Asiakastarina Heikkinen

Hyvää taloudenhoitoa voi opettaa myös lapsille

Heikkisten perheessä lasten säästöpossut ovat ahkerassa käytössä, kun Lili, 2 vuotta, ja Lenni, 4 vuotta, saavat ensimmäisiä kosketuksia rahaan.

- Olemme yrittäneet opettaa lapsia alusta alkaen, että saatua rahaa ei tarvitse käyttää heti, vaan kun sen panee säästöön, sen voi käyttää myöhemmin johonkin mieleiseen, Johanna Heikkinen sanoo.

Vaikka lapset ovat vielä pieniä, säästössä on jo jotakin.

- Lenni sai tänä kesänä ensimmäisen ”palkkansa” auteltuaan mummua mökillä. Hän oli todella ylpeä saamastaan setelistä ja pani sen heti säästöpossuun, Janne Heikkinen sanoo.

Heikkisillä tämä tarkoittaa possun ruokkimista. Kun ruokkiminen on tehty, possut jäävät usein leikkeihin loppupäivän ajaksi. Kertaalleen Lili innostui viemään kylläisen possun mukanaan nukkumaan ja peitteli sen sievästi tyynynsä alle.  

Heikkiset avasivat omat tilit molemmille lapsille Kuhmon Osuuspankkiin jo ennen kuin lapset täyttivät yhden vuoden. Sen jälkeen molemmille on avattu myös rahastosäästämisen tilit, joihin ohjataan osa lapsilisistä.

- Säästämisessä tärkeintä on pitkä aikajänne, eli mitä aikaisemmin aloittaa, sitä paremmin säästöt ennättävät kasvaa esimerkiksi ensiasunnon ostamista varten, Janne taustoittaa säästämisen varhaisen aloittamisen ajatusta.

Hänen kokemuksensa mukaan lapsiasiakkaiden asioiden hoitaminen on Kuhmon Osuuspankissa tehty todella helpoksi, kun oma yhteyshenkilö neuvoo ja opastaa oikein ratkaisujen valinnassa.

Johanna ja Janne ovat molemmat olleet Kuhmon Osuuspankin jäseniä lapsuudestaan saakka. Nyt perheen kaikki arjen pankkiasiointi, vakuutukset ja lainat ovat Kuhmon Osuuspankissa ja OP Pohjolassa. Vaikka perhe asuu Iisalmessa, asiointi kotikunnan pankin kanssa onnistuu mutkattomasti verkkopankissa sekä tarvittaessa etätapaamisissa.

Johanna on kiinnostunut laajentamaan pankkiasiakkuuttaan myös osakesäästämiseen, mutta ajatuksen toteuttaminen odottaa vielä oikeaa hetkeä.

- Olen opiskellut jonkin verran osakkeista ja sijoittamisesta muun muassa kuuntelemalla aiheeseen liittyviä podcasteja. Toisin kuin aikaisemmin, sijoittaminen on tehty nykyään hyvin helpoksi ja kaikkea siihen liittyvää voi hallita verkkopankkisovelluksen kautta, Johanna kertoo.

Janne Heikkisen arvio on, että aika harvoilla lapsiperheillä on käytössään kaikkia niitä työkaluja, joita lapsiasiakkaille tarjotaan. Hän kannustaa ottamaan palveluista selvää, koska ne ovat hyödyllisiä lasten tulevaisuutta ajatellen.

- Me haemme sitä, että lapset oppivat rahasta sopivissa määrin jo pienenä. Hyvä taloudenhoito on avuksi elämässä, joten sen omaksuminen jo lapsena ei ole haitaksi, Janne sanoo.

Pankkiasioinnin tuttuus on hyväksi myös siksi, että uudet asiat on helpompi omaksua sitten, kun muutoksia tulee. Johanna ja Janne kertaavat heidän aikanaan tapahtuneita pankkiasioinnin muutoksia ja pohtivat, mitä kaikkea lapset ehtivät vielä nähdä.

- Käteisen rahan poistuminen arkikäytöstä on varmasti suurin asia, mitä viime aikoina on tapahtunut. Meidän perheessämme käteistä on nykyään varmimmin juuri säästöpossuissa, Janne toteaa.