Erinomainen palvelu, kilpailukykyisyys sekä vahva asiantuntemus ovat pankin parhaita pitovoimia

VR Group Oyj:ssä yritysjärjestelyjen ja yrityskauppojen johtajana työskentelevä Anne Virkkunen on pysynyt uskollisesti Kuhmon Osuuspankin omistaja-asiakkaana vuosikymmenestä toiseen, vaikka opiskelut ja sittemmin työt veivät hänet pääkaupunkiseudulle jo 1990-luvun lopussa.

- Ensimmäinen asia pankkisuhteessa on, että pankin tulee olla kilpailukykyinen ja asiakkuuden taloudellisesti järkevä. Toinen asia on, että palvelua täytyy saada. Nämä molemmat toteutuvat Kuhmon Osuuspankissa, Anne Virkkunen perustelee.

Hänen puolisonsa Aleksi Virkkunen sekä perheen 9-vuotias tytär Venla ovat niin ikään kuhmolaispankin asiakkaita. Pankki on ollut kulkenut mukana perheen useissa suurissa hankinnoissa sekä järjestelyissä, ja joka kerralla asiat ovat hoituneet kiitoksen arvoisesti. Ensimmäisen yhteisen asunnon Anne ja Aleksi ostivat Helsingin Kalliosta vuonna 2001. Kun koti kävi pieneksi Venlan syntymän jälkeen, he osallistuivat Jätkäsaaressa ryhmärakennushankkeeseen.

- Perustimme asunto-osakeyhtiön yhdessä noin 20 muun rakentajan kanssa ja lähdimme rakentamaan tyhjälle tontille. Tämä rakentamismuoto oli silloin uusi, eikä lainoitukseen saatu sen vuoksi rakentamisen aikaista vakuutta, joten hankkeen rahoittaminen oli meille iso juttu. Kuhmon osuuspankki oli rahoittamassa rakentamista, ja saimme vakuudet sekä rahoituksen järjestymään, Aleksi kertoo.

Anne on tehnyt koko työuransa yrityskauppojen parissa. Ennen VR Groupia hän työskenteli investointipankki Adviumissa sekä tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö Ernst&Youngissa.

- Yrityskaupat ovat aina suuria hankkeita ja pitkäkestoisia prosesseja, joissa tutkitaan ostettavaa tai myytävää liiketoimintaa ja peilataan suunnitelmaa yrityksen strategiaan. Samat asiat on käytävä läpi kaikissa yrityskaupoissa olivatpa ne isoja tai pieniä, Anne kertoo.

Samalla tavalla myös yksityishenkilöjen rahoituksissa tietyt asiat on aina selvitettävä ennen päätösten tekemistä. Aleksi Virkkunen sanoo, että näissä asioissa Kuhmon Osuuspankki on ollut aina vahva osaaja.

- Meillä on Kuhmon Osuuspankissa muitakin lainoja kuin asuntolaina, ja näitä hakiessamme olemme välillä myös kilpailuttaneet pankkeja. Silti meille ei ole tullut tarvetta vaihtaa pankkia, vaan oikeastaan päinvastoin: kun seuraamme kavereidemme pankkiasiointia suuremmissa pankeissa, asiat vaikuttavat olevan paljon vaikeampia ja prosessit hitaampia.

Hän sanoo, että Kuhmon Osuuspankissa palvelu on aina henkilökohtaista ja mutkatonta. Asiakaspalvelijat saa kiinni nopeasti ja vastaukset kysymyksiin tulevat nopeasti.

- Myös henkilökunnan asiantuntemus ja päätöksentekokyky on vakuuttanut meidät. Tilanne on hallussa myös tavanomaista monimutkaisemmissa rahoituskuvioissa.

Virkkuset sanovat, että pienten pankkien vahvuuksia ovat juuri tällaiset pitotekijät: niiden täytyy olla joka suhteessa pikkuisen parempia kuin muiden.

Hän sanoo, että useilla pienillä pankeilla on juuri tällaisia pitotekijöitä. On oltava hyvä, helposti lähestyttävä, pitää olla joka suhteessa pikkuisen parempi kuin muut.

Perhe asui Jätkäsaaressa vuodesta 2014 vuoteen 2021, jolloin edessä oli muutto Torpparinmäkeen, hieman lähemmäs harrastuksia.

- Aleksille tuli koirakuume, ja koska Jätkäsaaren koti oli keskellä keskustaa, ajatus omakotitalosta lenkkimaastojen äärellä alkoi tuntua mukavalta ajatukselta, Anne muistelee.

Samalla Annen ja Venlan yhteisen harrastuksen matka lyheni tuntuvasti, sillä hevostallille on nyt vain pari kilometriä. Virkkusilla on kaksi omaa hevosta, ja aikaa kuluu tallilla runsaasti.

Kuhmossa perhe piipahti edellisen kerran pääsiäisenä. Liikunnallisen loman ohessa he pistäytyivät myös pankin konttorissa jättämässä hakemuksen Venlan ensimmäiseksi pankkikortiksi. Hänellä oli jo valmiina pankkitili ja osakesäästötili, joten hän on seuraavan sukupolven vahva pankkiasiakas.