ryhtymistä. Kevään yhtiökokouksessa osakkaiden kannattaa varmistaa, että omassa kotitalossa kunnossapitotarpeita on suunniteltu riittävän pitkälle tulevaisuuteen.

– Taloyhtiön kunnossapitoon liittyvän suunnitteluaikajänteen pitäisi olla jopa yli kymmenen vuotta, kun monessa yhtiössä käytäntönä on arvioida remonttitarpeita noin viiden vuoden aikajänteellä. Pitkäjänteinen suunnittelu on myös pankille merkki siitä, että yhtiön hallinto pyrkii välttämään korjausvelan kertymistä, OP Keski-Suomen toimitusjohtaja Eevi Määttä sanoo.

Yleisimmin taloyhtiöt hakevat peruskorjausrahoitusta OP Keski-Suomen alueella nyt LVIS-hankkeisiin. Taloyhtiöiden kannattaa peruskorjauksien yhteydessä kiinnittää huomiota myös kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseen.

– Jo nyt näemme, että energiatehokkaat kodit kiinnostavat ostajia enemmän kuin ennen. Energiaa säästävät ja asumismukavuutta parantavat ratkaisut lisäävät taloyhtiön houkuttelevuutta ostajien silmissä. Taloyhtiöt voivat hakea OP Ryhmän vihreää lainaa esimerkiksi sähköautojen lataustolppien rakentamiseen tai aurinkopaneelien asentamiseen, OP Koti Keski-Suomen toimitusjohtaja Janne Särkkä kertoo. 

Taloyhtiöissä asuvien osakkaiden kannattaa osallistua kevään yhtiökokoukseen ja varmistaa, että yhtiössä on varauduttu taloudellisiin riskeihin riittävällä tasolla.

– Jokaisessa yhtiössä on tärkeä kerätä riittävä puskuri yllättävien menojen varalle, ja on hyvä varmistaa, että mahdollisten taloyhtiölainojen korkosuojauksesta on ainakin keskusteltu. Yhtiön talouden pitkäjänteinen suunnittelu ja ajallaan tehdyt korjaukset vaikuttavat positiivisesti myös oman asunnon arvoon, Määttä vinkkaa.

Kun peruskorjaus tulee ajankohtaiseksi, voi taloyhtiö voi hakea rahoitusta helposti verkossa.
– Kun isännöitsijä pystyy liittämään hakemukseen tarvittavat liitteet, kuten hankesuunnitelman ja yhtiön tilinpäätöksen, hakemus käsitellään nopeasti. Aikataululla voi olla merkitystä, jos korjaushankkeiden määrä tästä kiihtyy, painottaa Määttä. 
 

Lisätiedot:

OP Keski-Suomi, toimitusjohtaja Eevi Määttä, eevi.maatta(a)op.fi tai p. 010 256 5607. 
OP Koti Keski-Suomi, toimitusjohtaja Janne Särkkä, janne.sarkka(a)op.fi tai p. 050 314 1074.

Osakas, muista kevään yhtiökokouksessa nämä:


1. Osallistu yhtiökokoukseen. Asunto on usein suomalaisen suurin omaisuus, ja siitä kannattaa pitää huolta olemalla itse aktiivinen osakas.
2. Kysy oman yhtiösi korjaustilanteesta. Taloyhtiön on hyvä suunnitella korjauksia pitkällä tähtäimellä, ja osakkaan kannattaa kokouksessa kysyä yhtiön tulevista korjaussuunnitelmista ja korjausten rahoittamisesta.
3. Varmista, että taloyhtiö on varautunut taloudellisiin riskeihin. Yhtiöön on kerätty puskuria yllättävien menojen varalle, ja lainojen korkosuojauksesta on keskusteltu.
4. Taloyhtiötä johdetaan osaavasti. Hyvässä taloyhtiössä on osaava ja vastuuta kantava hallinto, isännöinti ja kirjanpitäjä. Hallinnossa ovat edustettuna osakkaat laajasti.